clear

zoeken

search

Google’s sociaal zoeken herontdekt

31 augustus 2010

Keer op keer vergeet ik dat de ene Google de andere niet is. Wat je te zien krijgt in zoekresultaten hangt bijvoorbeeld ook af van je locatie, je voorkeursinstellingen en van de vraag of je bent ingelogd met een google-account of niet.

Zojuist was een tweet aanleiding om in Google te zoeken op ‘pfd kraken’. Ik vergat echter dat ik vanmiddag had gezocht in de de Engelstalige versie van Google. Dat is een versie die niet alleen andere zoekresultaten toont, het is ook een versie die meer features heeft dan Google.nl. Tot mijn verbazing zag ik onderaan de pagina ‘Results from people in your social circle for pdf kraken’ staan, met een foto van mezelf ernaast. Dat had ik nog niet eerder gezien. Mijn sociale cirkel?

Toen herinnerde ik me een posting van oktober 2009: De trend bevestigd: Google Labs lanceert Sociaal Zoeken (Astrid schreef er later ook over). Sociaal Zoeken werd bijna een jaar geleden gelanceerd, maar omdat het tot nu toe nog niet opdook in de zoekresultaten van Google.nl was ik het alweer vergeten. Tot vandaag dus. Niet veel later ontdekte ik dat je zoekacties er zelfs op kunt beperken, zoals je dat ook kunt doen voor nieuws, blogs of kaarten.

Toen ik keek uit welke mensen mijn sociale cirkel bij Google bestaat zag ik dat er ook secundaire contacten tussen staan. De kennissen en vrienden van kennissen en vrienden, als het ware. Google licht een en ander toe in het helpmenu en in een video. Die secundaire contacten kun je alleen verwijderen door de tussenliggende directe ook te elimineren.

Sociaal zoeken wordt gekoppeld aan de volgende contacten:

  • mensen in je Gmail chatlijst
  • mensen die je hebt toegevoegd aan een van de groepen ‘vrienden’, ‘familie’ of ‘collega’s’
  • mensen met wie je in het openbaar bent verbonden via de sociale netwerken die je zelf hebt toegevoegd aan je profielpagina bij Google
  • mensen die je volgt in Google Reader en Google Buzz
  • de contacten van die contacten die ook een profielpagina hebben
Ik weet niet zo goed wat ik hiervan moet denken. Als je je contacten goed op orde hebt kan dit een interessante informatiefilter zijn. Aan de andere kant: hoeveel ruis krijg je voorgeschoteld als jouw directe contacten het niet goed voor elkaar hebben? Google stelt je overigens wel in staat om te kijken hoe de lijntjes allemaal lopen. Je kunt het geheel dus redelijk goed naar je hand zetten, als je dat zou willen.
Het is opmerkelijk dat deze feature bijna een jaar na dato nog niet is doorgevoerd in Google.nl. Betekent dat, dat de resultaten nog niet bevredigend zijn? Zitten er te veel haken en ogen aan? Zijn er privacy-issues?
Meer vragen dan antwoorden, maar interessant is het, dat sociale zoeken. Wordt (mogelijk) vervolgd.
@

5 Reacties

  1. Astrid schreef:

    Wat grappig dat je uiteindelijk bij dat sociaal zoeken uitkomt, want ik moest gelijk denken aan een eerder artikel van jou over het kraken van een pdf, waaruit nog een heftige discussie ontstond over illegale activiteiten en auteursrechten enzo. En de eenvoudigste kraaktip was volgens mij: printen, scannen en dan gewoon selecteren en kopiëren. Dus ik denk: die ontdekt dat hij alles al een keer had ontdekt!

    Lol

  2. ha ja. Dat archief frist het geheugen soms pas weer iets later op. Vaak weet ik nog wel dat het al eens voorbij kwam, maar contexten en exacte adressen en namen vergeet je natuurlijk wel.

    Op zich wel een mooie ontdekking, als je 'm zo leest.

    Maar ook: wijs willen worden. Want de wijze is wijs omdat hij weet dat hij niets weet 🙂

  3. Astrid schreef:

    Hmmm… was dat niet de lijfspreuk van één of andere wijze filosoof? Iets met weten en niks weten en zelfs dat niet zeker weten… 😉

  4. Ik dacht Socrates, maar dat weet ik natuurlijk niet zeker 🙂

  5. Astrid schreef:

    Tja, zo komen we er natuurlijk nooit uit! 😀

    Laat ik het dan afsluiten met deze, zeker weten van Descartes: "Twijfel is het begin van wijsheid."

    Om Shanti

Reageer