clear

zoeken

search

Het boek dat je meegeeft aan buitenaardse wezens

10 april 2010

Toen ik vanavond de aardige bijdrage Amazon reviewers think this masterpiece sucks las herinnerde ik me plotseling dat we gisteren op het terras van de stamkroeg zaten te bomen over de vraag “welk boek geef je mee aan buitenaardse wezens, als ze landen op Aarde en vragen naar jouw belangrijkste boek?”

De meningen waren verdeeld. De een noemde Elementaire Deeltjes, de ander kon niet kiezen tussen Kees de jongen en On the Road. De Bijbel werd ook twee keer genoemd. Precies op dat moment wandelde de bekendste cannabisgebruik van Middelburg voorbij. Hij vond dat de Bijbel vervangen moest worden door de I Tjing. Toen ik hem vroeg waarom zei hij: ‘dat boek is ouder en interessanter. De Bijbel gaat alleen maar over nomaden en incest’. Kort door de bocht, jazeker, maar ik kon er wel om lachen.

Zelf zou ik het niet zo snel weten, eerlijk gezegd. Ik kan Aliens toch niet opzadelen met Huxley’s Eiland, alleen omdat ik het zo mooi vond? Zo’n goede schrijver is oom Aldous nu ook weer niet. Een volledige encyclopedie is ook weer zoiets. En het beste van Wikipedia in boekvorm? Mwoah. Misschien zou ik wel kiezen voor Van Anima tot Zeus. Dat is een van mijn favoriete naslagwerken. Mythologie is alles. Het is de rode draad van de mensheid.

Dit alles neemt niet weg dat ik het een interessante vraag vind. Welk boek zou jij meegeven? En nog belangrijker: waarom juist dat boek? Foute antwoorden bestaan niet in dezen. Als jij vindt dat het Pinkeltje moet zijn is dat net zo interessant als ‘een oude Rus’.

Gerelateerd:
De Rosetta Disk: een archief van 1000 talen
One giant screwup for mankind….
Save an Alien: mijn vriendje Lihob
Alle boeken ter wereld, op ÊÊn na
De 100 meest geciteerde boeken in Wikipedia

@

6 Reacties

  1. wereldvansofie schreef:

    Waarom aan aliens? En ach … waarom ook niet.
    In ieder geval kom ik toch weer op de proppen met 'De eeuwige bron' van Ayn Rand. De reden dat ik dit boek kies is dat het grote indruk op mij heeft gemaakt en het lijkt me wel leuk voor die aliens om te lezen dat er wat afgesukkeld word op deze planeet.

  2. @Cis: tsja, dat weet geen mens meer, zoals het wel vaker gaat onder het genot van een drankje of wat.

    Maar 'de karikatuur van de alien' die zegt 'take me to your leader' speelt wel een rol wellicht. Stel dat ze kunnen lezen en van een boek iets willen leren over ons…dan zou de eeuwige bron misschien wel een goede optie zijn 🙂

  3. Festina Lente schreef:

    Ik vind jouw keuze uitstekend 🙂
    Maar ik zou ze toch liever een goed gevulde e-reader cadeau doen!

  4. Frank den Hollander schreef:

    Take me to your reader!
    En dan natuurlijk, heel toepasselijk, Op weg naar het einde van Gerard Reve.

  5. @Festina: dat is natuurlijk ook een mogelijkheid. En dan maar hopen dat ze op kunnen laden 🙂

    @Frank: lol. Tot mijn schande moet ik bekennen dat ik nog nooit iets heb gelezen van Reve. Ooit komt dat er van, ooit…

  6. Rob schreef:

    Maar er staat nog steeds niet bij waarom "De eeuwige bron", wat een heel mooi boek is trouwens.

Reageer