clear

zoeken

search

Een rechtszaak van 100 miljoen dollar

16 juli 2010

Tijdens de vakantie is er (gelukkig) veel nieuws aan mijn aandacht ontsnapt. Zo ook dit bericht:

Google en YouTube hebben een zeer belangrijke juridische zege geboekt. Ruim drie jaar geleden stelde mediaconcern Viacom YouTube aansprakelijk voor de talloze illegale filmpjes die op de site waren te vinden. Het eiste voor de rechter 1 miljard dollar schadevergoeding en de verwijdering van zo’n 100.000 video’s.

Ik vind het een opmerkelijk bericht. De rechter stelde dat Google wordt beschermd door de zogenaamde safe harbour provisions van de Digital Millenium Copyright Act (DMCA). Youtube is slechts een tussenkanaal, en zou voldoen aan de verplichting om content te verwijderen als rechthebbenden daarom vragen.

De strijd tussen YouTube en Viacom -ook geen kleine jongens– begon in feite al in 2005 en werd gekenmerkt door valse trucs van beide partijen. Google beschuldigde Viacom er in maart zelfs van dat het bedrijf zelf illegale content op de videosite had gezet (zie ook de ‘vertrouwelijke documenten’ waar BBC News naar verwees).

Gisteren maakte het hoofd financiƫn van Google bekend dat de zoekreus maar liefst 100 miljoen dollar heeft uitgegeven aan deze zaak. Hoeveel zegt u? 100 miljoen dollar! Welk deel daarvan zou Google hebben betaald aan hoeveel advocaten? Hoeveel mensen kun je op een zaak zetten? Hoeveel mensen zou Viacom er op gezet hebben?

Dat
Google zulke exorbitante bedragen durft uit te geven is wel te begrijpen. YouTube heeft veel geld gekost (maar de kosten om de site in de lucht te houden zijn veel lager dan sommige mensen beweren) en het bedrijf beschikt gewoon over bakken vol geld (de teller staat sinds juni op meer dan 30 miljard dollar, dat is meer dan het BNP van ongeveer 100 landen).

Met zoveel financiĆ«le slagkracht zal de grote G. het met Google Books ook wel redden. Een dezer dagen gaat Editions de lucht in en zoals we gisteren overal konden lezen en horen heeft men nu eindelijk ook voet aan de grond gekregen in Nederland. Google zal dat project niet meteen verzilveren, maar op de langere termijn? Google heeft de wind voorlopig nog flink in de zeilen.

Meer lezen:
Google Announces Second Quarter 2010 Financial Results
Don’t Bail on Google Now
Google zet ‘copyright-filter’ voor YouTube aan
PR, gezond verstand en auteursrecht
Google’s Viacom response: An army of lawyers cut and paste
De urgentie van anoniem surfen

@

Afbeelding Midas

Reageer