clear

zoeken

search

Overstappen van Firefox naar Chrome

17 april 2010

Het is geen geheim dat ik een liefhebber ben van de browser Firefox. Op het werk heb ik het gebruik van die browser tot vervelens toe gestimuleerd omdat ik het een slechte zaak vond dat veel mensen zonder nadenken gebruik maakten van Internet Explorer 6, terwijl Firefox sneller en veiliger was en bovendien veel meer uitbreidingsmogelijkheden kende. Vooral die zogenaamde extensies vond en vind ik geweldig.
Met de komst van Internet Explorer 7 en 8 werden de verschillen in performance kleiner maar omdat ik zo verknocht was geraakt aan de geneugten van extensies (deze bijvoorbeeld), bleef de Vuurvos mijn favoriet. De lancering van Google Chrome bracht daar geen verandering in…

…tot drie maanden geleden. Firefox leek steeds meer beslag te leggen op het interne geheugen van de laptop, naarmate de browser langer geopend was. Het kwam regelmatig voor dat ik na een paar uur op internet andere software zag vastlopen door het geheugenverbruik van Firefox. Als ik tijdens een internetsessie ook online PDF-bestanden binnen de browser had geopend was er helemaal geen houden meer aan: dan bleef Firefox soms zelfs actief nadat je het programma had afgesloten.

Op een gegeven moment besloot ik Google Chrome eens te proberen. Ik vond het een vreemd kaal programma maar merkte wel dat deze browser de meeste pagina’s veel sneller laadt dan Firefox, ook pagina’s die zwaar vertragende Javascript bevatten. Aanvankelijk schakelde ik nog regelmatig over op Firefox, omdat ik ‘mijn extensies’ miste maar na verloop van tijd stopte ik ook daarmee. Snelheid won het van gebruiksgemak.

Een browservergelijking op Six Revisions leert me dat het niet zo gek is dat Chrome mijn nieuwe favoriet is. De browser wint het op bijna alle fronten van Firefox, Opera en Internet Explorer. Daar moet ik overigens wel bij aantekenen dat een test van de consumentenbond een heel ander beeld geeft. In die test wordt ook gekeken naar uitbreidingsmogelijkheden e.d. en moet Chrome drie andere browsers boven zich dulden. Daar wint Firefox.

Ik ben in ieder geval om, voor zolang het duurt. En de extensies dan? Dat komt misschien ook wel goed. Het aantal extensies voor Chrome groeit snel.

@

4 Reacties

  1. Rolf Bosboom schreef:

    Leuk om te lezen dat je 'om' bent. Ik ben al geruime tijd pleitbezorger van Chrome – zeker nadat ik dezelfde problemen met Firefox kreeg als jij – maar tot nu toe lukt het me niet om mensen massaal ervan te overtuigen dat Chrome (hoewel het in begin inderdaad wennen is) beter, sneller en fijner werkt dan IE, FF en Opera. Kennelijk is de mens nogal gehecht aan zijn browser.

  2. @Rolf: dat herken ik wel ja. We zijn toch een beetje gewoontedieren. Als je ook nog de moeite hebt genomen een programma naar eigen smaak in te richten en te tweaken zie je nog meer op tegen een overstap.

    Maar in de praktijk valt het eigenlijk best mee 🙂

  3. Fred Zelders schreef:

    Mij hoef je niet te overtuigen Edwin.
    Ik ben al TIJDEN 'om'.

    Google Chrome is een TopBrowser

  4. @Fred: en dat op de Mac dan ook nog 🙂

Reageer