clear

zoeken

search

Dertien stapels boeken, van de Aarde tot Pluto

17 juli 2010

Een mooi filmpje van het 21st Century Fluency Project. Hoe leren verandert in het tijdperk van informatieovervloed.


Gerelateerd:

Meer dan genoeg
Aandacht voor informatie volgens Jan van Cuilenburg
Het exploderende informatieuniversum: naar 1800 exabytes in 2011
Er is geen informatieovervloed
Het informatie-alarmageddon

@

5 Reacties

  1. peter de Kock schreef:

    …en ik dacht dat mijn stapel nog te lezen boeken al groot was. De conclusies van wat dit betekent voor bijvoorbeeld onderwijs intrigeren me. En dat niemand meer ergens expert in kan zijn lijkt me heel gezond.

  2. Bas schreef:

    Mooi helder filmpje over de vraag hoe we moeten reageren op de exponentiële groei van informatie. Het geeft nog maar weer eens aan dat we, ook als bibliotheek, niet vanuit het aanbod moeten denken, maar vanuit de vraagstelling. Welke informatie heb ik nodig om dit probleem op te lossen en waar kan ik het vinden? Kortom leren vinden wat je nodig hebt, lijkt me steeds belangrijker worden in het onderwijs én in onze branche.

  3. @Peter: het gaat me al snel duizelen, als ik aan de hoeveelheden beschikbare informatie denk. Het is ook dat gegeven dat maakt dat ik alle discussies over copyright en het sluiten van sites met 'minder legale' content als achterhaald beschouw. Er zijn zoveel alternatieven, er is zoveel moois te vinden. Daarom is het vooral zaak dat je content op interessante of leuke wijze onder de aandacht weet te brengen, via de vele platformen die je tot je beschikking hebt. Je kunt niemand verwijten dat de aandachtsspanne kort is immers.

    @Bas: hee! Je bent weer terug. Heb je het goed gehad?

    Wat betreft die vraagstelling heb je wel gelijk maar heel veel mensen weten ook niet precies welke vraag ze hebben, daar zit ook nog een uitdaging in. Of zoekspecialisme het op termijn nog wint van digitale zoekagenten moeten we ook nog bezien, maar het is belangrijk dat je bijblijft en overdraagt. Voorlopig is het nog lang niet zover, volgens mij.

  4. Een indrukwekkend filmpje.

Reageer