clear

zoeken

search

Het leven na de wending

22 mei 2010

Op 22 maart kondigde ik aan te zullen vertrekken  bij de Zeeuwse Bibliotheek, op 1 mei trad ik officieel uit dienst. In de tussenliggende tijd gebeurde er nogal wat:

Inmiddels ben ik drie weken verder. Mensen informeren regelmatig belangstellend ‘hoe het er nu mee gaat’ en ‘wat ik zoal doe’.
Welnu: het gaat prima met me en ik doe van alles. Dat betekent echter niet dat ik alweer in een vast en duidelijk stramien zit. Mijn nieuwe leven begint gestalte te krijgen maar heeft nog lang geen duidelijke horizon. Daarover kan ik alleen maar zeggen dat het, af en toe, een gevoel van onzekerheid oproept maar ook dat het een prettig gevoel van vrijheid geeft. Het is fijn, om te ervaren dat je niet iedere dag voor negenen naar een kantoor hoeft te fietsen.
Maar wat doe ik dan zoal?
 • Ik werk tot begin juli voor Rob Coers. Voor 23 Dingen begeleid ik 20 coaches van Bibliotheekhuis Limburg Zuid.
 • Ik schreef in de afgelopen weken twee artikelen (waaronder een interview met Henk Blanken) en een column voor Digitale Bibliotheek, een column voor Bibliotheekblad en een boekrecensie voor InformatieProfessional

 • Van de bibliotheek Vlissingen kreeg ik de opdracht om 8 Bibliotheekdirecteuren te interviewen voor het project Wiki loves bieb. Die leuke opdracht is inmiddels afgerond. Van directeur Kees Hamann heb ik weer een nieuwe opdracht gekregen. Daarvan zal ik in een later stadium verslag doen.
 • Bij BibliOosterschelde ben ik begonnen op 10 mei. De eerste werkdagen bestonden vooral uit het kennismaken met de teamleiders en andere collega’s, en uit het verkennen van de organisatie. Inmiddels begin ik een beeld te krijgen van mijn rol binnen het geheel. Er wachten uitdagingen op het gebied van mediawijsheid, gaming, het sociale web, maatschappelijke stages en bibliotheekvernieuwing in algemene zin. Het is een uitgebreid en afwisselend pakket. Als er onderdelen zijn die niet aan de orde komen zal dat voornamelijk het gevolg zijn van het beperkte aantal uren (8) dat ik in dienst ben.
 • Verschillende mensen kwamen op bezoek in het Zeeuwse. Afgelopen donderdag werd ik geïnterviewd door twee studenten IDM van de Hanzehogeschool Groningen, over klantgerichtheid, bibliotheekvernieuwing en de toekomst van het vak. Gistermiddag voerde ik een zonnig en prettig terrasgeprek met Monique Verweijmeren (Bibliotheek Rotterdam), over min of meer dezelfde thematiek. Een paar weken eerder zat ik op hetzelfde terras met Rob Bruijnzeels. Met hem sprak ik ook over van alles en nog wat, maar de insteek was de Library School, die in september nu echt van start gaat (ik mocht twee jaar geleden meedenken over de inrichting van die opleiding).
 • Ik werd via de mail door Marie-José Klaver geïnterviewd voor de rubriek Professional in het nieuws.

