clear

zoeken

search

Wikileaks wordt professioneler

26 juli 2010

In de eerste jaren van haar bestaan werd Wikileaks genegeerd door de massamedia. De site werd regelmatig platgelegd, maar kwam steeds weer terug. Hoe anders is dat sinds Collateral Murder. Wikileaks heeft geleerd en maakt nu afspraken met de media, die op hun beurt hebben geleerd dat dit een bron is om rekening mee te houden. Een bron die veel aandacht kan genereren bovendien.

Nu is de oorlog in Aghanistan aan de beurt. De New York Times, Der Spiegel en The Guardian kregen van tevoren inzage in de gelekte documenten. Die samenwerking heeft geleid tot een interessante vorm van professionalisering. In het oorlogsdagboek staat beschreven hoe je de documenten moet lezen en interpreteren, maar The Guardian visualiseert die uitleg nu prominent op de eigen website. De New York Times wijdt een speciaal weblog aan het onderwerp.

Even schrik je, als de links waar men overal naar verwijst niet blijken te werken. Wikileaks zou toch niet wéér zijn platgelegd? Op die vraag krijg je niet meteen een antwoord, maar je zorgen worden wel weggenomen als je de mirrors op Wikileaks.info aanklikt. De informatie is veiliggesteld, ook op Nederlandse servers. Way to go, Wikileaks!

“He who trusts secrets to a servant makes him his master.”
-Dryden-
@

Reageer