clear

zoeken

search

Vluchten mannen minder in boeken dan vrouwen?

18 maart 2010

Gisteren las ik in de HP/De Tijd van vorige week het artikel ‘De lezer is een vrouw’. Retail Actueel vat het artikel  samen en citeert Henk Kraima:

Volgens Henk Kraima, scheidend directeur van de Stichting CPBN lezen mannen niet zozeer minder, maar voornamelijk non-fictie, een genre dat vooral de afgelopen vijf jaar terrein heeft gewonnen. 

Nu twijfel ik niet zozeer aan Kraima’s gelijk (ik lees zelf ook bijna alleen non-fictie) maar wat ik zo merkwaardig vind is dat men binnen de boekencontext bijna altijd voorbij gaat aan andere mogelijke oorzaken voor het feit dat veel mannen geen romans lezen. Ook in het HP-artikel worden die oorzaken niet belicht. Er wordt wel uitgelegd waarom vrouwen graag vluchten in boeken, maar reppen over mannen die liever een filmpje kijken, klussen, sporten of een videogame spelen, is niet aan de orde. Nu baseer ik dat lijstje mogelijke oorzaken alleen op eigen waarneming maar volgens mij is het wel een factor van belang.

Ik heb voor de gelegenheid eens gekeken naar de bestsellerlijst van CPNP en trof deze week verdacht weinig non-fictie aan. De meeste boeken ken ik niet eens maar als ik het goed zie zijn alleen de boeken over Nina Brink en de vastgoedfraude ‘mannenkrakers’, binnen de top 20. Of vergis ik me nu? Met mannenkrakers doel ik op boeken die in het bewuste artikel beschreven werden als ‘boeken, populair bij mannen’.

Nieuws is dit niet natuurlijk. Ons eigen bibliotheekonderzoek De klant is Koningin vertelde twee jaar geleden hetzelfde verhaal, het Nationaal Leesonderzoek 50+ ook. Het SCP bevestigde het beeld eerder al.

Of is de strekking volgens jullie sowieso larie? Er werd ook nog vermeld dat er wel veel mannen gezien worden in boekenwinkels. Welnu, dat geldt ook voor mij. Ik heb het afgelopen jaar ook een aantal romans aangeschaft. Voor mijn vriendin.

@

3 Reacties

 1. LeWi schreef:

  Ik lees best graag romans. Maar soms heb ik wel het idee dat het een vicieuze cirkel is. Als ik in de boekhandel sta valt me vaak op hoezeer het assortiment aan romans op een vrouwelijk publiek is gericht. Zeker het Nederlandstalige aanbod. Ik vlucht steeds meer naar Engelstalig.

 2. Jurrien schreef:

  Het is niet alleen bij de 'volwassen'literatuur zo. Bij jongeren zie je dat de meiden ook de overhand hebben. Kijk maar eens naar de nominaties van de Jonge Jury 2010. Chicklit viert de boventoon.

 3. @LeWi: op zich wel logisch, als ze uitgevers en boekenwinkels zoveel mogelijk geld willen verdienen.
  Was een tijd geleden in de American Bookstore in Amsterdam en kwam toen bij een interessante kast met tegendraadse non-fictie. Zulke boeken zie je helaas weinig in reguliere boekenwinkels. Ik kan dat best begrijpen maar het maakt wel dat je dan toch liever online naar titels van je gading zoekt. Dat is nog makkelijker ook. En dat zeg ik terwijl ik toch graag in boekenwinkels kom…

  @Jurrien: daar had ik nog niet eens bij stil gestaan. Vroeg geleerd…
  Jongens vanaf 12 jaar zijn waarschijnlijk helemaal niet meer makkelijk aan het lezen te krijgen nu.

  Overigens staat in de top 20 ook nog dat boek van Annejet van der Zijl, over Bernhard. Die zag ik nog even over het hoofd 🙂

Reageer