clear

zoeken

search

Bolkestein: Red het land, sta drugs toe

19 mei 2010

In NRC Next las ik zojuist een opiniestuk dat ondertekend is door onder meer Frits Bolkestein, Els Borst en Hedy d’Ancona. De titel van het stuk is veelzeggend: “Red het land, sta drugs toe”.
Ik ben het zeer eens met de strekking van het artikel, maar na het lezen ervan bleef ik wel met een paar vragen zitten:

 • Hoe komen opiniestukken nu precies tot stand? Worden die geplaatst op verzoek van de auteurs zelf, of op verzoek van de krant?
 • Welke motieven liggen aan zo’n stuk ten grondslag? Ik dacht heel even dat Bolkestein de VVD hiermee een krachtige ‘verkiezingsimpuls’ wilde geven maar realiseerde me direct daarna dat die partij er geheel andere standpunten op na houdt. De andere auteurs vertegenwoordigden bovendien andere politieke partijen.
 • Hoe serieus wordt de opinie van deze mensen nog genomen door de huidige politici? Speelt Bolkestein bijvoorbeeld nog een rol van betekenis binnen de VVD?
Het zijn vragen waar de antwoorden wel op te vinden moeten zijn, maar dat bewaar ik even voor later. Terug naar het artikel nu even. Op NRC Opinieblog reageerden tot nu toe 138 mensen. Twee passages:

“De meest recente gegevens van Justitie melden: „Tussen de 27 en 33 procent van de detentiejaren is opgelegd wegens een opiumwetdelict.” En: „In 2006 is driekwart van de ruim 300 onderzoeken naar ernstige vormen van georganiseerde criminaliteit gericht op de handel in of productie van drugs.” (WODC- Nationale Drugsmonitor, Jaarbericht 2007.) Deze cijfers geven alleen de directe opiumwetdelicten weer. Denk aan dealers en runners, veelplegers, cannabiskweek in woonhuizen en loodsen, bolletjesslikkers, xtc-labs en uit- en doorvoer. Erbovenop komt indirecte criminaliteit: omkoping, bedreiging, corruptie, witwassen, aantasting van sectoren als vastgoed, afrekeningen tussen drugsbenden, gebruik van drugsgeld voor illegale wapenhandel. En dan zwijgen we nog maar over de internationale gevolgen, waaronder de ontwrichting van hele landen.
[…]
Zodra de binnenlandse drugsmarkt is gereguleerd, is er voor drugsbendes geen droog brood meer aan te verdienen. . De samenleving wordt substantieel veiliger. En krijgt substantiële besparingen in de schoot geworpen. Het WODC berekende de totale kosten van de criminaliteit in 2006 op 31,5 miljard euro. De misdaad die het drugsverbod veroorzaakt kost de samenleving minstens de helft, 15,75 miljard euro, dat wil zeggen aan elke Nederlander 924 euro per jaar. De kosten van rechtshandhaving van het drugsverbod bedroegen volgens prof. Rigter (Erasmus Universiteit) over 2003 1,6 miljard euro. Daar bovenop komen dan nog de indirecte handhavingskosten. Bovendien wordt belasting op drugs geheven. Drugsregulering biedt dus een formidabele kans voor lastenverlichting.”

Het zou mooi zijn als de politici die straks aan het roer staan dit nu ook eens gaan beseffen. Ik ben altijd geneigd hen iets minder serieus te nemen als ze dat niet doen.

Gerelateerd:
Kabouter Spillebeen emigreert
Als je de natuur verbiedt…
En mijn verrukking neemt geen end…
De waarheid over Amsterdam
Van koopzondagen krijg je dorst

@

Afbeelding: Geheugen van Nederland

4 Reacties

 1. Lol, die had ik nog niet gezien nee. Thanks 🙂

 2. Robert schreef:

  Vandaag staat in de NRC.Next een weerwoord van een psychiater en een ex-verslaafde die juist beiden tegen zijn. En hun argumenten klinken ook wel overtuigend.

  Greetz

 3. Dank voor de tip Robert. Ga ik zeker even lezen. Er zijn altijd argumenten voor en tegen te vinden uiteraard…

  Ben benieuwd.

Reageer