clear

zoeken

search

Bezuinigen op cultuur maakt niet rijk

10 augustus 2010

Dat de Nederlandse Overheid gaat bezuinigen staat vast. Dat de culturele sector ook flinke klappen zal krijgen ligt voor de hand. Het is de stem van het volk. Je kunt je echter wel afvragen hoeveel het bezuinigen op cultuur de samenleving als geheel oplevert. De Raad voor Cultuur heeft Opstelten een brief (PDF) geschreven die de moeite van het lezen waard is. Een citaat:

In tijden van krimp is men al snel geneigd om cultuur aan te wijzen als één van de eerste terreinen om op te bezuinigen. Dit getuigt niet alleen van kortzichtigheid maar is ook nauwelijks effectief gezien de positie die cultuur inneemt in ’s Rijks begroting. Het cultuurbudget beslaat in feite nog geen één procent van de jaarlijkse overheidsbestedingen. Bezuinigen op cultuur lijkt gemakkelijk, maar levert per saldo weinig op, de gevolgen zullen echter, zeker op de langere termijn, enorm zijn. Bovendien gaat een dergelijke bezuiniging geheel voorbij aan de onmiskenbare inkomsten die cultuur zoals gezegd ook oplevert.

Ik sluit me aan bij de tekst. Er zijn echt wel cultuurinstellingen waarop bezuinigd kan worden (de instellingen, die slechts voor een kleine elite in stand lijken te worden gehouden), maar ik zou het nog beter vinden als men de bureaucratie eens aan zou pakken. Dat is immers ook een duur grapje.

We blijven niet doorbijten

@

7 Reacties

  1. Stefan van Hoek schreef:

    1st de publieke omroep eens geducht slopen. De Filemonnetjes Wesselink van deze wereld hoeven niet van gemeenschapsgeld te worden bekostigd.

  2. Daar is ook nog wel het een en ander te reorganiseren inderdaad. Maak er gewoon een nieuws- en actualiteitenzender van, zou ik zeggen.

  3. Stefan van Hoek schreef:

    Nieuws, actualiteiten, opinie en cultuur. Sport – wat mij betreft – slechts in de vorm van samenvattingen.

  4. wereldvansofie schreef:

    Een late reactie maar ik wilde eerst die brief van de Raad van Cultuur lezen.

    "Er zijn echt wel cultuurinstellingen waarop bezuinigd kan worden (de instellingen, die slechts voor een kleine elite in stand lijken te worden gehouden"

    Waarom elite? Je zult "er" maar net van houden. Dan bepaal jij (of ik) wat blijft of weg moet.
    Ik denk aan musea, archieven en oude collecties (in een bieb b.v.)
    Ik slijt daar mijn dagen niet maar ben wel blij dat ik er heen kan als ik wil.

  5. Ha Cis,

    Het is wel arbitrair om het zo te stellen misschien maar ik vind dat er best een beetje gekeken mag worden naar de belangstelling die er voor bepaalde evenementen of instellingen is. Je hoeft niet meteen te gaan hakken natuurlijk maar als je constateert dat er bij gesubsidieerde voorstellingen van experimentele muziek (ik noem maar wat) steeds dezelfde 10 mensen in de zaal zitten, die vooral veel binding hebben met de uitvoerenden, kun je je afvragen of je daar nog wel geld in moet stoppen.

    Zolang bibliotheken nog gebruikt worden door de bevolking zie ik geen reden om ze op te heffen. Dat betekent dan weer niet dat alles wat bibliotheken doen ook met belastinggeld betaald moet worden. Ook genoeg culturele activiteiten daar, waar geen hond op afkomt.

  6. wereldvansofie schreef:

    Zo klinkt het al een stuk genuanceerder 🙂

Reageer