clear

zoeken

search

Vervelend verrast: Ning niet langer gratis

16 april 2010

Pfff. Wat ben ik hier niet blij mee. Op Bibliotheek 2.0 heb ik een bericht geplaatst over de koerswijziging bij Ning. Ik kan de gevolgen van die beslissing nu nog niet overzien maar ik verwacht dat er binnenkort actie ondernomen zal moeten worden om het netwerk te kunnen handhaven. Het feit dat je de inhoud niet kunt exporteren naar een ander platform geeft je het gevoel dat je opeens bedrogen wordt. Dit is nu precies waar sceptici voor waarschuwen, als je content toevertrouwt aan ‘de Wolk‘. Stel je alleen maar eens voor wat er gebeurt als Google dit soort geintjes over een paar jaar ook flikt, al dan niet noodgedwongen. Daarom is  dataportabiliteit zo belangrijk: je moet te allen tijde vrij over al je data kunnen beschikken.

@

Foto

9 Reacties

  1. testdapperebas schreef:

    tja. Dit is inderdaad slecht nieuws. Dat je het bedrijf voort wil laten bestaan, maar dit gaat toch ten koste van een dienstverlening waar flink wat mensen op zijn gaan bouwen.

    overigens een manager die in 1 bericht zegt;
    I've never seen a more talented and devoted team, and it has been my privilege to get to know and work with each and every one of you over the last 18 months.

    en zegt dat er bijna 50% eruit gaat gooien…..

    As a consequence of this change, I have also made the very tough decision to reduce the size of our team from 167 people to 98 people.

    schaar ik onder het kopje windbuil van de bovenste plank. In ieder geval niet onder peoples manager.

  2. Anoniem schreef:

    toevertrouwT

  3. @Dapperebas: dat viel mij ook op inderdaad. Die gozer houdt flink huis, in zijn eerste maand na de opvolging van die Bianca. Natuurlijk ook geen dankbaar werk, maar deze gaat wel kort door het bochtje ja…

    @Anoniem: oeps! Ga ik meteen wijzigen. Het jachtige nekt nog eens…

  4. Anoniem schreef:

    Je Nederlands is normaal gesproken foutloos. Daarom viel het waarschijnlijk op 🙂

  5. Raoul Teeuwen schreef:

    Dit heeft op zich niets met de cloud/wolk te maken. Volgens mij zitten veel mensen vast aan leveranciers zonder cloud-diensten te gebruiken :-). Kennelijk is het nodig dat mensen dit soort dingen 1ste meemaken voordat ze inzien waarom dataportabiliteit / open standaarden belangrijk zijn…

    Verder is dit het typische moderne IT-(web)-businessmodel: gratis aanbieden totdat je populair bent, en dan een prijs gaan heffen. Voorlopig weet Google al jaren veel diensten anders te bekostigen. En voor iedereen die er een hekel aan heeft: dan neem je toch een betaalde dienst?

    Verder is het oa bij Google (bv Gmail) eenvoudig je mail in te lezen in een willekeurig (desktop) mailpakket.

  6. JoG schreef:

    Mede rekening houdend met dit soort ontwikkelingen hebben we voor Open 2.0 heel snel de stap gemaakt van Ning naar een installatie van de vrije en open source software Elgg, in een eigen hosting-omgeving.

    Desgewenst kan en wil ik mensen in contact brengen met iemand die hen zou kunnen 'bevrijden' uit Ning.

  7. @Anoniem: ik ben altijd blij met correcties! Ik publiceer soms iets te snel en lees achteraf ook nogal eens over foutjes heen.

    @Raoul: de afhankelijke positie komt misschien nog wel vaker voor bij pakketten van reguliere leveranciers inderdaad maar op dat gebied worden particulieren weer iets minder vaak verleid dan in 'de wolk'…en particulieren hebben niet altijd de middelen om dit soort acties te bekostigen. Maar het is een gevaar dat je altijd in je achterhoofd moet houden inderdaad en open standaarden zijn alleen daarom al te prefereren.

    Bij het inzetten van Ning voor bibliotheekwerk hebben we deze beperking ook wel benoemd. Voor de site betafactor heb ik al het advies gegeven over te stappen naar een ander platform. Ning is ook zeer beperkt als het gaat om het aanbrengen van koppelingen met andere systemen. Voor Bibliotheek 2.0, dat een experimenteel initiatief was, heb ik nooit verantwoording hoeven afleggen en er minder aandacht aan besteed. Dat platform is echter zo gegroeid dat het nu toch een item wordt. Niet zo slim van me, maar het komt wel goed. Diverse mensen hebben al laten weten voorlopig wel te willen fungeren als sponsor (afhankelijk van het bedrag). Ondertussen kunnen we dan nadenken over een alternatief.

    @Joost: Zou jij bij die persoon eens na kunnen vragen of er bij Elgg ook een (gedeeltelijke) import vanuit Ning mogelijk is? Voor Betafactor heb ik met mijn collega ook gekeken naar de mogelijkheden van Elgg maar we kwamen toen tot de conclusie dat de mogelijkheden aan de gebruikerskant toch een stuk beperkter waren. Omdat we toen snel wilden handelen hebben we toch de voorkeur gegeven aan Ning. Jammer dat het op de langere termijn dan alsnog een beetje afgestraft wordt.

    Bedankt voor jullie reacties!

  8. Socialshouts schreef:

    Ik ben blij dat ik er weg ben. Ning was al langer een zinkend schip nadat Gina Bianchini wegging. De nieuwe SEO maakt er een potje van en NING's schip is eerder zinkende dan dat het voortvarend zijn tocht voortzet!!

    Als je een ander HEEL goed alternatief zoekt op basis van Buddypress zou ik eens kijken op //www.labsecrets.com Anders zou je zelf moeten gaan hosten en dan heb je nooit de hete adem van de platform eigenaar in je nek!

  9. @SocialShouts: dank voor de tip. Bibliotheek 2.0 hebben we uiteindelijk toch gehandhaafd op Ning, omdat er voldoende geld beschikbaar kwam. Labsecrets ziet er ook mooi uit maar is ook niet voor niets, zie ik.

    Ning heeft overigens wel nieuwe functionaliteiten gekregen ondertussen. In die zin vind ik niet dat het slechter is geworden. Maar goed, dat mag ook wel, voor bijna 500 dollar per maand 🙂

Reageer