clear

zoeken

search

Iedere knipoog een letter: La Scaphandre et le Papillon

14 mei 2010

In Quest Magazine kwam ik het verhaal tegen van Jean-Dominique Bauby, journalist en hoofdredacteur van het blad Elle, die op 42-jarige leeftijd werd getroffen door een hersenbloeding. Van zijn leven is een film gemaakt, een film die ik graag wil zien. Ik citeer Digg.be:

De flamboyante hoofdredacteur van het modeblad ‘Elle’ krijgt in 1995 een beroerte en wordt het slachtoffer van een zeer zeldzame aandoening: het locked-in syndroom. Zijn lichaam raakt verlamd tot in zijn kleinste teen; alleen zijn linkeroog kan hij nog bewegen. Dat oog wordt zijn enige bewegingsvrijheid, zijn enige contact met de werkelijkheid, zijn enige vorm van bestaan. Beetje bij beetje ontwikkelt zijn therapeute voor hem een manier om te communiceren: ze dreunt de letters van het alfabet op en hij knippert met zijn oog bij de letter waarmee hij een woord wil vormen. Zo schrijft hij uiteindelijk, knipogend, letter per letter het verhaal van zijn moeilijk te aanvaarden nieuwe werkelijkheid: ‘La Scaphandre et le Papillon’ (‘Vlinders in een Duikerspak’). Een prestatie waar ik met mijn boerenverstand niet bij kan en die dankzij deze verfilming nog eens zo indrukwekkend overkomt.

Ik kan het me niet eens voorstellen. Deze man knipperde minstens 200.000 keer met zijn ene oog om het boek te schrijven. Twee dagen nadat het boek af was overleed hij. Een buitengewoon verhaal.

Zie ook Upstream en 8Weekly.

@

7 Reacties

  1. schrijverdezes schreef:

    Waarom lees je niet gewoon het boek? (Ik las het vele jaren geleden.) Dat lijkt mij eerlijk gezegd 'echter'. (Ik vond het, zo herinner ik mij vaag, uiteraard een zeer aangrijpend boek, maar daarmee nog geen góed boek. Waarom ik er zo over dacht weet ik niet meer.)

  2. Omdat ik nog meer dan tien andere boeken heb liggen die ik moet of wil lezen en omdat een filmpje zich in anderhalf uur laat bekijken, relaxed vanaf de bank. Kan niet alles lezen he…

  3. schrijverdezes schreef:

    Dat laatste is zeer zeker waar. Maar wat wil je: weten wat de schrijver echt zei of een interpretatie ervan? Het boek laat zich, als ik het mij goed herinner, ook in een paar uur lezen.
    Ik vond het geen echt goed boek en misschien vind jij het wel een echt goeie film, en wat belangrijker is weet ik niet, dus doe vooral wat je wilt 😉

  4. Meestal zijn de boeken beter inderdaad, maar dat risico neem ik maar. Zag overigens dat de film als download in het Frans beschikbaar is. Kan ik op zich wel volgen, maar dan is het wel meteen een stuk minder relaxed 🙂

  5. schrijverdezes schreef:

    Lijkt me hoe dan ook geen film waar je 'relaxed' naar kijkt, of de film moet niet deugen…

  6. schrijverdezes schreef:

    p.s. Je label 'visuele handicaps' lijkt me trouwens ook niet te deugen…

  7. Dat label heb ik weer verwijderd. Zit nog steeds met die irritante max. van 5000 labels. Kan geen nieuwe meer toevoegen. Moet ik toch eens iets aan doen…

Reageer