clear

zoeken

search

Een nieuw domein, dezelfde statistieken

02 april 2010

Vorige maand kwam het er niet van maar vandaag heb ik de bezoekersstatistieken van Bibliotheek 2.0 (Google Analytics) weer braaf gepubliceerd. Ik bespeur weer een lichte stijging in het gebruik van de site. Het versturen van een korte nieuwsbrief naar de (inmiddels 4212) leden wierp duidelijk waarneembaar vruchten af. Dat blijf ik denk ik maar doen.

Ik was ook benieuwd naar de statistieken van dit blog. Door alle omstandigheden plaatste ik minder postings dan normaal het geval is (67), de website lag er een dag uit en de overstap naar een nieuw domein heb ik niet uitgevoerd met een voor zoekmachines nette ‘301 redirect‘, maar ‘quick and dirty’, door zbdigitaal.nl simpelweg door te laten verwijzen naar edwinmijnsbergen.nl (via transip.nl). Daar raakt Google van in de war. Mijn inschatting is dat het nog wel even zal duren voordat alles weer een beetje op orde is. Na de overstap naar zbdigitaal.nl duurde het een half jaar in ieder geval.
De statistieken hebben er niet al te veel onder geleden. Volgens Statcounter bekeken 21.500 unieke bezoekers 33.683 pagina’s. De abonnees op de RSS-feed zijn gelukkig ook behouden gebleven. Dat aantal schommelt nu tussen de 2700 en 2850. Zij openden in maart 62.740 items. Het best bekeken item was de posting ‘Een nieuwe wending‘. (De posting die de wending op 26 februari inleidde staat nu overigens met stip op 1, in de lijst van best bekeken items sinds 2006)
Een probleem is nog niet opgelost: de reacties die uit de archieven verdwenen zijn. Ik heb van alles geprobeerd om ze weer boven water te krijgen, maar tevergeefs. Als ik het volledige weblog exporteer tref ik de commentaren wel aan in het bewuste xml-bestand maar het importeren van dat 43 Mb grote bestand leidt weer tot een nieuw probleem: Blogger loopt er op vast.
Beide problemen zijn bekend bij Google. Het verdwijnen van reacties bij de overgang naar een nieuw domein komt vaker voor. Men schijnt er aan te werken. Dat hoop ik dan maar want de reacties zijn dan wel niet essentieel voor het functioneren van dit blog, ze geven wel een mooie indruk van de dialogen die hier in het verleden plaatsvonden. Die posting ‘een nieuwe wending’ leverde zo’n 90 reacties op!
Perfect is het dus allemaal niet verlopen maar hee: dat hoort misschien wel gewoon bij zo’n nieuwe wending. You can’t have it all. Ik ben al lang blij dat het aantal afhakers vooralsnog beperkt is gebleven en dat ik hier gewoon verder kan.
Bedankt voor het vertrouwen, allen!
@

Reageer