clear

zoeken

search

Boeken, e-boeken en de Gartner Hype Cycle 2010

09 augustus 2010

De berichtgeving over e-boeken en e-readers is niet zo goed meer bij te houden. Er wordt meer over geschreven en gediscussieerd dan ooit tevoren. De discussie is inhoudelijk niet veel anders dan die in 2009; het verschil is vooral dat de markt voor tablets en e-readers nu veel meer in beweging is. Mensen vragen zich af of de iPad het speelveld definitief zal veranderen, of dat e-readers in kleur, van onder de 100 dollar, een nieuwe impuls kunnen geven aan de kansen van apparatuur die alleen bedoeld is om boeken mee te lezen.

De meningen worden aangescherpt. De een beweert stellig dat hij nooit afscheid zal nemen van het gedrukte boek, de (vaak jongere) ander kijkt je meewarig aan als je begint over de fysieke boeken of cd’s die je in de kast hebt staan. Die ander vindt dat ‘fysieke gebeuren’ maar vreemd. Bij de ontwaakkoffie van vandaag las ik een paar artikelen die goed op dit onderwerp -en op elkaar- aansluiten:

 • Jeroen ziet hoe boeken en muziekdragers meer en meer exclusieve verzamelobjecten worden (dat idee kun je zonder veel moeite koppelen aan het boekenmuseumscenario).
 • In Farewell Libraries? komt Newsweek tot een vergelijkbare conclusie. Met enige weemoed ziet de auteur hoe de generatie die pronkt(e) met boeken en muziek als verzamelobject, terrein verliest aan de generatie die dat niet meer doet.
 • Boekenverslinder Occy vertelt hoe hij het lezen van boeken op de iPad heeft ervaren. Het apparaat bevalt uitstekend, maar niet om op te lezen.
 • Marco Derksen gaat in op de Gartner Hype Cycle 2010 (toelichting in het archief). Het is interessant om te zien dat de e-reader zich momenteel in de vallei van de desillusie bevindt. De helling van verlichting komt in zicht. Dat verklaart slechts deels waarom de discussies nog zo fel zijn, en waarom de technologie feitelijk nog in de kinderschoenen staat, maar laat wel zien dat het een logische fase in het ontwikkelingsproces is. Een ontwikkelingsproces dat veel soorten technologie nu eenmaal doorlopen.
@
Afbeelding Hype Cycle: Marco Derksen

4 Reacties

 1. De ebookmarkt is zeker ontzettend in ontwikkeling. Een constante toestroom van nieuwe apparaten, het failliet gaan van verschillende fabrikanten, de constante stroom nieuws over ebooks en digitaal lezen; het maakt het er voor eReaders.nl alleen maar interessanter op.

  Amazon berichtte twee weken geleden dat ebooks de verkoop van hardcovers in Amerika overtroffen. Zo ver is het in Nederland nog niet. We lopen hier ongeveer 1,5 tot 2 jaar achter op de VS, dus er staat ons nog genoeg te wachten op digitaal lezen-gebied.

  Een aanvullende opmerking over je blog: op eReaders.nl zien we juist dat niet de jongere lezer, maar juist de wat oudere lezer het ereaden omarmt. Dit komt ook in verschillende onderzoeken naar voren: lezers van 40-50 plus die graag aan de ereader gaan en hierop vele ebooks lezen. Veel jongeren blijven nog 'stug' vasthouden aan het papieren boek.

 2. Bas schreef:

  E-boeken zijn een belangrijke nieuwe ontwikkeling en gaan zeker een flink deel van de markt van gewone boeken afsnoepen. De vraag is alleen hoeveel en hoe lang zal dit duren.
  Uit een bericht van de afgelopen week blijkt dat in de eerste vier maanden van het jaar iets minder dan 1% van de verkochte boeken e-boeken zijn geweest. Het duurt dus nog wel even voordat de meerderheid om is. Een e-reader is ook niet zo'n gewild gadget als een iphone bijv.

 3. Jeanine schreef:

  Heb je het artikel van Vincent Icke over e-books gelezen in het NRC van vrijdag? Onder de titel "Ik houd van vrijheid, dus koop ik geen e-book" komt hij verrassend scherp uit de hoek.

 4. @Natasje: interessant zijn de ontwikkelingen zeker. Soms is het lastig om kaf en koren te scheiden, maar de markt doet dat met een beetje mazzel uiteindelijk zelf wel.

  Dat het vooral de ouderen zijn die e-readers oppikken heb ik ook al een paar keer gelezen. Ik geloof dat het ook in het rapport 'eBook Feasibility Study for Public Libraries' stond. De jongere generatie vind ik wat dat betreft toch altijd het interessantst. Wat zij uiteindelijk gaan doen bepaalt de toekomst op de langere termijn toch…

  @Bas: de weg is mogelijk nog lang inderdaad, maar ik moet toch altijd denken aan mobieltje. Dat ging van behoorlijk snel naar ongelooflijk hard. Misschien dat het met dit soort apparatuur anders zal lopen, maar je kunt niets uitsluiten.

  @Jeanine: heb ik gezien ja. Ken Icke verder niet goed maar vond het een interessante bijdrage. Weer eens een andere invalhoek. Dat artikel stond vandaag overigens ook nog eens in de Next.

Reageer