clear

zoeken

search

Gelezen: Search Patterns

29 juni 2010

Waar Peter Morville er in zijn boek Ambient Findability in slaagde om zoeken en zoektechnologie op verrassende, soms licht filosofische wijze te belichten, lukt het hem in Search Patterns maar zelden om de boeiende toon van zijn eerste boek aan te slaan. Samen met de grafisch designer Callender presenteert hij het onderwerp daarvoor net iets te gladjes en met een teveel aan zelfovertuiging. Misschien waren mijn verwachtingen te hooggespannen; ik vond Ambient Findability namelijk geweldig (hoeveel mensen slagen er nu in om zoeken een sexy uitstraling te geven?) en ik ging er onbewust vanuit dat de onbevangen benadering van het eerste boek ook nu weer een stempel op de inhoud zou drukken. Daar is echter geen sprake van: de naïeve illustraties van Callender kunnen niet verhullen dat de auteur zich graag presenteert als ‘gearriveerd’. Gezien zijn kennis van zaken mag dat misschien ook best, maar het geeft Search Patterns een irritante, belerende ondertoon.

Dat neemt niet weg dat het boekje (156 pagina’s met zeer veel illustraties) het waard is om te lezen. Let wel: lezen. Kopen zou ik het zelf niet, achteraf beschouwd. Ik ben blij dat ik het boek niet kocht maar (legaal) gemaild kreeg.

Hoewel Search Patterns slechts sporadisch de diepte ingaat biedt het toch een aardig overzicht van alle uitdagingen waar de ontwerpers van zoekinterfaces zich anno 2010 mee geconfronteerd zien, en krijgt de geïnteresseerde lezer veel praktijkvoorbeelden voorgeschoteld van technieken als federatief zoeken en gefacetteerde navigatie én passeert een breed scala aan zoekmachines de revu, de een sterk in visualisering, de ander in relevantie, weer een ander in buitengewone navigatie.

Search Patterns is misschien bedoeld als meer dan een inleiding op zoeken. Of de doelgroep van ontwerpers, informatie-architecten en studenten het boekje ook als zodanig zal ervaren, waag ik te betwijfelen. De conclusies en tips zijn daarvoor te algemeen. ‘Focus op de kern en denk buiten de doos’, weet-je-wel?

Toegegeven: Search Patterns leest heel vlot weg en zet je toch weer aan het denken over het feit dat de dominantie van zoekgigant Google geen vanzelfsprekendheid is. Er zijn nog talloze andere interessante perspectieven en alternatieven. Verandering zou wel eens uit onverwachte hoek kunnen komen.

Nou, als dat niet out of the box is…

Search Patterns is ook te vinden in Google Books.

@

2 Reacties

  1. Daan schreef:

    Hm, toch eerst maar eens dat 1e hoofdstuk lezen, daarna in herhaling deze blogpost en dan pas beslissen of ik over ga tot koop.

  2. Ik ben benieuwd! En eventueel is er dus ook wel een digitale versie beschikbaar 🙂

Reageer