clear

zoeken

search

De wereld telt 130 miljoen boeken…zegt Google

06 augustus 2010

Meestal wordt er alleen gesproken over het informatiemoeras dat het web gecreëerd heeft, maar hoe zit dat eigenlijk met boeken? Zoals er niemand is die het gehele internet kan overzien, bestaat er ook geen überbibliothecaris die de informatiestromen uit alle boeken die ooit gepubliceerd zijn heeft weten te temmen.

Op Inside Google Books legt een programmeur van Google uit hoe het bedrijf een inschatting maakt van het totaal aantal boeken (banden) dat de wereld rijk is. Met een flinke slag om de arm komt hij uit op circa 130 miljoen banden. Dat zijn er onvoorstelbaar veel, maar gek genoeg vind ik het aantal toch een beetje tegenvallen.

Ben ik te zeer gewend geraakt aan de astronomische getallen die digitale informatie vergezellen?

Update 10 augustus: Ars Technica heeft een interessante reactie geschreven op de blogpost van Google: Google’s count of 130 million books is probably bunk. Dat artikel gaat in op de foutieve of onvolledige metadata die zijn toegekend aan de werken in Google Book Search.

@

Afbeelding

9 Reacties

  1. Occy schreef:

    "If not a single book were published from this moment on, it would still take 250,000 years for us to acquaint ourselves with those books already written."

    uit So Many Books van Gabriël Zaid, een boek dat ondertussen toch ook al weer enkele jaren oud is …

  2. @Occy: als je het zo uitdrukt, in jaren, klinkt het opeens weer wel behoorlijk astronomisch.

  3. Bas schreef:

    Of om nog eens een vergelijking te maken: Als je alle uitgebrachte titels rug aan rug zet schat ik dat je zo'n 2600km nodig hebt: een boekenplankje van Middelburg naar Athene, schat ik. Niet misselijk toch, maar ja, wat is veel.

  4. Banden of titels? Ooit verschenen of nog verkrijgbaar? Romans, gedichten, studieboeken, wetboeken? Ik heb (nu) geen tijd om me in het artikel te verdiepen, maar staat dat er duidelijk in?
    130 miljoen lijkt mij ook weinig (en op het eerste gezicht geloof ik het dan ook niet).
    Maar inderdaad, begin maar 's te lezen… Als je uitgaat van die 130 miljoen moet je, om het in die 250.000 jaar van Occy/Zaid voor elkaar te krijgen 520 boeken per jaar lezen, dus 10 per week (even op een papiertje uitgerekend, dus misschien wel fout).

  5. @Bas: haha, en dan lezend lopen langs die rij, prachtig.

    @schrijver In het artikel worden zo dingen opgeteld en afgetrokken inderdaad. Meer dan ISBN, maar er worden ook anderssoortige publicaties afgetrokken.

    Tien per week: eitje voor jou toch? Nu alleen nog heeeeel oud worden 🙂

  6. Ben ik helaas al 😉 (En 10 per jaar komt dichter bij de waarheid dan 10 per week vrees ik.)

  7. ok, nu ja, je draagt in ieder geval je steentje bij.

  8. Ik dacht dat lezen een privé-zaak was? Of vind jij dat we met z'n allen die 130 miljoen boeken maar 's moesten gaan lezen? Misschien een aardig project om te subsidiëren? In dát geval wil ik eventueel wel een steentje bijdragen 😉

  9. Is ook zo natuurlijk, maar boeken die helemaal nooit gelezen worden, die hebben toch ook iets heel triests. Ik moet dan altijd denken aan de saneerwerkzaamheden toen ik nog collectioneur was. Al die boeken die al tien jaar in de kast stonden en dan nul uitleningen hadden. Of zomaar 1, vaak van personeel. Die boeken vond ik altijd een beetje zielig 🙂

Reageer