clear

zoeken

search

Informatie wil vrij zijn? Mensen willen vrij zijn!

18 mei 2010

Mooi. Doctorow is klaar met het adagium ‘informatie wil vrij zijn’ omdat er te veel misbruik van wordt gemaakt door vijanden van het concept. Zij verwijten de voorvechters van digitale rechten dat zij alleen maar uit zijn op gratis infotainment. Dat is echter een misvatting. De voorvechters willen iets anders:

Ze willen open toegang tot de data en media die met publiek geld zijn betaald, omdat die toegang zorgt voor een verbetering van wetenschap, kennis en cultuur én omdat zij al voor die toegang hebben betaald via belastingen en licenties. Ze willen in staat zijn te citeren uit, en te verwijzen naar oudere werken omdat dat fundamenteel is voor een kritische dialoog.

Ze willen nieuwe, creatieve werken bouwen op de fundamenten van oudere omdat dat de basis is van alle creativiteit en omdat de werken waar zij fragmentarisch of creatief gebruik van maken ook weer voortkwamen uit eerdere werken.

Ze willen in staat zijn het netwerk en hun computers te gebruiken zonder verplichte controlesystemen en spyware die geïnstalleerd wordt onder het motto ‘stop piraterij’, omdat censuur en controle afbreuk doen aan vrij denken, intellectuele nieuwsgierigheid en een open en eerlijke samenleving.
[…]
Ze willen de vrijheid om applicaties waarmee zij informatie kunnen delen en gemeenschappen kunnen opbouwen, te maken en te gebruiken, omdat dat de sleutel is voor alle samenwerking en collectieve actie -zelfs als een minderheid van de gebruikers die applicaties gebruikt om popsongs te downloaden zonder ervoor te betalen.

Gerelateerd:
Niet alle informatie wil vrij zijn
Ook betrouwbare en dure informatie wil vrij zijn
Informatie wil vrij zijn, tegen betaling

@

2 Reacties

  1. JoG schreef:

    Ik wil "… open toegang tot de data en media die met publiek geld zijn betaald, omdat die toegang zorgt voor een verbetering van wetenschap, kennis en cultuur én omdat zij al voor die toegang hebben betaald via belastingen en licenties….". Zo is het maar net, vind ik. Nuttige teksten. Dank je wel.

    En open betekent wat mij betreft zonder (leges)drempels, ik denk aan 'Nederland Oesterland (column)', 'Gemeente vecht gratis openheid ict aan' als reactie en vervolg op 'Gemeenten mogen geen leges heffen of kosten rekenen voor het beantwoorden van een Wob-verzoek'

  2. Jij ook bedankt Joost! Interessante links.

Reageer