 • Via Skype voerde ik een prettig gesprek met Peter Evers, over de NVB en Bibliotheek 2.0, over mijn en zijn nieuwe leven en over zijn project RSS Cockpit.
En voor de rest? Voor de rest ben ik zoveel mogelijk blijven doen wat ik al deed: bloggen en twitteren. B20 beheren. Boekjes lezen. Biertjes drinken in de kroeg. Het schiet er nauwelijks meer of minder bij in dan voorheen. Wat betreft mijn ritme: ik ga nu later naar bed maar sta niet veel later op. Ik merk wel dat ik mijn piekmomenten qua werken het liefst richting weekend schuif. Ik vind Pinksteren ook wel een mooi moment om er weer eens goed voor te gaan zitten. Dat idee bezorgt me een goed gevoel bovendien.
Het zal waarschijnlijk niemand verbazen dat ik me op dit moment nog geen zorgen maak. Nu wordt het wegvallen van mijn salaris nog voldoende gecompenseerd. Het punt is dat ik nog geen enkele garantie heb dat dat na juni ook nog zo zal zijn. Ik vind het ook erg lastig om daar nu al een planning op los te laten. Er zijn ook nog andere mensen die me hebben laten weten graag eens met mij in gesprek te gaan. Dat is wel een geruststellende gedachte. Het punt is echter dat ik nog niet kan overzien hoeveel tijd mij wekelijks rest, of hoeveel inkomen ik nodig heb om normaal te kunnen leven.
Ik hoop dat de komende twee maanden daar meer duidelijkheid over zullen verschaffen. In juni gaan we eerst nog twee weken op vakantie. Daarna hoop ik een beeld te kunnen gaan vormen van de tweede helft van 2010. Alles is nog mogelijk. Ik mag ook niet vergeten dat ik zelf nog maar weinig actie heb ondernomen op het gebied van acquisitie. Ja, mijn uitingen op het web natuurlijk, maar in het handboek ZZP staat ook een hoofdstuk Klanten Werven
Maar laat ik ook niet te veel op de zaken vooruit lopen. Nu voel ik me gewoon goed…en dat koester ik maar wat graag!
@

7 Reacties

 1. brt schreef:

  Een zeer gezonde bezinning Edwin. En bedenk, een bibliokat komt altijd op zijn pootjes terecht!

 2. Stefan van Hoek schreef:

  Interviews en gesprekken nog niet om 9.15 uur op een bankje achter het stadhuis onder het genot van goedkope wodka met een zwaar bebaarde Edwin Mijnsbergen.

  (Let u even op bovenstaande uiterst fraaie stilistische zin: 6 voorzetsels achtereen en niet 1 maal duplicatie.)

 3. @brt: dat lijkt me wel een goed uitgangspunt. Die houd ik maar in!

  @Stefan: de Helm als goot met uitzicht: precies de andere kant van het spectrum. Die houd ik er nog maar even niet in 🙂

 4. schrijverdezes schreef:

  Wat ik me al een tijdje afvraag is: vind je dat je blog nu meer je eigen blog is, nu het geen ZB-blog meer is? Dat je nu meer kunt zeggen dan vroeger? Ik heb als lezer nl. de indruk dat dat zo is, maar ik kan me natuurlijk vergissen.

 5. Saskia schreef:

  Nou Ed, dat klinkt goed! Ga zo door zou ik zeggen 🙂

 6. Leuk om te lezen dat je je eigen weg aan het vinden bent. "Met media vaardigheden in de hand kom je door het ganse land." als het ware 🙂

 7. @schrijver: als ik heel eerlijk ben heb ik altijd al gevonden dat mijn blog mijn blog was. Ok, ik kreeg er op een gegeven moment 8 uur, en ik heb altijd geschreven met de zb in mijn hart, maar niemand heeft ooit de inhoud of vorm bepaalt, of iets bijgedragen. Wel is het zo dat ik me nu anders voel (en misschien ook wel gedraag, dat vind ik lastig om zelf te beoordelen) maar ik bedacht laatst wel dat het toch niet snel zal zijn dat ik hier zonder nadenken de toon van shocklogs zal aanslaan. Een enkele keer misschien, maar dat mag denk ik geen naam hebben.
  Maar op matjes geroepen worden is er niet meer bij…en dat is een fijn gegeven.

  @Sas: dank je, ik zal mijn best doen 🙂

  @Benoît: ook dat vind ik wel een aardige om aan vast te houden 🙂 Thanks!

Reageer