clear

zoeken

search

Google geeft voorkeur aan snelle websites

12 april 2010


‘Het zoekalgoritme van Google weegt sinds vrijdag ook de snelheid van een website mee’, meldt Webwereld. Dat bericht zou voor iedere webmaster of blogger aanleiding moeten zijn om de snelheid van de eigen website weer eens onder de loep te nemen.


Iedereen die ervaring heeft met het inrichten van internetpagina’s weet hoe verleidelijk het is om tekst aan te kleden met (al dan niet bewegend) beeld, leuke widgets en andere toeters en bellen. Zulke toevoegingen hebben echter wel een negatieve invloed op de zogenaamde laadtijd van een website. Daarnaast is het een gegeven dat bezoekers van websites sneller ‘wegklikken’ naarmate het laden van een website meer tijd in beslag neemt.

Ook ik kan de verleiding niet altijd weerstaan. Ik verwijder widgets weliswaar net zo makkelijk als dat ik ze installeer, maar ik vind het nog steeds belangrijk om de geschreven bijdragen te voorzien van een afbeelding of video en kan het ook niet laten om een handvol widgets te handhaven. Het oog wil ook wat tenslotte, en promotie en functionaliteit moeten ook in de gaten worden gehouden.

Het nieuwsbericht (zie ook de posting van Google’s Matt Cutts) was voor mij voldoende reden om even een paar testjes te doen. Ik maakte daarvoor gebruik van de gratis hulpmiddelen Pingdom Tools, de Page Speed Extensie voor Firefox en het Webmasterhulpprogramma van Google. Daar leerde ik van dat de laadtijd van dit blog schommelt tussen de 1,1 en 3,6 seconden. Daarmee zit ik weliswaar onder de door Google gestelde grens van vijf seconden maar nog wel boven de laadtijd van zo’n 50 % (!) van andere gemeten websites. Er is nog genoeg ruimte voor verbetering dus. Toen ik echter doorklikte op de suggesties voor verbeteringen leerde ik dat er vooral nog veel winst is te behalen met aanpassingen in het CSS. Daar heb ik weinig trek in. Het fijne van Blogger is nu juist dat ik me in die materie nooit heb hoeven verdiepen. Daar ga ik me nu dus ook niet aan wagen. Misschien doe ik er dus beter aan iets minder video en widgets in te zetten. Daar ga ik nog eens over nadenken.

Meer lezen:
Waarom Website Snelheid Een Google Ranking Factor Is

De snelheid van je website meten met Pingdom Tools
Your site’s performance in Webmaster Tools
How fast is your site?

@

Foto

4 Reacties

  1. madbello schreef:

    Laat je niet gek maken door Google 😉

    Snelheid bepaling bepaald maar een fractie van de ranking.

  2. @Mad: het zijn inderdaad 200 factoren inderdaad en PR is ook niet meer zo belangrijk als voorheen, heb ik me laten vertellen. Maar dingen die relatief makkelijk aangepast kunnen worden neem ik altijd wel even in overweging. Verbeteren kan nooit kwaad toch?

  3. madbello schreef:

    Helemaal met je eens, kijk maar naar mijn, met een belabberde SEO, spelling en grammatica die dat van geen kant klopt 🙂

  4. Haha, maar het allerbelangrijkste blijft toch ook altijd weer het verhaal. Onbevreesd voorwaarts ^^

Reageer