clear

zoeken

search

Gratis (e-) boeken DBNL in Vlaamse Aquabrowser

19 april 2010

Peter Delsman attendeerde er ons een paar weken geleden al op. De Standaard doet dat vandaag ook, in het artikel Bibnet zet boeken gratis online. Nieuw is de collectie van (het onlangs vernieuwdeDBNL niet, nieuw is wel de wijze waarop Bibnet deze collectie heeft opgenomen in de Aquabrowser. Met de zoekopdracht //zoeken.bibliotheek.be/?q=dbnl:* krijg je alle 6.937 (e-) boeken op een digitaal presenteerblaadje aangereikt.

Perfect is deze dienst nog niet. Eenmaal doorgesluisd naar de site van DBNL komt het regelmatig voor dat je nul op rekest krijgt, als je een boek wilt downloaden. Dat heeft uiteraard alles te maken met rechten (weet je nog?):

Hoewel de DBNL zich steeds inspant om inbreuken op auteursrechtelijk beschermd tekst- en beeldmateriaal te voorkomen, en ook bij onbedoelde inbreuk gewoon is het desbetreffende tekst- en beeldmateriaal op eerste verzoek van de rechthebbende van de website te verwijderen, bestaat momenteel onduidelijkheid over de rechtmatigheid van het gebruik van een deel van het beschikbare beeldmateriaal. Deze onduidelijkheid noodzaakt ons in de praktijk om voorlopig een grote hoeveelheid beschikbare afbeeldingen niet (meer) op de website te tonen, ook afbeeldingen waarvan bij een individuele toetsing zou blijken dat het tonen in de DBNL op geen enkele wijze een inbreuk is op de rechten van enige rechthebbende. Wij beschouwen deze situatie als uiterst ongewenst, maar zien op dit moment geen andere mogelijkheid om zo veel mogelijk zeker te stellen dat wij geen onbedoelde inbreuken plegen.

Niet te veel over zeuren lijkt me. Dit is een mooie stap in de goede richting. Hulde!

@

5 Reacties

  1. Bertie schreef:

    Mooi initiatief om de links in de biebcatalogus op te nemen. Bij de betreffende boektitels kun je meteen een keuze maken of je wilt lenen of alleen inzien of downloaden. Wat ik me afvraag is wat er gebeurt wanneer de DBNL bestanden verplaatst of vernieuwt, waardoor de links wijzigen. Niet meer werkende links zijn nooit leuk, maar in een bibliotheekcatalogus al helemaal niet.

  2. wereldvansofie schreef:

    Bedankt voor de tip!

  3. @Bertie: dat is inderdaad wel een punt van aandacht. Misschien moet er een centrale linkchecker worden ingericht, die gekoppelde sites ook meteen aanpast, wanneer nodig. Of zoiets al bestaat weet ik eerlijk gezegd niet.

    @Cis: graag gedaan!

  4. Voor het tonen van linken naar DBNL op zoeken.bibliotheek.be worden gegevens uitgewisseld tussen Bibnet en DBNL. Het is de bedoeling om op zoeken.bibliotheek.be actuele DBNL-gegevens te tonen. Daarvoor zullen updates van URL's en nieuwe of verwijderde boeken uitgewisseld worden tussen de twee platformen.
    Op zoeken.bibliotheek.be is er ook een centrale linkchecker voor het monitoren van foutieve of niet meer werkende linken.

  5. @Rosemie: bedankt voor je aanvullingen, dan hoeven we niet meer te gissen 🙂

    En van een heel andere orde: je maakt mooie foto's!

Reageer