clear

zoeken

search

Waarom ik blijf bloggen

26 juli 2010

Er wordt mij -nog steeds- regelmatig gevraagd waarom ik zoveel tijd stop in bloggen. Dat was altijd al een veelgestelde vraag, maar nu ik grotendeels zelfstandig werk is het blijkbaar minder voor de hand liggend dan toen ik nog volledig in loondienst zat. Sommige mensen vinden dat het zonde is om tijd en energie te investeren in iets dat je geen geld oplevert. Ik zie dat zelf anders. Er zijn voor mij veel redenen om te blijven bloggen. Een kleine greep:

 • Ik vind het leuk om te schrijven en ben verslaafd aan alles wat met bloggen samenhangt: het is een deel van mijn leven geworden. Het is ontspanning.
 • M’n blog is mijn persoonlijke kennisarchief, mijn dagboek. Dat is erg waardevol.
 • Mijn weblog is mijn moederschip. Op moederschepen moet je zuinig zijn.
 • Dit weblog vertelt in 4500 berichten wie ik ben, wat ik doe en hoe ik denk. In die zin is het ook een CV en een investering in de toekomst
Dat laatste zal ik toelichten. Chris Brogan schreef vorige week over wegblogs als ‘loss-leaders’. Bij mijn weten bestaat er geen Nederlandse vertaling van dat begrip maar het is, kortgezegd, een product dat je onder de prijs verkoopt om de verkoop van andere producten te bevorderen. Nu behoort Brogans blog tot de A-categorie, dus een goede vergelijking kan ik hier niet maken, maar ik weet wel dat ook ik veel te danken heb aan mijn weblog.
Mijn toekomst is nog steeds onzeker en ik mag en wil dan ook nooit uitsluiten dat ik mezelf vroeg of laat weer bij het uitzendbureau zal moeten vervoegen, maar tot op heden red ik het nog steeds, sinds 1 mei. Ik heb nog geen sollicitatiebrieven hoeven schrijven of actief aan acquisitie hoeven doen. Misschien is dat een gelukje van korte duur, dat is heel goed mogelijk, maar ik weet รฉรฉn ding zeker: het feit dat ik nog niet heb hoeven solliciteren komt ook voort uit mijn online activiteiten. Dat ik ook vaak over onzin en persoonlijke kwesties schrijf, stond de opbouw van een vertrouwensbasis daarbij blijkbaar niet in de weg.
Als ik al die dingen bij elkaar optel kan ik alleen maar constateren dat ik blij ben dat ik nog steeds kan doen wat ik graag doe. Dat is namelijk geen vanzelfsprekendheid. Maar een enkele keer kan ik het niet nalaten om even terug te grommen. Te grommen dat “bloggen en twitteren inderdaad leuk is en niet direct geld oplevert, maar toch ook een vorm van werken is”. Het laat zich alleen niet zo eenvoudig vertalen naar opbrengsten in de traditionele zin des woords…
Gerelateerd:
@

16 Reacties

 1. Astrid schreef:

  Ik ga pas vragen stellen als je stรณpt met bloggen! ๐Ÿ˜‰

 2. wereldvansofie schreef:

  Die "onzin en persoonlijke kwesties" maken je juist de persoon die je bent.
  Je bent zichtbaar, en misschien ook wel kwetsbaar, maar vooral duidelijk over wat je bezig houdt.

 3. Anarchiel schreef:

  Weer zooooo herkenbaar ๐Ÿ˜› Bij mij is het alleen nog een tikkie erger omdat ik helemaal niet meer "echt werk" en full-time ben gaan bloggen/de activist uithangen. Mensen kunnen daar echt niks mee ๐Ÿ˜€ Want inderdaad: – heel erg veel gehoord – "daar verdien je helemaal niets mee".

  Men moest eens weten ๐Ÿ™‚ Ik heb nog nooit zoveel "verdiend" sinds ik met bloggen begonnen ben. Inzichten, nieuwe vriendschappen, enorm leerzame ontmoetingen en ga zo maar door. Allemaal dingen die ik zonder mijn blogje nooit gehad zou hebben. Maar eerlijk is eerlijk, inderdaad niet van dat slijk der aarde ๐Ÿ˜‰ Geld is zoooo overrated ๐Ÿ˜‰

 4. Christian schreef:

  Ik begrijp dat soort vragen aan bloggers nooit zo goed. Schrijven die mensen nooit voor een vakblad? Gaan ze nooit naar een studiedag? Dat past allemaal in dezelfde lijn van professionaliseren en profileren, netwerken, kennis opdoen en kennis uitwisselen. Bij bloggen is dat nog wat persoonlijker, heeft het wat meer continuรฏteit en zichtbaarheid, blijvende waarde misschien ook wel.

