clear

zoeken

search

Professional in het nieuws: een interview met IP

08 juni 2010

Vorige maand stelde InformatieProfessional (Marie-José Klaver) mij via de mail een aantal vragen voor de rubriek Professional in het nieuws. Het bewuste nummer (juni 2010) staat sinds gisteren online, het interview is te vinden op pagina 34. De vragen -en antwoorden- gaan vooral over mijn recente activiteiten:

Hoe bevalt het je om als zzp’er te werken?
Het is nog te vroeg om daar iets over te zeggen. Tot voor kort werkte ik ook als ZZP’er, naast mijn full-time baan. Per 1 mei heb ik die baan opgezegd en krijgt het hopelijk een structureler karakter.

Is het geen moeilijke tijd voor zelfstandigen om aan opdrachten te komen?
Ook dat is lastig om nu al vast te stellen, maar ik heb wel gemerkt dat mijn activiteiten op internet ervoor hebben gezorgd dat ik makkelijk contact kan leggen met vakgenoten, en vice versa. De aankonding van mijn ontslag, op mijn weblog, leidde tot veel reacties. Daar zaten ook een paar uitnodigingen voor een gesprek tussen.

Wat doe je allemaal nu je weg bent bij de Zeeuwse Bibliotheek?
Met ingang van 10 mei ga ik werken voor BibliOosterschelde, in ieder geval 1 dag per week, tot eind 2010. Daarnaast zal ik projectwerkzaamheden verrichten voor de Bibliotheek Vlissingen, bijvoorbeeld voor het project Wiki loves bieb. Ik assisteer Rob Coers nog twee maanden bij de begeleiding van www.23dingen.nl  (bibliotheken Zuid-Limburg) en ik schrijf columns en artikelen voor de vakbladen. Ik blijf ook actief bloggen en beheer ook nog het platform Bibliotheek 2.0. In de komende weken hoop ik meer inzicht te krijgen in de vraag welke activiteiten ik nog meer zal gaan ontplooien. Van structurele projecten of aanstellingen is namelijk nog geen sprake.

Hoe gaat het met de Betabieb?
Bij dat project ben ik niet meer betrokken maar ik weet dat het nu onderdeel uitmaakt van het project Digitale Etalages. In de zomer van 2010 zal duidelijk worden welke vorm die etalages precies zullen krijgen binnen Bibliotheek.nl. Het ligt voor de hand dat zal worden afgestapt van het platform Ning, vanwege technische beperkingen.

Wat is je vooropleiding?
VWO, een afgebroken studie Franse Taal- en Letterkunde aan de UvA en een afgeronde studie IDM aan de Haagse Hogeschool.

Je allereerste baan?
Medewerker bij een verhuisbedrijf, als emballeur/verhuizer

Waarom gekozen voor dit vak?
Vanwege mijn liefde voor informatie en alles wat daarmee samenhangt.

Wat is er veranderd in het vak?
Te veel om op te noemen, maar de veranderingen met de grootste impact in de afgelopen tien jaar zijn in gang gezet door de ontwikkelingen op het web en in de communicatietechnologie. De hoeveelheid vrij beschikbare informatie is meer dan overweldigend, ‘het sociale web’ is volwassen geworden, (mobiel) internet is inmiddels overal. De moderne informatieprofessional kan daardoor sneller en slimmer werken maar ziet zich tegelijkertijd geconfronteerd met een publiek dat minder behoefte lijkt te hebben aan informatiebemiddeling. Het is belangrijker dan ooit dat we werken aan onze zichtbaarheid en onze reputatie. De aandachtsspanne van mensen is kort, de concurrentie van de alomtegenwoordige ‘infotainment’ is moordend.

Van wie heb je in je loopbaan veel geleerd?
Van al die openhartige mensen die zich bereid hebben getoond hun vakkennis zonder voorbehoud te delen. Er een persoon uitpikken is veel andere mensen tekort doen.

Het hoogtepunt in je loopbaan?
Hoogtepunten horen altijd voor je te liggen maar de week in Umbrië in 2008, met een groep inspirerende collega’s uit de informatiewereld, maakte veel indruk op me. In die week leerde ik meer over het vak dan in de 8 jaar daarvoor.

En wat vergeet je het liefst?
Mijn interne opleiding tot Oracle-developer bij een schimmig ICT-bedrijf, eind jaren ’90. Ik begreep onwaarschijnlijk weinig van de lesstof en geen enkele belofte werd nagekomen. Een desillusie.

Welke vakbladen zijn het belangrijkst voor je?
Ieder blad heeft zo z’n toegevoegde waarde. Tot voor kort las of scande ik vrijwel alles dat in de kast met vakliteratuur van de Zeeuwse Bibliotheek staat.

Wat is je favoriete site of weblog?
Netvibes.com: dat is de site waar al mijn informatiematie- en entertainmentbronnen samenkomen. //www.boingboing.net/ is een van mijn favoriete blogs. Interessant door thematiek, afwisseling en toonzetting.

En je favoriete literaire werk?
De Trip, van Tom Wolfe

Welk papieren boek las je het laatst?
The Wikipedia Revolution, van Andrew Lih

En welke elektronische publicatie?
eBooks via de bibliotheek, het onderzoek van TNO

Veel voor je werk op het web?
Ja.

En in je vrije tijd?
Ja.

De mooiste bibliotheek die je kent?
Van foto’s: die van het Trinity College in Dublin.
Met eigen ogen: New York Public Library

Heb je nevenfuncties of bestuursfuncties in het vak en zo ja, welke?
Lid van de redactieraad van Digitale Bibliotheek.

En daarbuiten?
Nee.

Je favoriete vrijetijdsbesteding?
Ik denk dat internet wint.

Wat had je willen zijn/doen als je geen ‘informatiewerker’ was?
Een historicus die werkt vanuit Zuid-Frankrijk, al was het maar omdat dat zo lekker klinkt.

Wil je verder nog iets kwijt?
Nee hoor.

@

Foto: Liesbeth Mantel

6 Reacties

 1. Remco schreef:

  Haha, "emballeur"! Was je niet ook ooit casserolier? 🙂

  Leuk interview. gr vanEs

 2. Miriam schreef:

  Interessant artikel. Ik ben getrouwd met een zzp-er, en ik weet inmiddels dat doen wat je hart je ingeeft, goede resultaten oplevert.

  Ooit wil ik zelf de New York Public Library bekijken, samen met mijn New Yorkse vriendin die me een officiele biebtas stuurde. Niet zo'n goedkoop ding van 15 ct, maar een echte messenger bag, de goedkoopste van 18$. Van hun cadeaushop kunnen we nog veel leren.

 3. @Remco: lol. Jazeker! En chef afdeling koude voorgerechten bovendien 🙂

  @Miriam: dat is altijd goed om te lezen. De weg kent ongetwijfeld ook veel hobbels maar welbeschouwd heb je altijd minder te verliezen dan je denkt wellicht.

  Die shop herinner ik me eerlijk gezegd niet echt maar NYPL is wel een merk, dat weet ik wel. Het gebouw is ook echt een 'verschijning' in de stad.

  @Saskia: dank je!

 4. LeWi schreef:

  Mooi, bondig en geïnspireerd!

Reageer