clear

zoeken

search

Gelezen: ZZP 2010

22 april 2010

Het is leuk en spannend hoor, om het (gedeeltelijk) als Zelfstandige Zonder Personeel (ZZP) te gaan proberen, maar er komt wel van alles op je af, ook veel informatie waar je niet mee uit de voeten kunt. Het werd me al snel duidelijk dat er weliswaar allerlei regels zijn waar je je aan moet houden maar ook dat je de vrijheid hebt om je eigen invulling te geven aan het geheel. Als je op het web gaat zoeken krijg je veel retecommerciële informatie voor je kiezen, als je bij vrienden advies inwint krijg je van iedereen een ander verhaal. De een vindt het wel verstandig dat je een arbeidsongeschiktheidsverzekering neemt, de ander zegt dat je dat nooit moet doen. Als je jezelf meldt bij je bank, met een verzoek om een informatiepakket, krijg je opeens de behandeling van een heer en wordt er onmiddelijk een nieuwe afspraak met je gemaakt.

Je krijgt, kortom, al snel behoefte aan overzichtelijke en neutrale informatie. Je krijgt, verdomd als het niet waar is, behoefte aan een boek. Een boek, dames en heren! Zo’n boek bleek gelukkig te bestaan. Op Twitter adviseerde iemand me om het boek ZZP 2010, van Tijs van den Boomen te kopen. Ik spoedde mijzelve dus dra naar den Drvkkery en schafte het ongezien aan.

Ik las het 300 pagina’s tellende boek op mijn gemakje, tussen de bedrijven door, maar las meer dan ik van tevoren verwacht had. Het hoofdstuk ‘De Boekhouding’, bijvoorbeeld, stond me bij voorbaat al tegen, maar hield uiteindelijk toch mijn aandacht vast. Dat heeft alles te maken met de begrijpelijke schrijfstijl van van den Boomen. Omdat het boek is geschreven voor een grote en brede doelgroep zijn niet alle tips even waardevol. Het scheelt nogal of je als zelfstandig timmerman aan de slag gaat of als iemand die al een paar jaar actief is op het web. Die ruime benadering vormt echter geen enkel probleem. Als je een alinea overslaat kun je prima verder lezen. Het betreft hier tenslotte een naslagwerk, geen roman.

Ik verwacht dat ik het boek er nog regelmatig op na zal slaan, al is het maar omdat het boek alle aandachtspunten in ieder hoofdstuk consequent op een rij zet. Daar heb je wat aan, als beginneling. De bijbehorende website is een weinig diepgaand maar aardig extraatje. Het boek is, behalve de omslag, overigens exact hetzelfde als het Handboek Freelancen 2010.

Zie ook de recensie van NRC Boeken.

@

6 Reacties

  1. rinke schreef:

    In Oktober heb ik mij als ZZP-er ingeschreven en heb direct een zakelijke rekening bij Rabobank geopend. De beste man adviseerde mij ook een arbeidsongeschiktheidsverzekering te sluiten, dat konden ze goedkoop doen via Interpolis. Een bevriende verzekeringsagent vond dit schandalig omdat je als je arbeidsongeschikt bent als ZZP-er ook kan terugvallen op steun van de overheid. Verzekering dus opgezegt. Al heb ik nog steeds geen zekerheid dat dit de goede keuze is. Bij deze daarom bedankt voor je tip! Helaas moet bijna elke ZZP-er het wiel opnieuw uitvinden, maar misschien is dat juist de beste manier om succesvol te worden. Leren door vallen en opstaan,.. en een goed boek te lezen.

  2. @Rinke: en jij dan ook weer bedankt voor de tip. Een accountant adviseerde me wel gewoon naar de bank te gaan (ik moet ook nog een aparte rekening trouwens)en dat doe ik dan ook braaf, maar ik vergeet niet dat ze ook gewoon keihard op winst uit zijn. Ik ga nergens zomaar voor tekenen, dat doe ik alleen als ik zeker weet dat het zinvol is.

    Overigens zijn er op twitter ook wel veel zelfstandigen te vinden. Het durftevragen-fenomeen doet soms ook wonderen 😉

    Leuk trouwens dat je ZZP bent geworden. Was daar een speciale aanleiding voor? bevalt het je tot nu toe?

  3. boesje schreef:

    Gohhhh, gaat die aparte rekening er dan eindelijk toch nog komen??? ….. Heb ik toch al maanden geleden gezegd, om je zaken en privé heel handig op het gebied van de financiën gescheiden te houden…..

  4. @Boes: in het boek wordt daar ook de nadruk op gelegd en geloof het of niet, toen moest ik onmiddelijk aan jouw wijze woorden denken.

    Met Oostindisch of koppigheid heeft het niks te maken overigens hoor, het zijn gewoon van die dingen die je gaarne op de lange baan schuift. Maar nu wordt het iets urgenter he. Maar vanmiddag heb ik een afspraak bij de bank. Kan ik het meteen aankaarten. Cheers.

  5. saskia (vroeger: goeseije) schreef:

    Edwin, ik wil het even over die arbeidsongeschiktheidsverzekering hebben. De arbeidsongeschiktheidsverzekering keert een bedrag uit dat bedoeld is om de diensten van iemand te betalen die jouw werkzaamheden voor je uitvoert omdat jij dat vanwege arbeidsongeschiktheid niet meer kunt. Bedenk dus eerst of uberhaupt iemand jouw werkzaamheden zou kunnen vervangen, bedenk daarna hoe vaak je in de afgelopen 10 jaar je werkzaamheden niet hebt kunnen uitvoeren vanwege arbeidsongeschiktheid en als je dan bepaald hebt wat het risico op uitval is ( verleden geeft uiteraard geen garantie voor de toekomst) en of je dan wel vervangbaar bent, vraag dan pas naar de premie van zo'n verzekering. Let wel: het risico op hartklachten neemt enorm toe na het horen van de bedragen die gemoeid zijn met dergelijke premies!! Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is namelijk een soort self fulfilling prophesy.

    Succes met je business,
    Sas

  6. @Saskia: dank voor je input. Op die hartklachten zit ik inderdaad niet te wachten, ik ga liever een beetje voor dat zorgeloze.

    Binnenkort ga ik alles eens op een rijtje zetten en ik vermoed dat deze verzekering naar het rijtje 'misschien later' gaat. Een aansprakelijkheidsverzekering vind ik weer een ander verhaal.

    Het was leuk je weer even te spreken!

Reageer