clear

zoeken

search

Desinformatie

06 april 2010

Blijven spelen is het credo! Opmerkelijk in dezen is dat het Engels zowel de woorden ‘disinformation’ als ‘misinformation’ kent

Disinformation is deliberately misleading information announced publicly or leaked by a government, intelligence agency, corporation or other entity for the purpose of influencing opinions or perceptions.
Unlike misinformation, which is also a form of wrong information, disinformation is produced by people who intend to deceive their audience.

…maar het Nederlands niet. Het woord ‘misinformatie’ wordt weliswaar regelmatig gebruikt, maar het komt niet voor in de van Dale. Is het gebruik van het woord daarmee dan desinformatie? Nee, dat heb ik vast mis. Als het niet opzettelijk gebeurt is het gewoon een taalfout. Misinformatie is informatie over een mis. Hooguit. Of niet?

@

7 Reacties

  1. David schreef:

    Thanks for sharing thisinformation 😉

  2. You're welcome David 🙂

  3. Annie Maessen schreef:

    Dat had ik nou net willen zeggen, informatie over de mis. Maar ik weet dat jij graag het naadje van de kous wil weten. Dus zei ik maar niks.

  4. @Annie: weer mis 🙂 Maar evengoed bedankt!

  5. Astrid schreef:

    Ik kies altijd voor non-informatie, maar volgens mij bedoel jij wat anders (en ik niet informatie over een non) 😉

  6. schrijverdezes schreef:

    Opmerkelijk in dezen is dat het Engels zowel de woorden 'disinformation' als 'misinformation' kent…

    Mij dunkt dat dat niet zo opmerkelijk is, omdat het ook twee verschillende zaken zijn. En dat je in het Nederlands deze termen net zo goed hebt: disinformation wordt desinformatie, misinformation onjuiste informatie. Dat het laatste toevallig twee woorden zijn, dat komt toch wel vaker voor als je iets uit het Engels vertaalt?

    Maar, ik kan het natuurlijk mis hebben, om ook maar even zo'n grapje te maken…

  7. @Astrid en @Schrijver: daar zeggen jullie zo wat. Ik heb er niet lang genoeg over nagedacht. Kan het niet laten om een beetje te oh'en bij plaatjes 🙂

    Dank.

Reageer