clear

zoeken

search

Verrijken QR-codes boeken?

28 mei 2010

Als het gaat om het digitaal verrijken van boeken zie ik allerlei mogelijkheden maar bij het aanschouwen van de video van Ubimark slaat de twijfel toch toe. Op de een of andere manier spreekt het mij niet zo aan, dat concept van QR-codes in gedrukte boeken. Ik vind het principe van die codes prachtig: met QR kun je ieder denkbaar object van een extra dimensie voorzien. Maar boeken ermee verrijken? Ik word al spontaan bevangen door luiheid als ik die codes aantref in een tijdschrift. Ik lees het dan liever direct, op een mobiel apparaat.


Toch durf ik ook niet uit te sluiten dat QR aan terrein zal winnen in de boekensector. Iets zegt me dat het wel (een begin van) een oplossing is voor al die hyperlinks die steeds vaker in papieren documenten worden opgenomen.

Het aanmaken van een code is overigens kinderlijk eenvoudig. Op Kaywa genereerde ik in een paar tellen een code voor dit weblog, onder andere in te lezen met I-nigma:

qrcode

@

Foto: Foreverfriday

11 Reacties

  1. kattebelletje schreef:

    Maar van een tijdschrift in, bijvoorbeeld de leeszaal, zou je via de QR-code zomaar direct de fulltext op je telefoon kunnen hebben staan? Dat is wel heel handig denk ik.

  2. Edo Postma schreef:

    Ik zie het wel zitten in combinatie met een multitouchtafel. Je legt het boek er op en de tafel herkent het label en geeft verrijkte content. Overigens weet ik niet of deze code er mee werkt, wel die met de stippels. DOK gaat hun lenerspassen ermee voorzien voor hun erfgoedproject.

  3. @kattebelletje: dat is wel een goede inderdaad. Ik heb de mogelijkheden niet goed overdacht, bedenk ik nu 🙂

    @Interessant! En wat wordt de functie van die code op de pas dan precies?

  4. Miriam schreef:

    Klant slaat profiel op in zijn telefoon, leest stippen en krijgt via romanadvies te horen of het iets voor hem is.
    maar dan beter.

  5. @Miriam: koppelen aan attenderingen: dat is ook een mooie invalshoek. Dit is wel een onderwerp om eens een goede brainstorm op los te laten, zo blijkt!

  6. @Edwin De code op de lenerspas wordt gekoppeld aan de straat van de lener. Legt hij zijn pas op de tafel dan herkent de tafel zijn woonplek en toont dan allemaal historische foto's van die straat en omgeving.

  7. Klinkt goed! Bedankt voor de feedback!

  8. Las net een artikel op Mashable over dit onderwerp. Wellicht geeft het wat aanknopingspunten.

  9. Alice Dee schreef:

    ik heb een paar dagen geleden de nieuwste thriller van Judith Visser uitgelezen (Time-out) en daar staan ook van die codes in. Ik vond het erg leuk en bijzonder! In Time-out kun je met die codes foto's zien van plekken waar het verhaal zich afspeelt, en achtergrondinfo over sommige personages lezen. Time-out is al spannend, zoals alle boeken van Judith, maar nu 'zag' ik het allemaal nog beter voor me.
    Ik hoop dat er meer boeken komen die deze extra service bieden!!

  10. Alice Dee Hoi Alice, 

    leuk om te lezen/horen. Was de dosering dan ook goed? Moest je niet aldoor je telefoon bij de hand houden? Bedankt voor de feedback hoe dan ook!

Reageer