clear

zoeken

search

Gelezen: Aan de slag met het nieuwe werken

29 juni 2010

Een groot deel van de huidige beroepsbevolking heeft de 9 tot 5-mentaliteit nog met de paplepel ingegoten gekregen en houdt vast aan die mentaliteit. Dat die groep mensen nog niet veel begrip kan opbrengen voor ‘Het Nieuwe Werken’ is begrijpelijk, maar die groep vormt ondertussen wel een steeds groter probleem voor de vele duizenden mensen die veel beter presteren als zij (binnen bepaalde kaders) niet worden gebonden aan plaats en tijd.

Als je werkt of hebt gewerkt in een zogenaamde machinebureaucratie weet je hoe het er aan toegaat met al die bazen en chefs die al veel te lang op dezelfde positie zitten en die angstvallig vasthouden aan controle, hiΓ«rarchie, vaste werkplekken en – tijden en vooral: aan wantrouwen. De leidinggevenden van de oude stempel weigeren zich simpelweg te verdiepen in de kracht van vertrouwen omdat ze dat vertrouwen zelf ook niet of nauwelijks hebben genoten. Wat zoiets doet met medewerkers weten we eigenlijk allemaal wel: zij geven dat wantrouwen in versterkte mate terug en zullen maar zelden harder lopen dan nodig is. Morgen weer een dag.

Wat een achterdochtige baas op de langere termijn overhoudt is een team waarvan de potentie vaak niet half benut wordt. De kans dat zo’n leidinggevende bereid is de schuld hiervan bij zichzelf te zoeken is klein. Als je gewend bent de scepter op een dominante manier te zwaaien, en te regeren door angst of wantrouwen te zaaien, laat je dat niet snel los; je zou er je machtspositie wel eens door kunnen verliezen. Als macht het enige is dat je nog denkt te hebben, koester je die macht, zelfs als je weet dat je er een organisatie eigenlijk mee afremt of zelfs mee beschadigt.

Directies moeten vaak lijdzaam toezien hoe het arbeidsenthousiasme van nieuwe generaties in de kiem wordt gesmoord door de controledrang van de oudere generatie managers. Als zij daar aan tornen halen zij zich veel ellende op de hals: de organisatiestructuur rust tenslotte wel op de behouden doch stevige pijlers die de babyboomers gebouwd hebben.

Toch is er voor al die directies een uitweg, de uitweg van Het Nieuwe Werken.

Ik raad iedere directeur, die de genoemde patstelling wil doorbreken, aan  ‘Aan de slag met het nieuwe werken‘, van Dik Bijl te lezen. Dit boek beschrijft op heldere wijze hoe je jonge talenten in vertrouwen kunt laten excelleren, zonder je oude managers aan de kant te moeten zetten. Aan de hand van een aantal praktijkvoorbeelden (o.a. Interpolis en Microsoft Nederland) laat Bijl zien hoe het ook kan. Dat Het Nieuwe Werken ook nadelen heeft belicht de schrijver ook, maar die wegen vooralsnog beslist niet op tegen de voordelen.

Directeur, grijp je kans. De oude manier van werken gaat nog maar vijf tot tien jaar mee, je weet zelf.

Aan de slag met nieuwe werken is hier te koop en hier gratis te downloaden.

Meer lezen:
Moqub
Gratis e-book: Aan de slag met Het Nieuwe Werken
Waarom je op het werk niet kunt werken
Thuiswerken in CAO?

@

12 Reacties

  1. Astrid schreef:

    Sodeju, d'r is d'r één terug van vakantie… Kennelijk lees je net zo snel als je blogt πŸ˜‰

    Welkom thuis!

    (ik moet me identificeren met 'wrneards', zal ik de word-reading-neards grap maken? neh, toch maar niet!)

  2. Hee Assie,

    We hebben veel liggen zoemen bij het zwembad en dan gaat het opeens hard met lezen. Ik was ook maar heel af en toe online met de telefoon, dat scheelt ook nogal wat tijd en ruimte!

    Dank.

    Het kwartje van de grap valt nog niet meteen. Nog eens een nachtje over slapen πŸ™‚

  3. Bas schreef:

    Welcome home, Edwin.
    Uitgerust blijkbaar want je productie is direct weer aanzienlijk. Je zou bijna denken dat het nieuwe werken vooral hard werken is πŸ™‚

  4. Dank Bas!

    Hard wil ik het niet noemen, dat mijmeren boven de iPhone onder een parassol, en werken is het eigenlijk ook niet echt, zonder bezoldiging. Maar nieuw? Dat zeker πŸ™‚

  5. Astrid schreef:

    Oh, ik met m'n intelligente grapjes… Stop met slapen, de grap was eigenlijk al gemaakt. Ik zag gewoon bijna het woord 'nerd' staan en moest toen alleen nog iets passends bedenken met de w en r. Slecht πŸ˜‰

  6. hehehe, bij sommige geintjes is wat drank nodig. Ik drink te weinig momenteel πŸ™‚

  7. Micha schreef:

    Dank! Ik ga eens in die pdf neuzen.

    Ooh ja en welkom terug!

  8. Lineke schreef:

    Gerelateerd aan dit onderwerp: zaterdag stond er een interessant artikel in de Trouw over de verschillende manieren van werken van de generaties. En hoe directies daar hun voordeel mee kunnen doen door de projectleiding in handen te geven van een jonger of ouder persoon, afhankelijk van de gewenste uitkomst van een project.
    Zie //ow.ly/24Geh

  9. @Lineke: grappig dat je naar dat artikel verwijst. Oud-collega Anne twitterde die link gisteren ook. Interessant artikel! Dank.

  10. Lineke schreef:

    @edwin Tja, soms levert de oude vertrouwde papieren krant nog wel eens wat interessants op, ik blijf dan ook nog even abonnee πŸ˜‰ Maar wel fijn dat het ook online staat, dat maakt delen makkelijker…

  11. @Lineke: helemaal mee eens!

Reageer