clear

zoeken

search

Waar mensen leesadvies vragen

24 juli 2010

In gesprekken over boeken en lezen is het leuk om af en toe de vraag te stellen waar mensen hun tips voor goede, nieuwe boeken ‘halen’. Lifehacker stelde die vraag afgelopen donderdag ook. Het voorlopige resultaat: 25 reacties. Dat is niet veel, maar de gegeven antwoorden zijn evengoed illustratief:

  1. Vrienden en familie: 7
  2. Amazon: 6
  3. Bibliothecarissen: 2
  4. Library Thing: 2
  5. Good Reads: 2
  6. What should I read next?
  7. Yournextread
  8. Condalmo
  9. Readernaut
  10. Wikipedia
  11. Serendipiteit
Zelf ‘scoor’ ik mijn leestips in kranten en tijdschriften, op blogs en Twitter en bij vrienden en kennissen. Een enkele keer zoek ik gericht op Bol.com of Library Thing. Ik heb de indruk dat dit voor de meeste mensen in mijn vrienden- en kennissenkring niet veel anders is. Geldt dat voor jou ook?
Gerelateerd:
@

14 Reacties

  1. Henk schreef:

    1. Blogs/websites
    2. Vrienden en familie
    3. Kranten en tijdschriften

  2. Zjanette schreef:

    Ik haal ook veel leestips uit tijdschriften. Aangezien ik vrijwel alleen Engelstalig lees heb ik een abonnement op een Amerikaans boekentijdschrift. Ik mis dat soort tijdschriften in Nederland. Ook ben ik lid van //www.boekgrrls.nl en zowel van de mailinglijst als van de website veel tips.
    Veel van mijn boeken haal ik van //www.bookmooch.com en ook daar op het forum veel tips.

  3. Ingmar schreef:

    Heel ouderwets, maar het meeste baseer ik me toch op recensies in NRC en Vrij Nederland.
    Nu en dan een weblog hier en daar, maar dat zijn echt uitzonderingen.

  4. @allen: dank voor de reactie! Ik vond het al zo opmerkelijk dat tijdschriften nauwelijks genoemd worden. Ik heb altijd de indruk dat die heel veel genereren (zeker ook de vrouwentijdschriften). Bedenk opeens dat ik ook veel haal uit de literatuurlijsten van boeken die ik interessant vind (non-fictie dan toch). Als ik een tijdje in een onderwerp verdiept ben kan dat soms maanden doorgaan.

    @Zjanette: Boekgrrl.nl kende ik niet eens. Dat is ook echt een leesclub, zo lijkt het? Leuke tip!

  5. In volgorde van invloed:
    1.Gewoonte, d.w.z. schrijvers die ik al jaren 'volg'
    2.Lezende collega's
    3.Recensies in de NRC
    4.Vrienden/kennissen/mijn kinderen/een enkel weblog
    5.Als ik een lezer (die niet onder 1 of 3 valt) tegenkom vraag ik soms: kun je me iets aanraden?

    Vroeger ook: boeken waar ik tegenop liep in de bibliotheek, maar daar kom ik niet zo vaak meer en áls ik er kom zie ik er meestal niks dat me aantrekt.

    Dat je de vrouwenbladen nog niet hebt horen noemen komt wellicht omdat de meeste dames die die bladen als bron gebruiken jouw blog niet lezen? Want invloed hebben ze naar mijn idee zeer zeker.

    Wat betreft de boekgrrls: daar was ik een jaar of 15 geleden, toen internet nog weinig voorstelde, al lid van (nu niet meer, niet omdat het niet leuk was maar omdat het me te massaal werd).

  6. 'die niet onder 1 of 3 valt' moet 2 of 4 zijn. (Vergeten mee te veranderen.)

  7. Daan schreef:

    NRC boekenbijlage die ik nog altijd heel trouw van Pa Headmusic krijg 🙂 Lief en bijzonder (je weet wel waarom)

    Maar ook blogs, twitter en tijdschriften.

  8. Karla schreef:

    Dag Ewin

    //bibmaaseik.blogspot.com/2010/07/waar-of-bij-wie-scoor-jij-de-beste.html

    Ik vond dit bericht zo leuk dat ik het ook in licht aangepaste vorm op de blog van onze bib geplaatst heb. Bedankt.

  9. @schrijver: 'gewoonte' is ook wel een aardige. Als je veel leest en veel schrijvers volgt kan je daar ook heel wat weken mee vullen. Had ik nog niet aan gedacht.

    Met het noemen van tijdschriften doelde ik eigenlijk op de reacties bij Lifehacker…

    @Daan: dat is zeker lief. Mooi als veranderingen daar niet van invloed op zijn!

    @Karla: leuk om te zien dat de inspiratied dat het ene blog op een ander blog haalt ook weer doorwerkt naar een ander blog 🙂

  10. Yvette Hoitink schreef:

    Bij mij met stip op 1: de recommendations van Amazon. Daar zie ik welke nieuwe boeken van mijn favoriete schrijvers zijn verschenen. De tips over andere schrijvers hou ik in mijn achterhoofd voor de Deventer boekenmarkt (volgende week weer, yeah!) en probeer ik tweedehands op de kop te tikken.

    Verder: blogs, sneupen bij de boekhandel en LibraryThing. Van LibraryThing gebruik ik vooral de auteurspagina om te zien welke boeken ik nog mis van favoriete auteurs. Ook de forums willen nog wel eens leuke tips hebben.

    In een bibliotheek kom ik eigenlijk nooit meer omdat mijn favoriete schrijvers Engelstalig zijn en die vaak niet in de bib te vinden zijn. Daarbij lees ik boeken graag nog een keer en zijn Engelstalige pockets vaak goedkoop dus vind ik het ook niet erg om ze te kopen.

  11. Bas schreef:

    a. Krant (Trouw)
    b. Snuffelen tussen de nieuwe boeken van de bieb
    c. Collega's
    d. Familie/vrienden

  12. @Yvette & Bas: jullie ook bedankt. We hebben zo toch allemaal onze eigen kanalen.
    De reacties bevestigen dat bibliotheken er behoorlijk bekaaid vanaf komen in dit verhaal, zelfs bij mensen die binding hebben met de bibliotheek (de naam van een van de twee reagerende mensen die bibliotheken noemde op Lifehacker suggereert ook een bibliotheekachtergrond)

    Stof tot nadenken hoe dan ook.

  13. Lineke schreef:

    1. Schrijvers die ik al jaren lees
    2. als gevolg daarvan: de suggesties die ik dan bij bestelling krijg bij Amazon en Bol
    3. Familie en vrienden
    4. Kranten en tijdschriften
    5. Boekhandel
    6. Na 2,3,4 en 5: naar de bibliotheek om te kijken of zij één van die boeken hebben (ik koop niet alles meteen…) Maar dan blijkt vaak dat het boek nog in bestelling is (waar de bieb niks aan kan doen) of 'niet beschikbaar' is (waar de bieb wél wat aan kan doen, waarom duurt dat toch soms zo lang?). En dan als laatste redmiddel, omdat ik niet met lege handen de bieb wil verlaten, een rondje langs wat de medewerkers voor mij uit de kast hebben gehaald. Levert soms wel heel leuke dingen op!

  14. @Lineke. Thanks! Dat boeken soms nog wat langer niet beschikbaar zijn heeft alles te maken met de verwerkingsprocedure. Bestsellers krijgen voorrang maar zijn niet gratis bij de andere titels moet je toch al gauw rekenen op een week of vier, na ontvangst van het boek.

Reageer