clear

zoeken

search

De moderne schandpaal: verdachten op Facebook

27 augustus 2010

Een maand geleden las ik in de krant dat China een einde wil maken aan de zogenaamde ‘schandemarsen’ met criminelen. Tot voor kort was het in dat land nog heel gewoon om veroordeelden te tonen aan het publiek. Toen ik dat las moest ik denken aan de Middeleeuwen. Toen waren schandpalen in de westerse wereld ook nog heel gewoon.

Vandaag realiseerde ik me dat schandpalen eigenlijk nog steeds heel gewoon zijn in het Westen, toen ik las dat de Evesham Township Police verdachten (dus geen veroordeelden) meteen op Facebook knikkert. En niks geen afgeschermd profiel hoor. Je kunt de verdachten ook gewoon bekijken als het korps niet tot ‘je virtuele vrienden’ behoort.

Nieuw is dit verschijnsel niet (zie hieronder), maar het relativeert de discussie over online privacy op een vreemde manier. Waar hebben we het nu eigenlijk allemaal over?

Gerelateerd:
Gearresteerd, gefotografeerd en op Twitter
Jagen op zedendelinquenten met de Offender Locator van Vision 20/20
Internet maakt meer kapot dan je lief is: zedendelinquenten online

@

3 Reacties

  1. Niemand zag hier tot nu toe een reden in om Facebook te verlaten neem ik aan?

  2. Dat vermoed ik niet nee. Sterker: ik zag dat meer dan 6000 mensen 'dit leuk vonden' (facebookjargon voor het uitspreken van je waardering via de knop 'dit vind ik leuk').

Reageer