clear

zoeken

search

Een kans voor iedereen: internetgebruik in Amerikaanse bibliotheken

31 maart 2010

Drie jaar geleden was het aanbieden van gratis internet in bibliotheken nog een controversieel onderwerp, nu hoor je er nooit meer iemand over. Het is eigenlijk alleen nog gek als je het als bibliotheek niet hebt opgenomen in je dienstenpakket. Drie jaar geleden vroeg ik me af welke impact het aanbieden van gratis internet heeft op de bezoekersaantallen van Nederlandse bibliotheken. Op die vraag heb ik eigenlijk nog steeds geen antwoord gevonden. Zoals gewoonlijk richt ik mijn blik dan maar even op andere landen.

Gisteren werd ik via B20 geattendeerd op Libraries: stop doing it by the book, in Times Online. Het is, alweer, een impressie van de veranderende opvattingen over de functie van bibliotheken en hoe die bibliotheken stap voor stap getransformeerd worden tot plekken waarin het boek niet langer centraal staat. Een week eerder werd ik gewezen op het rapport Opportunity for All: How the American Public Benefits from Internet Access at U.S. Libraries (een samenvatting is hier als PDF te downloaden). Dat rapport laat weinig te raden meer over. In Report: Last Bastion of the Bookworm Becomes Internet Hub (NYT) wordt alles even voor ons op een rij gezet.

Het is zo klaar als een klontje: zelfs de mensen die thuis ook beschikken over internettoegang gaan nog graag naar de bibliotheek om daar internet te raadplegen, al dan niet draadloos. De een doet dat vanuit privacyoverwegingen, de ander vanwege het sociale aspect. Het is een dienst met bijzonder veel impact. Niet meer weg te denken eigenlijk.

Maar de boeken dan? De boeken!
Tsja, die projecteren we over een paar jaar misschien wel vanaf onze pols, met een mini-beamer. Skinput is dichterbij dan we denken, wellicht.

Gerelateerd:
Internettoegang en privacy in bibliotheken
Over de invloed van internet op onze relatie met cultuur
Over het boekenmuseumscenario
De bibliotheek als beleving ter discussie
Bibliotheken zonder boeken
Wachten op een pc doe je in de bibliotheek…
De bieb is hun thuis: the kids are alright, deel 2
Wij zullen hen meer missen dan zijn ons, deel II

@

14 Reacties

  1. schrijverdezes schreef:

    'zelfs de mensen die thuis ook beschikken over internettoegang gaan nog graag naar de bibliotheek om daar internet te raadplegen' schrijf je. M.i. (inmiddels een beroemde afkorting) klopt dat niet. Dat lijkt me slechts een wensdroom van een bibliothecaris. Er zijn mensen die het doen natuurlijk, maar zelf doe ik het nooit en ik ken heel wat mensen voor wie dat ook geldt, afgezien van de catalogus raadplegen of iets dat alleen in de bibliotheek kan worden ingezien.
    Dus 'de mensen' zijn hooguit 'sommige mensen', of voor mijn part 'veel mensen' (al geloof ik dat laatste niet).

  2. schrijverdezes schreef:

    Dus m.a.w., áls het in Amerika zo is, zegt dat niets voor Nederland.

  3. test schreef:

    @schrijver: ik heb het ook zeker niet over de mensen die sowieso al niet in de bibliotheek komen. In mijn directe omgeving zijn die echt op een hand te tellen. Met een verhouding 1 op 10 zou ik al positief zijn vermoedelijk.

    Ik baseer me op waarnemingen in de bibliotheek zelf. Heb al die gamende kids wel eens gevraagd of ze thuis internet hadden: stuk voor stuk state of the art hardware thuis…maar ze komen om samen te hangen. Verder, van de bestaande klanten, mensen wiens printer stuk is, studenten, luitjens die even mail komen checken omdat er maar een pc in huis is…en een heleboel mensen van wie je nooit zult weten wat of hoe.
    Daarnaast momenteel nog erg veel mensen uit een AZC.

    Ik denk dat het hier wel een beetje anders dan in de States, maar dat heeft m.i. meer te maken met verschillen in cultuur en politiek dan met verschillen in bibliotheekbeleid. Vaak zie je ontwikkelingen daar hier ook wel weer opduiken vroeg of laat.

    Maar goed, ik baseer me slechts op indrukken, dat zegt verder ook niets.

