clear

zoeken

search

Vege tekens: bezuinigen op bibliotheken, deel 2

11 mei 2010

We hadden afgesproken dat we niet te veel zouden doemdenken, geloof ik, maar het gaat ‘naar hard’ momenteel. De VOB kondigde in februari al aan dat 63% van de bibliotheken in 2010 of later geconfronteerd wordt met bezuinigingen, maar als je dan een greep doet uit een paar weken nieuws, schrik je toch even:

Het is een willekeurige greep uit drie korte zoekacties in Google Nieuws en als je het mij vraagt zijn het vege tekens (waarom zijn tekens toch altijd veeg?) Veel Nederlanders willen bezuinigen op cultuur. Ze worden op hun wenken bediend. Maar is het slim, dat de politiek luistert naar de burger in dezen? Dat mag je zelf bepalen. Ik vind het vooral jammer.
Meer lezen:
Bezuinigen als kans (Jos van Dijk)
@
Afbeelding: Banksy

11 Reacties

  1. Ton de Kruyff schreef:

    Deze Banksy vind ik, helaas, op de één of andere manier ook wel passen bij het aanhoudende hakken in subsidies.

  2. Bas schreef:

    In tijden van recessie komt het er op aan wat je nog waard bent als instelling. Zijn we slechts een zeer gerespecteerde culturele instelling, maar niet meer van deze tijd, dan is inkrimping niet meer dan logisch. Stellen we wel degelijk wat voor, dan zullen we dat moeten bewijzen en duidelijk maken aan hen die daar een ander beeld van hebben: Handen uit de mouwen dus, niet meer zeuren, geen eindeloos overleg voordat er wat van de grond komt, maar snel en efficiënt inspringen op de vragen van vandaag de dag.
    De subsidiëring heeft ons wellicht ook wat lui gemaakt. Nu moeten we laten zien dat we creatief zijn en niet voor alles onze hand hoeven op te houden.

  3. schrijverdezes schreef:

    Alles wat Bas zegt, en toch ook maar eens proberen uit te rekenen wat de maatschappelijk opbrengsten zijn. Financieel gezien bedoel ik nu. Daar houden we meestal niet zo van, maar soms moet het misschien. En ons bezinnen op wat het belangrijkst is in onze dienstverlening natuurlijk, al zal dat wel weer een paar jaar duren en tot ruzie leiden…

  4. @Ton: geloof het of niet, maar die had ik ook al gedownload ter upload, maar uiteindelijk vond ik deze triomf van de plastieken wereld ook wel illustratief…

    @Bas: ik kan het alleen maar met je eens zijn. Zonder geld doe je weinig maar er zijn veel creatieve oplossingen te bedenken en als ik heel eerlijk ben heb ik al veeeel te veel geld in gaten zien verdwijnen. Punt is dat iedereen andere ideetjes heeft over de besteding van geld. Als het geld er dan niet meer is zijn al die luxe projecten opeens niet meer zo voor de hand liggend.
    Krijgen de gratis tools eindelijk misschien eens wat meer kansen….

    @Schrijver: dat is nu juist zo lastig met cultuur. Net zoiets als de 'ROI van sociale media'. De opbrengst van kunst en literatuur is lastig in geld uit te drukken. En hoeveel boeken die nauwelijks uitgeleend worden moet je nog kopen? Hoe belangrijk is een expositie die niet meer dan 100 bezoekers in een maand trekt? Zijn er wel zo veel internetcomputers nodig? Kun je het ook niet met een halve personele bezetting?. De meningen zullen inderdaad sterk verdeeld zijn…en al het overleg dat dat kost, kost ook weer miljoenen. Want we gaan met de trein. Skypen zit er na al die jaren nog steeds niet in…

  5. Bas neemt mij de woorden uit de mond, zo denk ik er ook over. Al is het wel jammer als je daarvoor tot nu gewacht zou hebben. Knappe prent van Banksy overigens 🙂

  6. schrijverdezes schreef:

    Ik denk dat het best kan. Uitrekenen wat laaggeletterheid een samenleving kost, wat de bibliotheek bijdraagt aan misdaadpreventie, hoe collecties in zorginstellingen bijdragen tot een verminderde zorgvraag, enz.
    Net zoals dat bij de maatschappelijke kosten van milieverontreiniging kan. Maar we moeten het eerst wíllen natuurlijk. En dan gaan praten met mensen die het kunnen. Die zijn er echt, maar misschien niet in 'onze gelederen'.

  7. @schrijver: helemaal overtuigd ben ik nog niet maar er moeten inderdaad wel verbanden te leggen zijn. Punt is dat statistieken (aantal uitgeleende boeken, aantal bezoekers, aantal leden) ook zo veel verhullen. En wat is dan de rol van het onderwijs?

    Momenteel is de klant vooral koningin toch? Hoeveel van de niet-koninginnen vinden dat zelf belangrijk genoeg om aan bij te dragen? De hamvraag is welk percentage van de bevolking de bibliotheek zou missen als die er niet meer zou zijn. Ik durf daar echt geen schatting van te maken overigens.

  8. schrijverdezes schreef:

    En als je het de mensen zou vragen zeiden ze braaf: de bibliotheek is heel belangrijk. Maar komen, ho maar. Dus daar heb je niks aan.

  9. @Anoniem: geen leuk nieuws, maar bedankt voor de link!

Reageer