clear

zoeken

search

Summon, een zoeksysteem voor de Googlegeneratie?

05 mei 2010

Het kan haast geen toeval zijn: terwijl ik in het boek The Google Generation nog eens (het boek is gebaseerd op een onderzoek uit 2008) aan het lezen was over het zoekgedrag van hedendaagse studenten, kwam ik in Digitale Bibliotheek een artikel tegen van Helle Lauridsen: Zo snel als het web. In dat artikel gaat de auteur in op het nieuwe zoeksysteem van de Erasmus Universiteit: Summon, bij de Erasmus gepresenteerd als sEURch. Peter Delsman besteedde er drie weken geleden al aandacht aan maar pas vandaag nam ik de moeite het zoeksysteem zelf ook eens te bekijken.

Studenten vinden de zoeksystemen van bibliotheken en de door hen aangeboden databanken vaak complex. Veel complexer dan Google. Daarom wordt een groot deel van de content niet of nauwelijks doorzocht of gevonden. Dat bibliotheken daarom graag zouden beschikken over zoeksystemen die lijken op de zoekmachine van Google ligt dus voor de hand. Serial Solutions doet met Summon een poging.

Is die poging geslaagd? Ik weet het eerlijk gezegd nog niet zo goed. De startpagina van sEURch is lekker sober in ieder geval, maar als je een paar zoekacties op het systeem loslaat duurt het toch nog wel even voordat je een beetje doorhebt hoe je die zoekacties kunt verfijnen. Echt ingewikkeld is het nu ook weer niet, maar ik durf er mijn hand niet voor in het vuur te steken dat de Googlegeneratie er ook zo over denkt. Een Engelse student vindt in ieder geval dat het nogal veel van het goede is allemaal. Een Nederlandse student vatte het samen met ‘wow’.

Summon toont inderdaad veel, maar er is ook heel veel, daar kun je toch ook niet zomaar de helft van wegfilteren? Mijn eerste indruk is in ieder geval dat het systeem snel is en de filters effectief.

Zie eventueel ook Vinden! in de UB en Fast information for the fast food generation.

@

Reageer