clear

zoeken

search

Hulpmiddelen voor het visualiseren van Twitter tijdens congressen

03 juni 2010

Maandag schreef ik nog dat ik vind dat het niet zoveel zin heeft om mensen te overtuigen van de meerwaarde van Twitter maar als ik dan lees dat de bezoekers van een internationaal archiefcongres in Ede in de wandelgangen veel kritiek hadden op datzelfde Twitter vraag ik me toch meteen af hoe je zo’n grote groep kritische professionals ter plekke wel zou kunnen overtuigen van de meerwaarde.
Ondanks het feit dat er dan waarschijnlijk ook niet veel twitteraars in de zaal hebben gezeten, zou ik -als organisatie- denk ik toch hebben gekozen voor het opzetten van een Twitter Backchannel bij de presentaties. In dit geval dan niet zozeer om de presentaties te ondersteunen, maar eerder om digitale dialoog en dynamiek onder de aandacht te brengen

Dat het ook te dynamisch kan worden bleek gisteren wel, maar als het gaat om kleinere doelgroepen is het niet zo moeilijk om de online conversatie overzichtelijk naar een groot scherm te plaatsen. Een kleine greep uit beschikbare tools:

Deze toepassingen hebben gemeen dat ze Twitterconversaties visualiseren. De ene toepassing doet dat in een razendsnelle interface (beperk Twitterfall maar eens op tweets uit je directe omgeving), de andere (Tweetdoc) legt een deel van de conversatie meteen vast in een PDF-document.
Als mensen bezwaar aantekenen tegen onmiddellijke feedback tijdens presentaties moet je dat natuurlijk wel respecteren. Je kunt je ook beperken tot Visible Tweets op het scherm tijdens de pauzes. Waar het om gaat is dat je Twitter eenvoudig echt aanwezig kan laten zijn. Op de telefoonschermpjes van andere deelnemers kan vaak immers niet worden meegekeken.
Zie ook de bijdrage van Nina Simon, op Museum 2.0.
@

12 Reacties

  1. Albert schreef:

    Waar kan ik meer vinden over de kritiek op Twitter op dat archiefcongres?

  2. @Albert: door via search.twitter.com te zoeken op #ias10 dan kom je onder meer //twitter.com/WatVanWaardenIs/statuses/15270823200 tegen.

  3. Albert schreef:

    Aha, ik had niet bedacht om in Twitterberichten te zoeken naar anti-twitteraars, mijn fout ๐Ÿ˜‰

  4. Hehehe, dat is op zich ook niet heel logisch ๐Ÿ™‚

  5. Natalie schreef:

    Vandaag had รฉรฉn van de zustersites van Bibliotheek 20, politie20.nl, een leuk experiment; er was livestream, dus ik kon thuis live meekijken en meeluisteren.

    En nou komt het; op politie20.nl was een Twitter-widget opgenomen waarop alle tweets met #politie20 op verschenen. Deze pagina werd op een tweede scherm in de zaal vertoond en zo was er dus wisselwerking tussen zaal, spreker en twitteraars (thuis en op locatie). Althans, zo is de theorie. In de praktijk bleek het lastig om de twitteraars echt een podium te geven, te weinig tijd en direct publiek gaat toch voor indirect.

    Maar wel leuk experiment! Misschien iets voor de volgende happe.ning? Of ander biebcongres?

  6. Dat is leuk om te lezen Natalie!

    Kwam bij Erwin Blom ook een bijdrage tegen over de Twitterende Pinkpoppolitie. Heb je vast ook gezien? Positief verhaal!

  7. Bedankt voor dit artikel Edwin!
    Door op deze manier je tweets direct zichtbaar te maken en te laten zien dat er ook geretweet wordt, dus dat de kennis en informatie direct verspreid wordt en dat er mogelijk reacties op komen, laat je zeker het nut van Twitter zien!
    De tweets met de hasthtag #ias10 zijn gemaakt door @janaca @ZeeuwsArchiefED en @WatVanWaardenIs. Overigens wordt de hashtag #ias10 ook door anderen voor iets anders gebruikt.

  8. @Anneke: en hoeveel bezoekers waren er in totaal?

    Ik kwam ook tweets tegen rondom architectuur inderdaad. Vond het al zo raar jullie daar aan te treffen ๐Ÿ™‚

  9. Er waren een kleine 50 deelnemers uit Duitsland, Belgiรซ, Nederland en Luxemburg. Het is een jaarlijks evenement van Rijksarchiefdiensten/RHC's langs de grensstreken van deze landen. Zie ook mijn schrijfsel op Archief2.0 //www.archief20.org/group/archiefeducatie?commentId=792394%3AComment%3A34134&xg_source=activity
    En over de hashtag: ik heb maar gewoon een hashtag aangemaakt zonder eerst te controleren of die al voor iets anders gebruikt werd. Beetje dom… Afijn, in de stream staan alle archiefhashtags #ias10 van de twee symposiumdagen redelijk achter elkaar.
    Overigens was het best een heel aardig congres hoor, en goed georganiseerd! Ook heel leuk en inspirerend om met verschillende collega's uit binnen- en buitenland te praten. Maar ja, twitter was er nog niet zo bekend, en wat de boer niet kent…
    Overigens werd hier en daar wel gebruik gemaakt van faceboek. Daar twitter je ook op maar dan met meer ruimte dan slechts 140 tekens. Kan soms wel eens handig zijn ๐Ÿ˜‰

  10. Dank voor de toelichting Anneke. Fijn dat het symposium verder wel waardevol was!

  11. Natalie schreef:

    Ja dat verhaal van Erwin Blom had ik gezien. En ik wist al eerder dat ze daarmee bezig waren. Uiteraard :-).

  12. @Natalie: goed op de hoogte. Zo moet het zijn ๐Ÿ™‚

Reageer