clear

zoeken

search

Klokkenluiderswebsitenieuws

15 maart 2010

Ik kaartte vanmiddag kort het nieuws over Wikileaks aan en twijfelde daarbij of ik het bewuste document wel kon opnemen hier. Nu zie ik dat NRC er geen enkele moeite mee heeft en het document (PDF) gewoon op de eigen server heeft gezet. Dat vind ik verrassend.

Ik kreeg vandaag ook nog een mail waarin iemand mij attendeerde op ander klokkenluiderswebsitenieuws dat ik gemist had: eind februari slaagde Microsoft erin Cryptome.org offline te krijgen. Security.nl schreef daar toen over:

Microsoft is erin geslaagd klokkenluidersite cryptome.org uit de lucht te halen, nadat de website een document over aftappen online zette. Het 22 pagina’s tellende Microsoft Global Criminal Compliance Handbook is alleen voor politie en inlichtingendiensten ontwikkeld, en geeft een overzicht van Microsoft’s online diensten, welke informatie het verzamelt en hoe lang het die bewaart. De handleiding beschrijft ook hoe instanties dagvaardingen moeten indienen en hoe ze de verstrekte gegevens moeten interpreteren. Zo blijkt Microsoft elk IP-adres waarmee gebruikers van Xbox Live inloggen voor eeuwig op te slaan. Verder worden de laatste tien inloggegevens voor Windows Live ID bewaard en houdt het alle contacten op de vriendenlijst bij. 

 Cryptome heeft het al vaker moeilijk gehad, maar ruzie krijgen met Microsoft? Daar knapt niemand van op.

Toen ik de site van Cryptome bezocht zag ik tot mijn verbazing echter dat die gewoon online is. Een korte zoekactie leerde mij hoe dat komt: Microsoft zag op vijf maart af van verdere stappen, waarna de host van de site blijkbaar ook weer overstag ging. Ook PayPal koos eieren voor z’n geld. Dat bedrijf wenste aanvankelijk ook niet meer samenwerken met Cryptome maar zag zich geconfronteerd met protesten van gebruikers.

Hoe lang het allemaal nog zal duren durf ik niet te voorspellen maar voorlopig kan er nog steeds lekker gelekt worden links en rechts. Dat is een belangrijk gegeven. Dat is winst. Al was het maar omdat je dan nog eens wat leert over de dubieuze praktijken van de grote jongens.

@

Foto: Eyeball Series

Reageer