clear

zoeken

search

Welke cyberoorlog?

05 maart 2010

Van de vele dingen die ik afgelopen week las in bladen en op het web, trok de berichtgeving rondom de vermeende cyberoorlog van de Verenigde Staten mijn aandacht het meest. Precies een maand geleden schreef ik daar al iets over. Amerika bereidt zich voor, en niet te zuinig ook. Afgelopen maandag deed Wired’s Threat Level het echte verhaal uit de doeken in Cyberwar Hype Intended to Destroy the Open Internet. Security.nl vat voor ons samen:

Vergeet Chinese staatshackers en hebzuchtige internetproviders, de werkelijke vijand van het open internet is Michael McConnell, het voormalige hoofd van de Amerikaanse inlichtingendiensten. Volgens Ryan Singel van Wired is McConnell verantwoordelijk voor het hypen van het fenomeen cyberoorlog, om zo de overheid geld uit de zak te kloppen. Na het bang maken van President Bush, is hij nu terug als vice president van Booz Allen Hamilton. In die functie waarschuwt hij regelmatig het congres en media voor ‘cybergeddon’ en pleit hij voor het opnieuw ontwerpen van het internet.

Eens te meer blijkt dat oorlog meestal gevoerd wordt om het geld of om het militair-industrieel complex in stand te houden. Dat is geen nieuws. Dat zo’n griezel als McConnell opnieuw zoveel ruimte krijgt is gekker. Verklaarbaar is het echter ook. Wired schrijft:

For years, McConnell has wanted the NSA (the ultra-secretive government spy agency responsible for listening in on other countries and for defending classified government computer systems) to take the lead in guarding all government and private networks. Not surprisingly, the contractor he works for has massive, secret contracts with the NSA in that very area. In fact, the company, owned by the shadowy Carlyle Group, is reported to pull in $5 billion a year in government contracts, many of them Top Secret.

Ah, daar komt de aap uit de mouw. Het gaat om de miljardencontracten die het bedrijf Booz Allen Unit heeft met de NSA. Dat is hetzelfde bedrijf dat twee jaar geleden werd overgenomen door de schimmige Carlyle Group.

En daarmee zijn we weer terug bij de wereld van macht, geld en presidenten. Zie het overzicht van de VPRO.

Dit is hoe de grote mensen wereld werkt. En we weten het.

@

Afbeelding: Urban Prankster

7 Reacties

  1. fietsfreak schreef:

    Look who's back….
    Bijna weer zoals het hoort

    alvast goed weekend

  2. Luud schreef:

    De serie 24 die nu in Nederland wordt uitgezonden heeft dit onderwerp in feite ook als leidraad genomen.

  3. @Fietsfreak: Cheers Wannes, jij ook. We spreken.

    @Luud: Die serie ken ik niet. Zal het in de smiezen houden, dank voor de tip.

  4. Robert schreef:

    @Edwin: 24 is gratis en voor niets te volgen via TVGorge.com: //tvgorge.com/shows/24/

    Greetz

  5. je bent er gelukkig weer!

  6. Natalie schreef:

    Zo kennen we je weer, zo hoppa een paar berichten achter elkaar geplaatst en ik weer zoeken naar tijd om ze te lezen! 😉

    WB!

  7. @Robert: ooooh, is het die serie 🙂 Daar heb ik de eerste drie seizoenen van gekeken en toen vond ik het wel weer mooi geweest. Die eerste heb ik nog gekocht zelfs. Wel spannend vond ik het altijd.

    @Lourenza: jawel! Dank je.

    @Natalie: het is sterker dan ik zelf 🙂

Reageer