clear

zoeken

search

Over de Twitterarchieven van Library of Congress en Google

17 april 2010

Het is goed nieuws, dat Library of Congress Twitterberichten gaat archiveren. Toen ik dat bericht las ging ik er echter wel vanuit dat dit archief ook online doorzoekbaar zou worden. Uit The Twitter Archives from the Library of Congress and Google: The Facts As We Know Them maak ik nu op dat dit niet het geval is. Wie wil speuren naar oude tweets zal zijn toevlucht moeten nemen tot Google. De nieuwe zoekfunctionaliteit is nu nog beperkt (gaat slechts terug tot maart 2010 en bevat nog niet zo veel Nederlandse trefwoorden) maar dat zal niet zo lang meer duren.

Zo is het toch weer de zoekgigant uit Mountain View die het grote publiek zal bedienen, en niet een bibliotheek. Dat vind ik dan weer een gemiste kans.

Meer lezen:
InformatieProfessional
Vakblog I
Vakblog II
Dee’tjes

@

4 Reacties

  1. Christian schreef:

    Eerlijk gezegd verbaast het mij helemaal niets. Voor Google is dit natuurlijk bedrijfsbelang en die zullen een aardige mep betalen om zo actueel mogelijk tweets te kunnen/mogen doorzoeken. Voor de LOC speelt vooral ook prestige mee, denk ik, en natuurlijk het idee van bewaren voor het nageslacht – ook een 'bedrijfsbelang'.

    Beide instellingen gaan doen waar ze goed in zijn en wat in eerste instantie binnen hun takenpakket en mogelijkheden ligt. En natuurlijk komt Twitter er het beste mee uit.

    Of het in het belang is van de klant, dat weet ik zo niet. Ik ben geneigd te zeggen dat het goed is dat de LOC bewaart en dat Google zoekt – ieder z'n vak. Idealiter doet een en dezelfde partij beide – alhoewel je dan weer te afhankelijk van zo'n partij bent – maar ideale situaties lijken nooit haalbaar.

    In de gaten houden maar.

  2. Zo had ik het nog niet bekeken. Je hebt wel gelijk. Aan de andere kant moet het ook geen ingewikkelde stap meer zijn om beide diensten dan te combineren. LOC kan de zoekfunctie van Google straks misschien ook gewoon aanbieden op de eigen site. Waarom ook niet?

  3. Ingmar schreef:

    Die zoekdienst van Google is mij trouwens nog een raadsel. De zoekresultaten wisselen per minuut ongeveer. De ene keer vind ik op "ingmario" tweets tot begin dit jaar terug, maar een paar minuten later verschijnen alleen de laatste vijf of zes berichten…
    Blijkbaar moet Google hier nog wat werk verzetten.
    "ZBDigitaal" levert trouwens een verwijzing naar Friendfeed op, die heb je nog niet aangepast.

  4. @Ingmar: dat systeem werkt inderdaad nog niet bepaald consequent. Waarschijnlijk een kwestie van een paar weken of maanden?

    Goed dat je me even wijst op Friendfeed. Doe ik nooit zoveel mee en ik had er inderdaad nog niet aan gedacht! Thanks.

Reageer