clear

zoeken

search

De Bijbel als videogame

24 augustus 2010

Er is al veel gedaan om mensen ‘dichterbij de Bijbel te doen komen’, maar het Oude Testament vertalen naar een  Massively Multiplayer Online Role Playing Game? Dat vind ik bijzonder.

Vanaf zes september kan The Bible Online: Heroes gespeeld worden via de browser. Computer Idee schrijft onder meer:

Het spel is gebaseerd op het eerste boek van de Bijbel, Genesis. Spelers kruipen in de huid van Abraham en zijn nakomelingen en kunnen zo de gebeurtenissen uit deze periode opnieuw te beleven en uit te voeren. […]
Als aanvoerders van hun stam kunnen de spelers dorpen bouwen en hulpbronnen en een budget beheren. Zij moeten besluiten of ze hun doelen willen bereiken met diplomatie of met geweld (oorlog). Daarbij blijven zij niet op één plaats maar zijn steeds onderweg, op zoek naar het Beloofde Land.

De screenshots zien er goed uit. Als dit spel net zo succesvol wordt als America’s Army zitten de makers goed, met deze moderne vertaling.

Gerelateerd:
De Bijbel gaat mobiel
The Book: de Bijbel als glossy
De bijbel: een sociaal netwerk avant la lettre
Bijbel en Koran vergelijken op bijbelenkoran.nl
Kuka, de robot die een bijbel schrijft
Hackersethiek en de Bijbel: gij zult soms stelen

@

Schilderij David en Goliath: Caravaggio

12 Reacties

 1. Ik ben niet gelovig meer, maar af en toe wind ik me toch nog een beetje op over geloofsgerelateerde zaken…. Zo ook nu. De bijbel vertalen in 'hedendaags Nederlands', de bijbel als strip, de bijbel als game, het heeft allemaal níets te maken met wat de bijbel te zeggen heeft.
  Maar wat kan een ongelovige daar eigenlijk van zeggen? Niets natuurlijk! (Maar ik kon het toch even niet laten.)

 2. Tsja, de verhalen zijn natuurlijk prachtig om te gebruiken. Volgens mij is alle mythologie zo zachtjes aan wel omgezet in entertainment.
  Maar wat maakt het uit? Het zijn verhalen, geen geschiedenis. Zegt de andere ongelovige…

 3. Henk schreef:

  @v/h schrijverdezes: dan zal je dit christelijk lego ook niet kunnen waarderen.

 4. Henk schreef:

  @v/h schrijverdezes: het zijn denk ik nieuwe vormen om de boodschap onder de aandacht te brengen. Op zich heb ik daar niet zo'n moeite mee, als de 'makers' de bijbel in de historische en culturele context plaatsen. Maar als de makers gristenen zijn die de bijbel van kaft tot kaft als waargebeurd zien hoeft het van mij ook niet.

 5. @Edwin
  Het zijn oude meningen die ik niet meer aanhang, maar die heel af en toe nog boven komen. De bijbel is een boek tegen de onderdrukking, dacht ik zo'n 35 jaar geleden. En dat laat zich niet commercieel vertalen en het heeft ook niets te maken met zieltjes winnen. Maar ik ben al lang te veel vergeten om er nog verstandig over te kunnen praten, dus moet ik dat ook maar liever niet proberen.

  @Henk
  Om dat christelijke lego moest ik toch wel lachen! Wel raar dat A & E aangekleed in het Paradijs rondlopen.

 6. Andrea schreef:

  @Henk,
  geweldig zeg. Die Lego. Dat wist ik nog niet.
  Hmm, misschien wordt dat wel een nieuwe impuls voor de kindernevendienst.
  Verantwoord Legoën.

  @Edwin,
  en zo dwalen we weer heerlijk af he?

 7. Henk schreef:

  @v/h Schrijverdezes en Andrea: ik vind dat die lego-God wel erg boos kijkt.

 8. @schrijver: dat het een boek tegen de onderdrukking is had ik zelf nog niet gezien. Ik zag het altijd als een verhaal over menselijkheid en liefde en als een boek over de schepping en de tijd daarna, gebaseerd op nog veel oudere geschriften die daar ook over gingen. Een soort oerverhalen.

  Maar ik weet er nog veel minder van, dus ook ik houd het hier maar bij.

  @Andrea: ja, heerlijk. De game zelf heeft geen schijn van kans meer 🙂

 9. Michael Minneboo schreef:

  Ze verzinnen natuurlijk van alles om dat boek onder de aandacht te brengen bij 'de jeugd'. Whatever that means. Nu ben ik een grote fan van Robert Crumb, dus uiteraard heb ik zijn geillustreerde versie van Genesis in de kast staan. Al die bewerkingen: ik kan er verder niet wakker van liggen. Voor mij zijn het fictiefiguren die in een nieuw medium een plaatsje krijgen. Net zo goed als dat ze een game over dondergod Thor of Pinkeltje zouden maken. Ik betwijfel overigens dat 'de jeugd' door de game ook daadwerkelijk de bijbel gaat lezen. Een geruststellende gedachte.

 10. @Michael: met dat boek van Crumb stond ik laatst ook nog twijfelend in mijn handen. Lijkt me toch heel aardig.

  Als een game echt goed is kan het toch wel iets triggeren. Maar nu je het zo zegt: ik zou best eens willen weten hoeveel kids Harry Potter of LOTR zijn gaan lezen, nadat ze de games hebben gespeeld. Of de films van Star Wars zijn gaan kijken. Denk dat er wel invloeden zijn, maar hoe groot precies?

 11. Je kunt de bijbel op veel manieren lezen en dat gebeurt natuurlijk ook volop. De visie dat het een boek over bevrijding is (denk aan de uittocht uit Egypte), heeft me het meest geboeid en aangesproken, zij het eveneens tijdelijk.

 12. Al de verschillende interpretaties hebben al tot heel wat afsplitsingen en strijd geleid. Maar het is dan ook het meest gelezen boek ooit (dacht ik)

Reageer