clear

zoeken

search

De Spinoza App: nog niet volwassen

19 mei 2010

In december kreeg ik voor het eerst een veelbelovende demo van de app Spinoza te zien. Op mijn laatste werkdag in de ZB, 24 april, zette ik mijn naam op de lijst van bezoekers die er belangstelling voor hadden. Tot op heden hoorde ik niets. Dan ga je er vanuit dat het speeltje eenvoudigweg nog niet beschikbaar is.

Gisteren, net na het optreden van Woven Hand (indringend!) hoorde ik tot mijn grote verbazing dat Spinoza al een paar weken verkrijgbaar is in de App Store van Apple. Sinds Koninginnedag, blijkt nu. De tipgever voegde daar aan toe dat de applicatie de (gratis) download niet waard is: “het werkt voor geen meter”. Ik kon het downloaden natuurlijk niet laten en zat 5 minuten later met de toepassing te spelen. Dat was inderdaad geen succes. Ook vanochtend heb ik het nog even geprobeerd. Tevergeefs.

Ik vind het jammer dat een app met zoveel potentie vroegtijdig wordt gelanceerd. Nu krijgt Spinoza van de meeste gebruikers terecht een slechte recensie. Die recensies blijven bewaard. De lancering heeft ongetwijfeld iets te maken met Het vergeten bombardement, maar zo’n herdenking zou geen reden mogen zijn te vroeg ‘live te gaan’, vind ik. Er is niets mis met permanente bètaversies van software, maar het mag niet zo zijn dat je er als klant niets aan hebt.

Christian constateerde gisteren dat Archief en Bibliotheek nog niet bepaald trots zijn. Dat begrijp ik nu wel. Spinoza is onvolmaakt geboren. Dat schreeuw je niet van de daken.

Het is jammer, maar deze app krijgt voorlopig het nadeel van de twijfel.

Update 14.58: Een van de initiatiefnemers van Spinoza, Floris Liesker, reageerde vandaag onmiddelijk via de mail. Hij schreef:

Absoluut gaan we hier meteen naar kijken. Er zijn zo’n 500 afbeeldingen van Middelburg in het systeem, allemaal in het centrum, dat zou dus moeten werken.Hij probeert direct na opstart collecties te downloaden (als ie die;nog niet heeft gedownload). Om een niet te zware 3G belasting te creëren bij de eerste lancering en daarmee risico op weigering door de Appstore staat ie default op ‘alleen collecties downloaden in een straal van 25 km’ en ‘alleen downloaden via WIFI’. Dat moet dus anders, als je op dat moment geen wifi hebt komt er dus niets, of als je ergens anders in het land woont. In settings is dat uit te zetten, maar zover hebben de meeste mensen geen zin om te zoeken. Is begrijpelijk.
Ik verwacht deze week een nieuwe versie waarin dit probleem wordt getackled. Graag hoor ik of je nog tegen zaken aanloopt. Ik hou je op de hoogte van de vorderingen.

Oud-collega Enno vulde aan:

De eerste keer na het starten worden de afbeeldingen binnen gehaald, dit zijn er zo’n 800 in één keer, dat duurt nogal lang, het beste kun je dit doen wanneer je verbonden bent met wifi, dit is eenmalig, de afbeeldingen staan dan in de cache.
Het lijstje met email adressen had ik nog niet verwerkt omdat ik ook pas na mijn vakantie ontdekte dat de app beschikbaar was, de mensen krijgen hier binnenkort bericht over en de op de website van de ZB verschijnt een korte info pagina.

Het ziet er dus naar uit dat het probleem snel verholpen zal zijn. Dat is fijn om te lezen. We schakelen net zo makkelijk door naar het voordeel van de twijfel 🙂

@

6 Reacties

 1. Christian schreef:

  Lekker handig, dat schakelen. Bij een papieren review kost je dat al snel een week tot een maand! 😉

  Op mijn blog kwam nog een reactie met als tip een andere, nog in ontwikkeling zijnde, app. Voordeel daarvan is – zeg ik met mijn beperkte blik – dat die niks hoeft te downloaden, maar gewoon werkt op basis van je online database.

  Met mijn foon kan ik met allebei niks, maar het is in ieder geval goed dat er steeds meer van komen. Oude plaatjes staan overal mooi bij!

 2. @Christian: we zijn zo flexibel als het maar zijn kan. Ik zag net dat ik nu inderdaad alle foto's kan laden. Nu krijg ik een rijk gevulde kaar van de stad, op basis van GPS.

  Het zou goed zijn als apps voor meedere platformen worden ontwikkeld. Dat werd laatst ook opgemerkt in artikel in IP volgens mij. Komt vast nog wel goed!

 3. @Edwin Ik las net al op de/het blog van @Christian over de app met historische beelden uit de beeldbanken van de ZB en het ZA. Lineke en ik hebben de demo gezien in de ZB en dat zag er al veelbelovend uit. We (het ZA) hebben er inderdaad alleen over getwitterd, verder nog geen extra aandacht aan besteed. Schreef aan @Christian dat het bericht vanwege het bombardementengeweld van de afgelopen dagen op de achtergrond was geraakt. Dat is jammer maar we zullen er zeker aandacht aan besteden. Na de pinksteren zal ik contact opnemen met Enno. Overigens heb ik de histo-app nog niet gedownload, dus ik heb me nog geen mening kunnen vormen over hoe 't werkt. Ik heb wel een iPhone maar nog niet zo lang en ben nog aan het uitvogelen hoe alles werkt (#bennietzosnelmaardatkomtnogwel…). Afijn, jouw blog lezend begrijp ik dat er hier en daar nog aan gesleuteld gaat worden, dus dat geeft nog even respijt.

 4. @Anneke: inmiddels doet de App het al een stuk beter. Als je het laden een keer goed de kans geeft duiken de peertjes overal op de kaart op. Inmiddels heb ik 'm al met plezier aan een man of zes laten zien!

 5. Fijn om te lezen dat 'ie het nu een stuk beter doet. Ik ga 'm zeker downloaden!

 6. Super! Veel plezier ermee!

Reageer