clear

zoeken

search

Ieder creatief werk is afgeleid

24 juli 2010

The whole history of human culture evolves through copying, making tiny transformations (sometimes called “errors”) with each replication. Copying is the engine of cultural progress. It is not “stealing.” It is, in fact, quite beautiful, and leads to a cultural diversity that inspires awe.

Question Copyright is een heerlijke website. Lees er meer over de Boekenbevrijder (lijkt me niet handig, die hardware), vrije content, Sita sings the blues en de Minute Memes. Of koop er een leuk t-shirt, whatever.

Ieder creatief werk is afgeleid. En je weet het.

Gerelateerd:
Kewl: boeken rippen met de Atiz Booksnap
Over downloaden, gratis en welvaart
Niet voor winst maar uit passie
App van de week: Genius Scan

@

6 Reacties

 1. Gerard Bierens schreef:

  Wie heeft eigenlijk het copyright op het alfabet?

 2. Haha, daar vraag je zo wat. Lees op Wikipedia "Proto-Sinaïtisch, ook wel bekend als Proto-Kanaänitisch, was het eerste consonantele alfabet. Het Griekse, Het Arabische, het Cyrillische, het Fenicische, het Aramese en het Latijnse alfabet zijn hier uiteindelijk uit afgeleid."

  Dat worden flinke claims, bij de rechter 🙂

 3. @Jeroen: ben dol op dit soort bronnen. Toch nog maar eens naar een NL Bibliotheekvariant kijken 🙂

 4. Bas schreef:

  Prachtige filmpjes, die minute memes.
  Met dat kopiëren heb ik over het algemeen niet zo'n probleem, als het maar niet te geraffineerd wordt en de maker er z'n boterham door verliest.
  Het kopiëren zorgt soms ook voor meer bekendheid van de maker. Het zorgt in ieder geval voor een snelle verspreiding van dingen die de blijkbaar de moeite waard zijn. Dat lijkt me ook niet onbelangrijk.
  Niet te druk over maken, zou ik zeggen, zo lang de belangen die er mee gediend zijn nog niet zo groot zijn. Zo lang mogelijk maar uitgaan van het feit dat de meeste mensen redelijk fatsoenlijk zijn.

 5. Ben ik helemaal met je eens Bas. Dat is wat mij betreft precies waar de grens ligt. Dat vind ik ook altijd helder aan de licenties van Creative Commons.

  Er zijn altijd mensen die het uitbuiten uiteraard, maar ook zij leggen het uiteindelijk af tegen de omvang van de gemeenschap en de technologie.

Reageer