clear

zoeken

search

Text 2.0: wat als je boek weet waar je naar kijkt?

26 maart 2010

‘Wat als je boek weet waar je naar kijkt?’
Het is een intrigerende vraag die wordt gesteld, op de homepage van Text 2.0. Deze site van DFKI (een Duits onderzoekscentrum voor Kunstmatige Intelligentie) belicht de mogelijkheden van het benutten van eyetracking tijdens het lezen van digitale teksten. De technologie is nog in ontwikkeling maar ziet er buitengewoon interessant uit. Via de downloadpagina kun je een aantal papers en presentaties downloaden (voor een artikel is toegang tot Springerlink nodig) die dieper ingaan op het onderwerp. Demo’s en video’s vind je hier.
Ik beperk me voor dit moment tot bovenstaande video. Die video is mooi gemaakt en doet me een beetje denken aan het verhaal van Steven Johnson, over non-lineair lezen.
Lezen bestaat al zo lang als tekst en beeld bestaan maar is altijd in ontwikkeling. Zou dit een volgende stap kunnen zijn? U zegt het maar!
@
Attendering: CG

4 Reacties

  1. Aad Janson schreef:

    Jammer van die afgedekte toegang op de website van springer, maar er is een duitstalige versie / voorloper van de auteur(s) van het bedoelde artiekel. te vinden op //tinyurl.com/y9mt4dd

  2. @ Aad : Bedank voor de pdf.
    @ Edwin : Bedankt voor de rest. Het lijkt mij wel een interessante ontwikkeling. Die het werk beter zal kunnen doen aanpassen aan zijn lezer. 'k Voel nu al een repost opkomen 😉

  3. @Aad: bedankt voor de aanvulling! (en ook nog gefeliciteerd met de prijs van beste Digitale Bibliotheek!)

  4. @Benoit: die zien we dan wel verschijnen 🙂

Reageer