clear

zoeken

search

Dat boek is nog zieker dan de game!

16 mei 2010

Hey, Mom! See this book?’ He grabbed a copy of Inferno, the first book in Dante Alighieri’s trilogy The Divine Comedy. ‘Remember that game you bought me? This is the book it was based on, but this book is even sicker than the game! It was awesome!

Deze uitspraak werd opgevangen door een bibliothecaris toen hij tussen de boekenkasten aan het werk was. De jongen heeft het over het niet al te best ontvangen spel Dante’s Inferno en over het klassieke werk van Dante (overzichtelijk gepresenteerd op de website van de Universiteit van Texas). Ik vind dit uiteraard een prachtige variant op wat in de verslavingszorg de Stepping stone-theorie wordt genoemd: kinderen komen in aanraking met boeken en klassieke literatuur door videogames te spelen.

Ongetwijfeld is deze anekdote eerder uitzondering dan regel, maar daar gaat het nu even niet om. Ik vind het verhaal vooral interessant omdat het aansluit bij een theorie die ik er een paar jaar geleden op na hield: als een bibliotheek bereid is te investeren in een mooie en comfortabele gamezone, die van alle multimediale gemakken is voorzien én die bemenst wordt door medewerkers met enthousiasme en kennis van zaken, dan liggen er ook kansen om die ruimte aan te kleden met boeken en tijdschriften die aansluiten bij de epische werelden waarin veel videogames zich afspelen.

Als kinderen gepassioneerd een spel als Call of Duty spelen kun je hen verleiden eens wat meer te lezen over de achtergronden van het speldecor; de Tweede Wereldoorlog. Als ze opgaan in Age of Empires is de link naar klassieke geschiedenis snel gelegd. Spelen ze Zelda? Presenteer dan eens een mooie collectie boeken die Goed en Kwaad als thema heeft. Bij vrijwel ieder spel kun je verbanden leggen naar leesvoer.

Er zijn meer bibliothecarissen die de mogelijkheden zien, maar de uitwerking laat nog te wensen over. Dat is begrijpelijk want het concept kost formatie, tijd en energie. Toch is het idee, ook vijf jaar na dato, nog steeds interessant. Bibliotheken zouden er wat mij betreft meer over na moeten denken, en beter nog: het gewoon doen. Gaming heeft weliswaar een bescheiden plekje verworven in het bibliotheekwerk, maar dat is nog wel een geïsoleerd plekje. Dat kan beter toch?


Meer lezen:
The Impact of Literature on Gaming (aanrader!)
10 Literary Classics That Should Be Videogames
Classic Literature Adapted into Video Games Adapted into Comics!
Clever: Video Games As Classic Book Covers
De bieb is hun thuis: the kids are alright, deel 2
De goddelijke komedie op Wikipedia

@

Afbeeldingen van de negende ring, het bevroren meer van Cocytus (de ‘klaagstroom’): Universiteit Texas en Gustave Doré

6 Reacties

  1. Mario schreef:

    Hey,

    Ik ben het helemaal met je eens. Ik speel nu Brutal Legend en het geeft me nu een heel andere kijk op Heavy Metal (Muziekleer)en de verhalen en legendes die daaraan gekoppeld zijn. En dan heb ik het nog niet gehad over Bioshock en zijn Artdeco stijl (kunstbeschouwing) of de leermogelijkheden van Assassins Creed 1 en 2(die game zou een prototype voor leervoer moeten zijn).

    Ik zou alleen gamerecenties even dubbelchecken met Gamerankings.com of zo. Want de game is toch best goed ontvangen met een gemiddelde van zo ongeveer een 7.5 (jij linkt naar de ondergrens)

  2. @Mario: dat zijn ook mooie voorbeelden. Brutal Legend ken ik niet, maar het lijkt me best leuk, zo'n achtergrond van Metal. Bij Tony Hawk 3 en 4 werd het spelplezier ook altijd zwaar versterkt door de soundtrack bij die game…

    Ik heb inderdaad maar een recensie bekeken, daar heb ik nu alweer een beetje spijt van. Check, check, double check!

  3. wereldvansofie schreef:

    Ha Edwin, ik zie hier een mooi samenwerkingsverband in voor mijn idee om een echte cross-over zone (14-18 jaar)te creëren. Moeten we alleen nog even toestemming regelen. We hebben het er nog wel eens over, hoop ik …

  4. Michael Minneboo schreef:

    Interessant idee. Zou ik zeker proberen te implementeren. Sowieso mooi hoe bepaalde boeken toch blijven inspireren tot andere verhaalvormen en toepassingen.

  5. @Cis: morgen ga ik kennismaken met Saskia, en hoop ik ook iets meer beeld te krijgen van de mogelijkheden en wensen. Donderdag spreek ik de teamleiders. Als er ruimte is voor dit soort concepten ga ik er bijzonder graag voor natuurlijk. Dan mag ik dus ook bij jou aankloppen? Lijkt me erg leuk!

    @Michael. Zou mooi zijn als dat kan, inderdaad. Zo behouden al die oude werken toch nog hun waarde, krijgen ze een beetje nieuw leven (of lezen) ingeblazen. Prima toch?

  6. Michael Minneboo schreef:

    @Edwin Mijnsbergen: Wat mij betreft wel. Het is interessant om te zien dat adaptaties interesse kunnen opwekken voor het oorspronkelijke werk. Bijvoorbeeld Inferno van Marcel Ruijters wat een grappige, vrije bewerking in stripvorm is van Dante's verhaal. Of de nieuwe filmadaptatie van Dorian Gray die ik oktober in Londen zag. Ik hoop dat die film nieuwe lezers naar het boek brengt, wat ik een prachtig literair werk vind.

Reageer