clear

zoeken

search

Nieuw op Bibliotheek 2.0: april 2010

04 april 2010

Vorige maand ben ik, naar voorbeeld van andere netwerken, begonnen met het verzenden van een maandelijkse nieuwsbrief naar alle leden van Bibliotheek 2.0. Misschien zijn er ook niet-leden die dit interessant vinden. Bij dezen.

In maart vonden twee interessante congressen plaats : DB Update 2010 en Ugame Ulearn 2010. Van het eerste congres is hier een verslag te vinden, de tweets van #UGUL10 zijn hier verzameld. Het team van UGUL plaatste verschillende symposiumvideo’s op B20, waaronder dit gesprek met Helene Blowers, Michael Stephens en David Lee King. Op DB Update ging de award voor beste digitale bibliotheek 2010 naar de bibliotheek van het Vredespaleis.

“De bibliotheek van het Vredespaleis is erin geslaagd is om met een klein team een grondige, ouderwetse boeken- en tijdschriftenbibliotheek om te vormen tot een bibliotheek die deze grondslag gebruikt voor een uitstekende digitale bibliotheek. Dat doet de bibliotheek door niet op één paard te wedden, maar door meerdere vormen in te zetten. Blog, chat, delicious, twitter: je noemt het en de bibliotheek van het Vredespaleis gebruikt het. Niet omdat het hip is, maar omdat men het functioneel gebruikt in de interactie met de klanten. En dan niet voor tientallen gebruikers, maar voor duizenden per dag.”

Gefeliciteerd, Peace Palace Library!

Over congressen gesproken: de VOB heeft een groot, tweedaags Nationaal Bibliotheekcongres aangekondigd voor 9 en 10 december 2010, in MECC Maastricht. Zet het in de agenda!

Interessante nieuwe bijdragen:

 • Wim Keizer praat ons weer een beetje bij over de ontwikkelingen in de branche
 • Frank Huysmans verplaatst een deel van zijn colleges naar Bibliotheek 2.0. Een prachtig initiatief! De eerste studenten zijn ten tonele verschenen. De eerste bijdragen duiken op.
 • Minder leuk nieuws: B20 krijgt steeds meer last van spammers: lieden of robots die zich aanmelden als lid, om vervolgens de website te vervuilen met reclame-uitingen. Als eerste maatregel is er een meerkeuzevraag toegevoegd aan het aanmeldingsformulier. Als dit niet afdoende blijkt te zijn zullen nieuwe leden voortaan eerst gescreend worden door de beheerders.
 • Bibliotheek 2.0 was al aanwezig op Twitter maar die aanwezigheid beperkte zich tot op heden vooral door bijdragen op de site door te sluizen via Twitterfeed. Vanaf nu zal de account actiever worden.
Verder natuurlijk weer veel interessante blogbijdragen (zoals deze, over DRM-loze muziek in de bibliotheek) en video’s. Wist je bijvoorbeeld al dat je ook bladerend boeken kunt digitaliseren? Of dat de iPad eigenlijk hopeloos ouderwets is?

Veel lees- en kijkplezier. Tot de volgende keer!

Foto UGUL10: Gerard Bierens

4 Reacties

 1. Wasseo schreef:

  Beste Edwin,

  Bedankt voor de bibliotheek 2.0 nieuwsbrief. Ik vind het een uitstekend initiatief. Vooral jouw blog artikelen zoals "Skinput: de toekomst van computerbesturing?" vond ik goed kijk- en luistervoer.
  Heel fijn vind ik de afwezigheid van storende reclame en de frequentie van 1x per maand.
  Op dit moment is dit de enige nieuwsbrief die ik nog met plezier lees.

  Zou je om mij te helpen een beslissing te nemen al dan niet blogger.com en/of ning.com in te schakelen enkele vraagjes voor me wilt beantwoorden?:

  1) Mag ik er van uitgaan dat je blog/domein edwinmijnsbergen.nl jouw eigendom is en niet het eigendom van blogger.com? Oftewel je betaalt een hosting bedrijf naar jouw keuze teneinde geen blogger.com domeinnaam te hoeven voeren?

  2) Voorzover ik kan nagaan, is het ning platform gratis; waar genereert ning.com haar inkomen mee?

 2. Dag Wassseo,

  Dank voor de positieve feedback!

  De domeinnamen zbdigitaal.nl en edwinmijnsbergen heb ik voor 6 euro per jaar geclaimed bij Transip.nl, dat gaat daar vrij eenvoudig en de koppeling met je url bij Blogger is eenvoudig te maken. Google en Blogger hebben daar verder niets mee van doen. In Blogger geef je allen wat de URL is waar naar verwezen moet worden. Google pikt dat binnen een paar maanden weer goed op (als het goed is)

  Ning genereert inkomsten met verschillende premiumdiensten, die staan op //help.ning.com/cgi-bin/ning.cfg/php/enduser/std_adp.php?p_faqid=3397 opgesomd. Voor bibliotheek 2.0 zijn bijvoorbeeld de Google reclames uitgeschakeld. Dat wordt gesponsord door de st. GO (waar een klein logo van is te zien). Dat kost geloof ik 20 dollar per maand. Op //www.betafactor.nl is nog een eigen domeinnaam actief. Dat kost 5 dollar p/m dacht. Die domeinnaam wordt echter wel beheerd door Ning (maar werkt verder uitstekend)

  Kun je er zo iets mee? Succes met de keuze. Het zijn vooral de verschillende functionaliteiten denk ik, die van belang zijn daarin.

 3. Christian schreef:

  Heb je al een beetje zicht op de effecten van de nieuwsbrief? Bij ons zijn die redelijk goed – ben vooral blij dat sommige 'onbekenden' dan ineens reageren op berichten. Loopt niet in de tientallen reacties, maar elke actieveling is er eentje hè.

 4. Voor de laatste kan ik het nog niet goed zien, maar de eerste liet een duidelijk piek in het bezoek zien (bijna dubbel) en leverde toch weer nieuwe reacties op. Ook piekjes in Twitter en videoraadplegen. Niet spectaculair allemaal, maar wel merkbaar…en alleen daarom al de moeite. Het is uiteindelijk net zo weinig werk als een blogpost tenslotte.

  Dank!

Reageer