clear

zoeken

search

De kracht van het tijdschrift en de geschiedenis van het ongedaan maken

03 juni 2010

Het is altijd leuk om te snuffelen in Amerikaanse tijdschriften maar ze ook daadwerkelijk kopen? Daar deins ik meestal voor terug. Ze zijn namelijk gierend duur. Vanmiddag, in de Drvkkery, zag ik bijvoorbeeld een aardig blaadje met leuke tips voor iPhone-gebruikers. Mooi vormgegeven, barstensvol interessante apps: een kleine glimp deed me al bijna naar de kassa lopen. Totdat ik de prijs zag: 19,95 euro. Daar koop je bij De Slegte 6 dikke Ramsjboeken voor!

Maar er zat ook nog een cadeaubon van 20 euro in mijn portemonnee en die moest vanmiddag besteed worden. Ik besloot er deze keer een Edge en een Wired voor te kopen. Die bladen zijn weliswaar vooral dik door de vele advertenties die ze bevatten maar de artikelen die erin staan zijn vrijwel altijd de moeite waard. Het moest een keertje kunnen, vond ik.

Nog even over die advertenties: in Wired kwam ik ook een verwijzing tegen naar Wired Reread, een blog dat wordt bijgehouden door een Deen. Het blog staat geheel in het teken van oude en vermakelijke Wired-advertenties. Neem nu de advertentie hierboven, met de bijbehorende posting. Het is toch heerlijk om je te realiseren dat de knop ‘ongedaan maken’ (CTRL-Z) in 1993 nog een coole feature was, in dit geval in WordPerfect 6.0? Die posting leidde me via Google en Wikipedia (Undo is uiteraard ook een lemma) naar het boeiende artikel The age of Undoing (New York Times 2009) en zelfs naar een artikel uit 1977 (de PDF moest ik wel even downloaden via een omweg).

En dit is dan toch waarom ik het lekker vind om tijdschriften in huis te hebben: je bladert wat, je leest op het gemakje en je zoekt later nog eens op het web naar aanvullingen. De tijdschriften die ik te duur vind kan ik desgewenst zo downloaden via P2P, maar ik weet niet: die PDF’s lees ik toch niet echt op het gemakje, ook niet op de e-reader. Daarom vond ik het ook wel grappig om in Wired op een advertentie te stuiten van vijf grote tijdschriftuitgevers: We surf the Internet. We swim in magazines. De uitgevers leggen in die advertentie haarfijn uit waarom tijdschriften het nog zo goed doen, ondanks het web. Mijn dubbele aankoop onderstreept hun gelijk misschien wel. Het een sluit het andere niet uit. Integendeel, beide media versterken elkaar. De video zou ik anders waarschijnlijk nooit bekeken hebben.

@

8 Reacties

 1. peter de Kock schreef:

  Haha, wat een herinneringen roept dat op, Wordperfect voor DOS. Ik weet nog dat in de tijd dat Windows begon door te breken, mij werd gevraagd een betoog te schrijven om klanten ervan te overtuigen dat DOS applicaties toch echt beter waren dan Windows applicaties. Ik wist niet wat ik hoorde. Dat betoog is er nooit gekomen en DOS ging kapot. En klanten bepalen zelf wel wat ze beter vinden, technologie laat zich niet tegenhouden door een stukje tekst.

 2. Daan schreef:

  De 'color printing support' vind ik ook vrij revolutionair LOL

 3. Haha, dat is wel grappig inderdaad. Bijna niet meer voor te stellen dat er nog een tijd was dat men ageerde tegen het visuele OS. In die tijd vond ik computers maar vreemde dingen 🙂

 4. @Daan: en waarschijnlijk betaalde je er nog flink voor bij ook 😉

 5. davidovix schreef:

  Heey Edje

  Dat doet me goed te lezen op jouw blog dat het ouderwetse papier hopelijk toch nog een kans blijft maken. Zelf wil ik ook nog steeds gewoon een boek voelen en vast houden. Volgens mij blijven bepaalde dingen ook gewoon behouden. Een goed voorbeeld zijn rouw kaartjes, dat doe je toch ook niet per mail !!! Hoe gaat ieder verder, goed begreep ik van MArleen. Hoop je binnenkort weer eens te spreken. Kleine tip, misschien 14 juni ergens Nederland kijken hier in Middelburg. Ik begreep van Erik dat het Hart van Middelburg heel aardig is. Hup Holland Hop.
  Goed weekend (lekker strandweer, ahum)

  Gr
  Kees

 6. Hee Kees,

  Papier blijft ook gewoon lekker inderdaad. Sommige dingen….

  Alles gaat prima inderdaad. Met de voorrondes van de voetbal zitten we in Italie, maar als de grote wedstrijden worden gespeeld zijn we er weer. Hopelijk doen we dan nog mee 🙂

  Was er nu ook nog jeu de boules binnenkort?

  Goed weekend, en tot gauw!

 7. davidovix schreef:

  Yes

  Volgende week vrijdag. Zou leuk zijn als je nog ff langs kwam en je mag wel mee als mijn introducee richting abdij !!!!

  Gr
  Kees

 8. Als het een beetje meezit…

Reageer