clear

zoeken

search

De verslavende aanbevelingen van GetGlue

05 maart 2010

Zoeken met Google wordt steeds persoonlijker. The Register meldde eerder deze week dat maar liefst 20 % van onze zoekacties worden beïnvloed door onze zoekgeschiedenis, onze online contacten en onze locaties. De verschillen per land of continent zijn in die cijfers niet eens meegerekend.

Zouden mensen hier nu eigenlijk wel op zitten te wachten, vraag ik me af. Natuurlijk is het handig als je nuttige zoekresultaten niet iedere keer opnieuw hoeft op te snorren maar dan voldoen die nieuwe sterretjes van de zoekmachine toch ook prima? Ik vind het zelf helemaal niet zo’n prettig idee dat ik regelmatig heel andere pagina’s met zoekresultaten in beeld krijg dan andere mensen. Je inzicht in de werking van zoekmachines neemt daar namelijk door af. En dan nog: mensen zijn juist dol op de meningen en zoekresultaten van anderen. Dat gegeven zorgde er voor dat de aanbevelingen van sites als Amazon en Digg zo snel populair werden.

In dat kader heb ik me eens in GetGlue verdiept, een aanbevelingswebsite voor vrijwel alles wat je kunt bedenken. Van boeken tot films, van muziek tot beroemde personen. Je kunt stemmen binnen de website maar er is ook een extensie voor de browser beschikbaar, die een beetje doet denken aan Google Sidewiki en die het mogelijk maakt om items binnen sites als Wikipedia en Amazon ter plekke van een beoordeling te voorzien.

GetGlue is verslavend. RWW noemde het zelfs a nerd’s dream come true. Naarmate je meer beoordelingen geeft krijg je meer suggesties. Daar komt geen eind aan. Het systeem maakt dat je blijft klikken maar doet je ook weer even stilstaan bij het feit dat er ontzettend veel dingen in het leven zijn die je leuk vindt (de keerzijde van die medaille is natuurlijk dat je ook weer precies weet wat je niet leuk vindt).

GetGlue is in ieder geval leuker dan de nieuwe aanbevelingsmachine van Library Thing. Die kan ook nog wel een keer van pas komen weliswaar, maar is gewoon een stuk saaier. Dan pak ik toch liever terug naar hun boekenafrader.

@

Afbeelding: Social Signal

4 Reacties

  1. schrijverdezes schreef:

    Fijn dat je weer schrijft!! Ik heb er eerlijk nog niks van gelezen, maar ik ben alleen al blij door het feit dat je er weer bent. Zonder ZB Digitaal was de (biblio)blogwereld een schim van zichzelf.

  2. Phoei, dat is wel een flink statement maar allez, ik ben blij dat je blij bent 🙂

  3. schrijverdezes schreef:

    Ja, en toen ik thuis kwam was ik dat nog helemaal niet… En flinke statements zijn mijn handelsmerk 😉 (Zou ik wensen.)

Reageer