clear

zoeken

search

BOINC! Gamers laten werken voor de wetenschap

07 augustus 2010

Het was al lang geleden dat ik iets las over Distributed Computing (gedistribueerd rekenen). Het artikel Gamers scheppen de beste eiwitten, in de Volkskrant van 5 augustus, blies mijn belangstelling nieuw leven in. Een citaat:

Voor de studie naar hoe eiwitten zich vouwen is jaren geleden een programma ontwikkeld, Rosetta@home, dat gewone computers via internet rekruteert om kleine deelberekeningen uit te voeren. De bedenker, moleculair bioloog David Baker van de University of Washington in Seattle, kreeg steeds vaker van gebruikers te horen dat ze de software op hun scherm zagen worstelen met de eiwitstructuur terwijl zij een mogelijke oplossing zagen.
Die waarneming zette Baker twee jaar geleden aan tot de ontwikkeling van een variant op Rosetta@home, in de vorm van een eenvoudig computerspel. Daarin kunnen gebruikers trekken en duwen aan een 3D-model, met als opgave daarbij zo min mogelijk energie te verbruiken. Zo gaan eiwitten ook te werk.
Uit een recent experiment waarbij Rosetta@home en FoldIt, zoals de game is gedoopt, tegen elkaar werden uitgespeeld kwamen de eiwitstructuren die door de gamers waren voorspeld dichter bij de realiteit dan de computers.

Het is razend interessant, om over dit project te lezen maar ik word nog enthousiaster als ik zie hoeveel andere projecten er inmiddels zijn. Of ik er daadwerkelijk mee aan de slag zal gaan weet ik nog niet, maar ik heb de software van BOINC wel alvast gedownload. Het is cool, om een bijdrage te kunnen leveren aan dit soort initiatieven. Het is ook mooi om de statistieken zo nonchalant op de site van BOINC te zien staan: Actief: 290,993 vrijwilligers, 524,622 computers. 24 uurs gemiddelde: 2,680.69 TeraFLOPS. Het is maar dat je het weet.

Gerelateerd:
2009: het jaar van de sterrenkunde
Internet Eyes maakt spelletje van camerasurveillance
De uitdagingen van de deelnemerscultuur: media-educatie in de 21e eeuw

@

Reageer