clear

zoeken

search

Drupal Gardens, een concurrent voor WordPress, Ning en Blogger

25 maart 2010

Het open-source contentmanagementsysteem (CMS) Drupal komt hier van tijd tot tijd in beeld maar in de dagelijkse praktijk is het er nooit van gekomen om er daadwerkelijk mee aan de slag te gaan. Mijn collega’s van automatisering zetten ruim een jaar geleden wel de tegenhanger Joomla op een server maar daarvoor geldt hetzelfde: aan het verkennen van de mogelijkheden kwam ik nooit toe.

Toen ik eind januari over de nieuwe statische pagina’s van Blogger schreef, reageerde Albert met de mededeling dat ‘binnenkort Drupal Gardens, vergelijkbaar met WordPress.com, beschikbaar zou komen’. Dat maakte me zo nieuwsgierig dat ik me op de site aanmeldde voor een ‘bèta-uitnodiging’. Die ontving ik eergisteren via de mail. Gisteren verkende ik het nieuwe platform.

Drupal Gardens is een ‘hosted’ variant van de normale versie van Drupal. Dat betekent dat je Gardens niet hoeft te installeren op een server, om er mee te kunnen werken. Een citaat van Webwereld:

Buytaart vergelijkt Drupal Gardens als een tegenhanger van andere webplatformen. “Zie het als een WordPress.com of Ning, maar dan met de kracht van Drupal”, schrijft hij. Het belangrijkste verschil met het blogplatform en framework voor sociale netwerken is dat Drupal Gardens vooral bedoeld is voor bedrijfswebsites, die bijvoorbeeld meerdere bloggers willen ondersteunen en waarop uitgebreide fora draaien.

Om meer gebruikers te lokken zal Drupal Gardens vanaf de launch tot het einde van het jaar volledig gratis zijn. Daarna zullen bepaalde functies voor grote organisaties betaald worden.

Het aanmelden op de website verliep niet vlekkeloos. Tijdens de eerste sessie bleef Chrome hangen op de eerste stap. De tweede keer ging het wel goed.
Eenmaal ‘binnen’ constateerde ik dat je in mum van tijd de basis voor een website kunt leggen. Je hoeft alleen een naam te verzinnen die voor het domein .drupalgardens.com komt te staan en je kunt, als je dat wilt, dan meteen kiezen voor een ‘campagnesjabloon’, dat voorziet in een website met een een blogfunctionaliteit, een forum, een mailinglijst, een nieuwspagina en functionaliteiten voor reacties, koppelingen met sociale netwerken en attenderingen. De keuzelijst laat zich makkelijk lezen en bedienen.

Als de basis voor je site dan eenmaal is aangemaakt begint het pas echt: nu kun je de site naar je eigen smaak gaan inrichten. Als je bij die stap bent beland wordt je al snel duidelijk dat je hier van doen hebt met een heus CMS. Voor mensen die alleen gewend zijn aan het werken met het laagdrempelige Blogger.com zal dit even slikken zijn: de navigatie van Drupal Gardens is een stuk complexer. Je krijgt bovendien veel meer keuzemogelijkheden als het gaat om de instellingen van de website. Mensen die werken met WordPress zullen zich waarschijnlijk iets sneller op hun gemak voelen, hoewel mijn eerste indruk is dat Gardens ook meer mogelijkheden heeft dan dat platform.

Verder dan een eerste verkenning ben ik nog niet gekomen maar het is goed om te weten dat er een alternatief bestaat voor de platformen die ik nu gebruik. Geen kwaad woord over Ning of Blogger, maar die platformen hebben wel beperkingen die Drupal Gardens niet lijkt te hebben.

Meer lezen bij Dries Buytaert.

@

5 Reacties

  1. Albert schreef:

    Graag gedaan!

  2. Wat in het vat zit…bedankt nogmaals!

  3. Anoniem schreef:

    Je hebt gelijk. Is het de beste online editor CMS van dit moment. Heeft natuurlijk beperkingen t.o.v. Drupal framework maar een mooi stukje programmering. Welkom in de "clowd".
    Slimal van de Drupal community is de exportfunctie. Verspreid Drupal over de domeinen en maakt subdomein naamplaats vrij voor de volgende.

  4. Dank voor de aanvulling. Doe er nog steeds niet veel mee, maar je reactie is dan weer even een reminder.

  5. dactnl schreef:

    Is inderdaad de beste online CMS editor van dit moment. Mooi stukje programmering.
    Heel slim van Drupal om de exportfunctie in te bouwen. Twee voordelen: Verspreid het Drupal framework over domeinen en maakt plaats vrij voor andere drupalgarden subdomein gebruikers.

Reageer