clear

zoeken

search

Luistervinken op het web: Grote Broer kan het niet bijbenen

15 april 2010



Een tweet van Uitgeven verwees naar een interessant bericht op NU: Afluisteren internet niet bestand tegen moderne criminelen:

Zij komen tot de slotsom dat het afluisteren van de verbinding zelf onvoldoende is en dat het niet mogelijk is alle communicatie goed af te luisteren. Het grootste probleem is dat veel data versleuteld over internet gaat en dus niet te interpreteren is.


Op zich is het mogelijk om e-mail bij de provider ook te tappen, maar internetters gebruiken steeds vaker webmaildiensten, zoals Gmail. Heeft de dienstverlener een server in Nederland te tappen. Vaak is dat niet zo, zoals bij Yahoo en Microsoft Live (hotmail). Berichten kunnen ook via diensten als Twitter, Hyves, Facebook of Linked-In uitgewisseld worden en zijn niet altijd af te tappen.

Het is altijd boeiend om te lezen waartoe Grote Broer in staat is, als het gaat om het ‘afluisteren’ van internetgebruikers. Dat Broer tot veel in staat is, is wel helder, maar we weten ook dat de hoeveelheid data zo groot is dat goede analyse vrijwel onmogelijk is geworden. En nu leert het rapport ‘Grenzen aan aftapbaarheid?’ (PDF) ons dus ook dat de bewakers moeite hebben met de communicatiekanalen van het web. Webmail, de DM’s van Twitter, de PM’s van Hyves en Facebook, Teamspeak in online videogames: veel van deze kanalen zijn niet te traceren omdat ze niet worden geregistreerd door Internet Service Providers en vaak ook nog worden gekoppeld aan anonieme accounts. Zelfs met Skype zou men moeite hebben, omdat die dienst alles versleutelt.

Ik kan het bijna niet geloven. Miljoenen mensen communiceren allang niet meer via de telefoon. En als ze dat wel doen doen ze het vaak via webdiensten (zie ook dit artikel over de populariteit van de Blackberry onder jongeren). Zou het dan echt zo zijn dat inlichtingendiensen daar niet bij kunnen? Als dat zo is kun je niet anders dan vaststellen dat het een achterhoedegevecht, voor Grote Broer. We hebben het nog niets eens over gebruikers die versleutelen, verbergen en omzeilen tenslotte.

De SP vraagt zich terecht af hoe zinvol het is dat hier miljoenen aan belastinggeld aan wordt uitgegeven.

Gerelateerd:
Soms is paranoia niets meer dan het beschikken over alle feiten
Niets te verbergen, niets te vrezen?
Webmail beveiligen met versleuteling van Freenigma
Gluren verboden: Pirate Bay versleutelt P2P
Wij hoeders van vrije toegang tot informatie
Big Brother op het sociale web
VS mogen nu ook buitenlands telefoon- en internetverkeer aftappen
Anoniem: mooi onzichtbaar

@

Reageer