clear

zoeken

search

Programmeren voor de iPhone

17 maart 2010

Ik ben geen programmeur en heb ook zeker niet de ambitie dat te worden, maar op het moment dat het ontwikkelen van toepassingen laagdrempelig lijkt te worden raak ik toch altijd geïnteresseerd. Neem nu de toepassingen (‘apps’) voor de iPhone: keer op keer verbaas ik me over de kwaliteit van die kleine programmaatjes. Ik ga er daarbij vanuit dat het programmeren ervan enorm veel tijd kost, zelfs als de maker beschikt over veel programmeervaardigheden. De documentaire Planet of the Apps bevestigde dat beeld. Van die film leerde ik bovendien dat het nog niet zo eenvoudig is om ervoor te zorgen dat een app populair wordt. De concurrentie is moordend.

In Planet of the Apps werd echter ook uitgelegd dat iedereen een principe toepassingen kan ontwikkelen, via het iPhone Development Center van Apple. Gisteren leerde ik dat je dan wel al basiskennis van programmeren moet hebben. De Universiteit van Leiden verzorgt in april namelijk een gratis iPhone programmeercursus en stelt:

Je hoeft geen iPhone te hebben, maar zonder iPhone is het wel minder leuk. De iPhone programmeeromgeving draait weliswaar op Windows computers, maar in deze workshop gaan we ervan uit dat je over een Apple computer beschikt. Verder kun je programmeren in C, Java, C++ of een andere programmeertaal. Het LIACS behoudt zich het recht om te deelnemers te selecteren. Studenten en scholieren hebben voorrang.

Basiskennis van een programmeertaal dus. Dat neemt niet weg dat ik het een geweldig initiatief vind van de Universiteit. Ik houd het zelf voorlopig maar bij het genieten van het aanbod, of zou ik toch…? Afgelopen weekend heb ik er weer een paar geïnstalleerd, om eens een beetje mee te spelen:

Die laatste app is hilarisch: daarmee sta je opeens te scratchen op je telefoon. ‘Yo DJ, give me a fat beat! I want to see those Redmond Fellas mooooove!’

@

2 Reacties

  1. poulus schreef:

    Is programmeerkennis niet vereist voor het innovatieteam? 😉

  2. Ha, af en toe heb je wel een crack nodig ja, maar met lezen, knippen en plakken kan je heel ver komen tegenwoordig.
    Heb jij programmeerskillz eigenlijk?

Reageer