clear

zoeken

search

Internetcensuur? Lekker belangrijk

26 maart 2010

Via NRC Next belandde ik op een blogpost van Oscar Garschagen, met de titel Google.cn gesloten. Nou en? Het is het verslag van een kort gesprek via Skype, met een Chinese vriend. Dat gesprek gaat over internetcensuur en de ontwikkelingen rondom Google in China.

Nu schrijf ik regelmatig over censuur, ook over de censuur in China, en als ik eerlijk ben moet ik zeggen dat ik er dan meestal vanuit ga dat de verhalen over de miljoenen mensen die niet bij informatie over Tibet of protestdemonstraties kunnen, voor veel commotie zorgen in het land. Garschagen:

Opnieuw een emoticon-grijns: ,,Allemaal ouderen. Verreweg de meeste internetters in China zijn jongeren onder de dertig die alleen maar geinteresseerd zijn in muziek en films downloaden, spelletjes spelen en eindeloos chatten. De meesten weten niet eens dat er ooit gedemonstreerd is op het Tiananmenplein. Ze zijn niet geinteresseerd in informatie, maar in vermaak.’’

Eerst denk ik: ‘dit kan niet waar zijn.’ Twee tellen later besef ik: ‘tuurlijk is dit waar’. Waarom zouden Chinese jongeren zich anders gedragen dan Westerse jongeren? Het is veel waarschijnlijker dat ze op hen willen lijken.

Een artikel van ene Erica Schlaikjer, China’s Youth Culture Grows Up in Cyberspace, bevestigt het beeld dat Garschagen schetst.

Ik ben weer even wakker geschud. Soms denk ik dat ik wel een beetje weet hoe de wereld in elkaar zit. Dat is een illusie. Ik weet helemaal niets.

Ik was er niet bij.

@

Foto

5 Reacties

  1. kattebelletje schreef:

    In China is de geblokte lijst lang. Twitter, alle blogspot en wordpress blogs, YouTube. Maar de inwoners missen het niet want ze weten het niet. Dat kan heel geruststellend zijn.
    Nieuws in China is vaak ook zo: al die vervelende nieuwsberichten over nare onlusten, overstromingen en ongelukken lees je niet en zie je niet, dat maakt je kijk op de wereld heel anders.

  2. Michael Minneboo schreef:

    Toevallig ben ik dit weekend de graphic novel V For Vendetta aan het herlezen voor een recensie. Kan het daarom niet laten enige parallellen tussen de Chinese jeugd en de Engelse bevolking te zien.

  3. @kattebelletje: jij bent daar natuurlijk geweest en kunt er dus wel over oordelen. Het is een duidelijke nuance. Als je niet weet wat je mist zul je daar ook niet zo snel over klagen. Alweer stof tot nadenken. Dank je.

    En nog gefeliciteerd met jullie prijs, btw!

    @Michael: niet gelezen en de film ook niet gezien: gaat dat over Chinese jongeren dan?

  4. ha emijnsbergen 🙂 Gefeliciteerd met je nieuwe looks!

    En dan nu even niet zo op het uiterlijk, maar inhoudelijk:

    Mijns Inziens kun je op basis van gemiddelden niet stellen of internetcensuur wel of niet lekker belangrijk is. Veel mensen laten de dingen waar ze geen invloed op hebben nou eenmaal voor wat ze zijn. Zeker als je er niet dagelijks nadelige gevolgen van ondervindt. Des te zorgwekkender eigenlijk, bedenk ik me nu.

    Maar stel dat 0,1 % van de Chinese studenten zich wel druk maakt over internetcensuur, dan praat je nog over een heeeel behoorlijk aantal.

    "If fifty million people say a foolish thing, it's still a foolish thing"

    I.m.h.o

  5. @Marina: dat is absoluut waar. De wil om te controleren zoals dictaturen dat willen blijft hoe dan ook verwerpelijk. Hoe de mensen daar vervolgens op reageren is misschien wel logisch…of in ieder geval begrijpelijk.

    Het land trekt me niet, maar misschien zou ik er gewoon eens een kijkje moeten gaan nemen. Het land roept veel vragen op hoe dan ook.

    Thx.

Reageer