  4. test schreef:

    Oeps, dat was de andere account. Ik en mijn identiteit ook op dit moment 🙂

  5. Dubbel oeps, als het ware…

  6. Danniëlle schreef:

    Na mijn verhuizing heb ik een 1,5 week geen internet gehad, een eeuwigheid kan ik je melden. Maar gelukkig ligt de bieb op loopafstand en kon ik er gratis internetten (zelfs tot 23.00 u. want tot zolang is het gebouw open waar de bieb is). Let wel: 60 minuten per dag voor leden en dus niet onbeperkt. Daarnaast heb ik me enorm gestoord aan de traagheid van die 'krengen' en werken met IE6 is echt niet meer van deze tijd (bij Hyves kreeg ik constant de melding: u gebruikt een verouderde browser). Dus leuk om even in nood je mail te gebruiken maar wat mij betreft echt niet voor vervanging van je eigen internet thuis.

  7. Daan schreef:

    En Danniëlle ben ik natuurlijk, Daan 🙂 Want euh, die naam hoor ik steeds meer online, waarvoor dank.

  8. Hoi Daan,

    Dat uurtje vind ik nogal beperkt (gaan mensen dan niet met pasjes van anderen werken?) maar het is wel fijn dat het kan.

    Dat er in Zuid-Limburg een slag moet worden gemaakt met software-updates werd ook duidelijk met 23 dingen. Netvibes gebruiken zat er in veel gevallen niet in vanwege IE 6. Er wordt nu wel aandacht aan besteed heb ik begrepen. Gelukkig maar!

  9. Bart Linssen schreef:

    De Amerikaanse internet situatie kun je niet vergelijken met de Nederlandse. Volgens mij ligt de internetpenetratie (aantal aansluitingen en kwaliteit) in Nederland hoger. Toch ben ook ik verbaasd hoeveel mensen bij ons in de bibliotheek van het internet gebruik blijven maken (zowel standalone pc's en wifi). De afgelopen 2 dagen zat het bij ons stamp vol. We hadden zelfs tew weinig stopcontacten voor de laptops 🙂 O.a. ook veel studenten en scholieren die samen studeren en gebruik maken van het internet. Ik kan me niet voorstellen dat deze groepen thuis geen internet hebben. Overigens ook bij onze andere internetters denk ik dat de meeste wel internet thuis hebben omdat er zoveel internetaansluitingen in Nederland zijn. Misschien ook wel eens interessant om te onderzoeken. Of het gebruik van internet in bibliotheken zo blijft is natuurlijk altijd afwachten. Er komen steeds meer gratis wifi netwerken en het steeds groter gebruik van smartphones kan natuurlijk ook van invloed zijn op het gebruik. Bibliotheken dienen in ieder geval te investeren in nieuwe (snellere) technieken en up-to-date browsers (+ eventuele andere software). De pc's moeten minstens zo goed zijn als de doorsnee pc die de mensen thuis bezitten. Maar als het beter kan graag natuurlijk 🙂

  10. @Bart: er komt wel steeds meer concurrentie maar als je het gratis houdt heb je wel een goede kans denk ik (internetcafes zie je steeds minder).

    Ik zou ook gaan voor dat 'beter', veel beter zelfs. Als je fantastische multimediale ruimtes aanbied, waar het goed chillen is, en alle andere vormen van multimediale informatie ook beschikbaar is (incl. games, telefonievoorzieningen, werkplekken, koffie en thee, kranten, enz) kun je nog heel lang concurreren met alle plekken die alleen maar de verbinding faciliteren…denk ik…

  11. Bart Linssen schreef:

    Je hebt gelijk naast up-to-date pc's dien je inderdaad ook te investeren in goede verblijfplekken. De sociale factor van het internet is zeer zeker belangrijk. Als dat niet zo was zouden de mensen nu ook al niet meer komen.

  12. Daan schreef:

    @Edwin: Ik had in die 1,5 week inderdaad ook even het pasje van Marco bij me 🙂

  13. Martin Wisse schreef:

    Anecdotisch gesproken zie ik in de bieb in Amsterdam dat inderdaad niet alleen de internet computers de hele dag bezet zijn, maar ook heel veel mensen met notebook of netbook in de weer. Op zondagmiddag is dat het ergst als de halve middelbare school population daar der huiswerk zit te doen met vrienden en vriendinnen.

    Toen de bieb nog in het benauwde en niet internet ontsloten pand aan de Prinsengracht zat was dit veel minder.

  14. @Daan: boefje!

    @Martin: gaat het volgens jou ook ten koste van de bezoekers die voor boeken komen? Blijven die daardoor vaker weg?

Reageer