clear

zoeken

search

Mislukt: boeken hacken bij Google

20 juli 2010

Heb jij dat nu ook wel eens? Van die momenten waarop je zeker weet dat iets mogelijk is maar dat je er vervolgens niet in slaagt uit te vogelen hoe het mogelijk is?

Het leek me vanavond wel een leuk idee om een nieuwe serie te starten, van Anima tot Zeus, gebaseerd op het gelijknamige naslagwerk van Maarten Timmer, waar ik al vaker naar verwees. Het betreft hier een boeiende ‘Encyclopedie van begrippen uit de mythologie, religie, alchemie, cultuurgeschiedenis en analytische psychologie’, die ook te vinden is in Google Books. Het leek me wel aardig om van tijd tot tijd een lemma uit dit werk te plukken, om op Mijns Inziens te belichten.

Met plukken doel ik op ‘knippen en plakken’. Teksten overtypen bewaren we voor een volgend leven. Het probleem is echter: een groot deel van de werken die zijn opgenomen in Google Books mag niet worden gedownload, laat staan worden bewerkt. Je kunt het boek online bekijken en -in sommige gevallen- insluiten op een website. In de wetenschap dat sommige boeken wel als PDF kunnen worden gedownload krijg je echter het gevoel dat er een sluiproute bestaat. Een tool, hack of crack. Je gaat dus op zoek.

Dat zoeken doe je uiteraard met Google, tot zoekbloedens toe. Je vindt van die programmaatjes die ooit schijnen te hebben gewerkt maar die je nu alleen maar paranoïde maken (“haal ik hiermee geen Trojaans Paard binnen?”). Het is van die software die slechts uitblinkt in het genereren van de perfecte blanco schermen. Je ettert met codes op dubieuze websites. Je klikt je van teleurstelling naar teleurstelling op fora die louter door onwetenden bevolkt lijken te worden.

Na een uurtje denk je de oplossing te hebben gevonden. De moeder aller boekenhacks. Je weet niet hoe snel je deze software een slinger moet geven. Vol spanning en verwachting kijk je toe. Er gebeurt van alles, wel een half uur lang, maar een PDF verschijnt niet in beeld. Je besluit nog eenmaal terug te gaan naar Google Books. Daar waarschuwt Google je dat je computer ‘staat te spammen’, en moet je bewijzen dat je geen robot bent. Een zeer geschikt moment om af te haken. Ik heb al een boek.

Gerelateerd:
Lezen zonder grenzen met Google Books
Het geavanceerd zoeken voorbij: Google hacking for penetration testers
En mijn verrukking neemt geen end…
Stichtelyke gedichten, de OCR van Google Books en Christipedia
Kewl: boeken rippen met de Atiz Booksnap

@

8 Reacties

  1. madbello schreef:

    Ik ken dat gevoel, het is echt but!
    Weer een avond naar de knoppen.

  2. Haha, twijfelen tussen vast-en doorbijten of rustig je ding doen. Soms is de uitdaging gewoon te groot he…

  3. Ton de Kruyff schreef:

    Och, ik heb eens dagen van mijn leven zien wegglijden terwijl ik maar bleef prutsen aan de kopieerbeveiliging van een cd. Terwijl ik, toen ik er aan begon al wist dat Matilde Santing echt vreselijk suffe slaapmuziek maakte.
    Maar ja, kijken of het kan he …

  4. Maar wel gelukt uiteindelijk, Ton?

  5. Ton de Kruyff schreef:

    Uiteindelijk wel, maar dat maakte de muziek nog steeds niet aanhoorbaar 🙂

  6. 🙂 Alsof je een avond lang een kluis probeert te kraken die na opening leeg blijkt te zijn…

  7. Ton de Kruyff schreef:

    Nog erger, weten dat de kluis leeg is en dan toch gaan prutsen. Gewoon, omdat je vindt dat het moet 🙂

    Ik probeer ook heel erg amechtig niet te gaan zoeken naar een manier om die Google Books te downloaden. Want dat moet natuurlijk ook kunnen …

  8. Ooit ga ik er nog eens goed voor zitten. Dan hoeven de mensen die mijn tips per ongeluk lezen het in ieder geval niet meer zelf uit te zoeken…

Reageer