clear

zoeken

search

Boeklezers.nl

04 augustus 2010

Drie weken geleden schreef ik over zes boekensites die ik had bekeken om vast te stellen of ze geschikt zijn voor leesadviezen. De nieuwe Nederlandse website Boeklezers.nl nam ik niet mee in dat overzicht, om de doodeenvoudige reden dat ik geen zin had om ‘alweer de mogelijkheden van alweer een boekencommunity’ te verkennen.

De posting bewerkte ik twee weken later voor een tijdschriftartikel. Dat deed me besluiten mezelf alsnog aan te melden bij de site. Achteraf ben ik daar blij om. Niet omdat ik nu meteen een actief gebruiker zal worden van Boeklezers, nee, het gaat mij om de gebruiksvriendelijkheid van de website. Waar ik me er vorige week nog over verbaasde dat je op bibliotheeksites nog steeds niet kunt inloggen met Facebook Connect, constateer ik dat Boeklezers zowel Facebook Connect als Hyves Connect aanbiedt. Daar mogen de mensen die er verstand van hebben zo zachtjes aan ook wel eens een waarmerk aan toekennen.

Hoe lang Andries en Ubbo aan de bouw van de site hebben gewerkt is mij niet bekend. Welke zoektechnologie er achter de site zit weet ik ook niet. Uit welke databases de titelgegevens afkomstig zijn evenmin. De zoekresultaten komen echter verdomd soepel en duidelijk in beeld. En ja: er is ook een knop voor gerelateerde werken. In het tijdschriftartikel heb ik de website dus wel degelijk opgenomen. Deze nieuwkomer is niet perfect maar doet veel dingen beter dan andere boekensites. Daarom alleen al is het initiatief het vermelden waard, vind ik.

Boeklezers.nl is ook present op Hyves en Twitter, maar dat is -buiten onze branche- een zekerheidje, geen nieuws πŸ™‚

@

8 Reacties

  1. JoG schreef:

    "… maar dat is -buiten onze branche- een zekerheidje, geen nieuws…." Ik denk dat je hierin vergist. Er zijn genoeg andere 'branches' zoals de zorg of overheid waar nog veel valt te winnen. En of het MKB Twitter of Hyves al breed gebruiken?

    Het is altijd lastig om als je je midden in een Web (2 of 3.0) bevindt te zien wat er nog buiten dat net / web gebeurt volgens mij… πŸ™‚ Of anderen dat web / net wel zien? En daar in willen (blijven) en actief zijn…?

    Ik denk bijvoorbeeld aan de recente bespiegelingen over het aantal actieve gebruikers van Twitter.
    – Twirus: Twitter onderzoek;
    Onbetrouwbare Twitter cijfers.

    200 of 300.000 van de ruim 16,6 miljoen Nederlanders (CBS)…!

  2. @JoG: daar heb je natuurlijk helemaal gelijk in. Achter dat laatste zinnetje stond aanvankelijk een smiley. Die ga ik toch maar weer even terugzetten!

    Wilde eigenlijk meer zeggen dat dit soort sites ook snel opgezet kunnen worden, en aangevuld met flankerende platformen. Toch nog steeds vaker uitzondering dan regel…Maar dat zei ik iets te veel tussen de regels door. Had ik het gisteren nog wel over duidelijker formuleren hier πŸ™‚

  3. JoG schreef:

    @Edwin Dank je.

    Had ik nu maar beter gelezen… πŸ™‚ Er staat immers een 'zekerheidje'. Haha.

  4. Ik zal het Andries morgen vragen πŸ™‚

    Ik ga een vlogje erover maken (je was me met deze blog net voor – maar dat heb je met familie -> they think alike)

  5. Andries schreef:

    Hoi Edwin,

    Hoe lang er aan gewerkt is, weet ik niet precies, het eerste begin is in februari gemaakt, maar er is niet doorlopend aan gewerkt.

    De database is een combinatie van databases, de affiliate-feed van Bol.com, het titelbank-bestand, aanvullingen van Selexyz, en dat allemaal gekoppeld op ISBN.

    De zoektechnologie is een combinatie van open source software met eigen instellingen.

    Als je nog verbeterpunten weet voor Boeklezers.nl, hou ik me aanbevolen! De ideeΓ«nbus van de site is een ideale plek daarvoor ;).

  6. @JoG haha, wat een gepruts he. Sorry.

    @Wilma: leuk! ik zag je verzoek voorbij komen op B20: dat heb je dan vrij snel voor elkaar gekregen. Ben benieuwd!

    @Andries: bedankt voor de feedback. Het is goed om te weten dat zoiets binnen een half jaar tot stand kan komen. Complimenten!

  7. Atty schreef:

    Edwin, als je zulke goede site's hebt, zoals worldcat, zoals boeklezers (waar ik nog niet op gekeken heb), waarom dan een romanwiki in de bibliotheek oosterschelde?
    Dat is toch dubbel werk?
    Geef de link worldcat door, iedereen kan daar zijn of haar lijsten samenstellen

  8. Hoi Atty,

    Dat is inderdaad het punt (zie evt. ook //www.edwinmijnsbergen.nl/2010/07/eenvoudig-vergelijkbare-boeken.html ). Het aanmaken van lijsten of het aanleggen van een collectie op zo'n boekensite werkt inderdaad veel makkelijker en is beter zichtbaar te maken voor anderen bovendien. Een Wiki die echter goed is gevuld als intern kennissysteem kan weer z'n meerwaarde hebben voor de organisatie als geheel.

    Het linken naar lijsten is dan inderdaad een goede tussenoplossing toch?

Reageer