  Ik denk dat alle bloggers zich hetzelfde afvragen: waarom bloggen al die andere mensen niet?

  Als je zelf het licht hebt gezien, is het moeilijk te snappen dat anderen in het donker blijven staan. ๐Ÿ˜‰

  Lekker blijven bloggen!

 5. JoG schreef:

  Andere organisaties / personen stoppen tijd en geld in reclame, advertenties, netwerken… ๐Ÿ™‚

  Bloggen zegt me veel meer over jou dan voorgaande vormen, mede door de persoonlijke 'touch'. En het is veel makkelijker na te slaan.

  Volgens mij is 'dit leuk vinden' onbetaalbaar !

 6. Cora schreef:

  Erwin, je vergeet nog een reden: omdat de lezers het graag lezen. Want ik lees je blogposts altijd met plezier.

 7. Hendrika schreef:

  Ik denk dat alle bloggers je verhaal alleen maar kunnen beamen. En waarom moet overal geld aan verdiend worden?? Bloggen levert soms verrassende zaken op :~) (//boerin.web-log.nl/koetjesenkalfjes/2009/12/afsluiter.html).

 8. Bas schreef:

  Mensen stellen denk ik dit soort vragen omdat afwijkend gedrag maar tot op bepaalde hoogte gewaardeerd wordt. Je moet niet teveel van elkaar verschillen. Boven het maaigras uitsteken en dat is wat jij doet met je intensieve bloggen en andere webactiviteiten, maakt direct de eigen positie van mensen duidelijk. Jaloezie ligt dan om de hoek. De vraag over het waarom hoeft overigens niet negatief geladen te zijn, het kan ook simpelweg onbegrip zijn: Men snapt gewoon niet waarom iemand zoveel tijd aan zoiets als een blog kan besteden. Voor hen zijn andere tijdsbestedingen veel leuker. Dat kan.
  De eerste reden die je noemt lijkt mij het belangrijkste: Zolang jij er lol in hebt moet je het vooral blijven doen, lijkt me.

 9. Jacco schreef:

  Ook ik lees je blog met plezier!

 10. @Astrid: dat zou nog gekker zijn inderdaad ๐Ÿ™‚

  @Cis: dank!

  @Anarchiel: een beetje inkomen is altijd wel makkelijk natuurlijk, maar het zijn inderdaad de contacten en de interactie die het de meeste meerwaarde geven. Dat went nooit!

  @Christian: nu je dat zo zegt: dat heb ik inderdaad ook wel eens gedacht. Het is niet aan iedereen besteed, maar voor de volhouders is het meestal toch een dankbare bezigheid, of je nu voor veel of weinig mensen schrijft.

  @JoG onbetaalbaar…en de basis…

  @Cora: dank je!

  @Hendrika: helemaal waar. Leuk blog heb je! Dat biedt weer eens een inkijkje in een heel andere wereld. Ik heb je toegevoegd aan Netvibes!

  @Bas: dat houd ik inderdaad maar als uitgangspunt. Het is ook vaak een verschil in beleefwerelden inderdaad. Soms is het de thematiek die sommige mensen niet aanspreekt, een andere keer wordt het web gewoon heel anders beleefd. Dat kan allemaal. Ieder z'n ding…

  @Jacco: thanks!

 11. Petra de Boevere schreef:

  De Nederlandse term hiervoor is 'margemix' ๐Ÿ™‚

 12. @Petra: dat bekt lekker!

 13. Juul schreef:

  Hee Edwin,

  Gelukkig blijf je trouw aan je innerlijke drive. Voor mij ben je dรฉ Netvibes van de vele ontwikkelingen in de bibliotheken en de digitale wereld.

  Groetjes!

 14. Hee Juul,

  Wat leuk om je hier weer eens te zien. En ook leuk dat je mij als een soort Netvibes ziet. Klinkt best goed ๐Ÿ™‚

  Groetjes terug!

 15. Stefan van Hoek schreef:

  "Het laat zich alleen niet zo eenvoudig vertalen naar opbrengsten in de traditionele zin des woords.."

  Dat dit een volgend stapje in de richting van het einde van winstmaximalisatie als grootste goed mag zijn.

Reageer