clear

zoeken

search

De toekomst van informatieconsumptie in vier artikelen

21 maart 2010

Zoemen op zondagmorgen, ik ben er dol op. Vandaag loopt het anders. Binnen tien minuten na het ontwaken knalt mijn knar naar woeste overpeinzingen over de toekomst van informatieconsumptie, door toedoen van twee interviews en twee artikelen.

 1. John Battelle on the future of search
 2. Digital Insights and Observations -An Interview
 3. How the E-Book Will Change the Way We Read and Write
 4. Texts Without Context

Als ik deze vier artikelen hier zou willen samenvatten zou het een bijzonder lange posting worden. Ik beperk me tot verwijzingen, een paar opmerkingen en de constatering dat iedereen die interesse heeft in de toekomst van informatie (en van het lezen, het web en onze aandachtsspanne) eigenlijk de tijd zou moeten nemen deze artikelen te lezen. Enerzijds bevestigen de opvattingen ontwikkelingen die je mogelijk zelf al had gesignaleerd, anderzijds blazen de opvattingen je uit je denksokken (wat dat ook moge zijn).

 1. Battelle is oude bekende nummer een. In dit interview legt hij uit waarom hij denkt dat de toekomst van zoeken zich voor een groot deel gaat afspelen binnen het domein van de apps: the AppWorld. De verschuivingen in mijn eigen informatiegedrag sluiten aan op de toekomstvisie van de schrijver van het boek Zoek. Google doet het goed maar zal nog veel zeilen bij moeten zetten om de dominante rol die ze nu vervullen te kunnen handhaven.
 2. Steven Rubel kennen we ook nog wel. Ik heb al zo vaak naar hem verwezen dat ik nu toch wel kan stellen dat hij van invloed is op mijn opvattingen. Rubel kijkt vooral naar de invloed van het real-time web op ons informatiegedrag. Hij is er zelf de belichaming van. Niet te onderschatten. Waar ligt de aandacht van het grote publiek?
 3. Steven Johnson is oude bekende nummer drie. Dit artikel in WSJ (april 2009) biedt een interessante visie op de toekomst van het boek in de digitale wereld. Informatie uit gedigitaliseerde boeken wordt meer en meer toegevoegd aan websites en blogs en wordt daardoor steeds gefragmenteerder gelezen. Dat heeft een impact waar de boekenwereld, ook bibliotheken, nog een grote rol in zouden kunnen spelen.
 4. Texts without context, van Michiko Kakutani, werd afgelopen woensdag gepubliceerd in de New York Times. Het artikel is een prachtige samenvatting van de ideeën van verschillende ‘internetdenkers’, waarbij de nadruk ligt op de vervlakking en versnippering van het informatielandschap en op de vraag wat voor soort informatie de meeste aandacht trekt en wat daar de gevolgen dan weer van zijn. Je kunt er van vinden wat je wilt, maar als je jezelf tot doel stelt een groter publiek te bereiken moet je meer doen dan ‘je content op websites kwakken’. Het is zoveel meer, het verschuift allemaal zo snel.
In het kader van de teksten zonder context dan ook nog even twee citaten uit het artikel van Kakutani. Dat past mooi in dit plaatje:

Instead of reading an entire news article, watching an entire television show or listening to an entire speech, growing numbers of people are happy to jump to the summary, the video clip, the sound bite — never mind if context and nuance are lost in the process; never mind if it’s our emotions, more than our sense of reason, that are engaged; never mind if statements haven’t been properly vetted and sourced.

“I have the theory that news is now driven not by editors who know anything,” the comedian and commentator Bill Maher recently observed. “I think it’s driven by people who are” slacking off at work and “surfing the Internet.” He added, “It’s like a country run by ‘America’s Funniest Home Videos.’ ”

@

Afbeelding Rembrandt: Web Gallery of Art

7 Reacties

 1. schrijverdezes schreef:

  Net wakker en dan in tien minuten deze vier artikelen gelezen én overdacht… Dat grenst aan het wonderbaarlijke 😉

 2. Binnen tien minuten begon het lezen, vervolgens nog een uur mee zoet geweest hoor 🙂

 3. festina lente schreef:

  Ik vind het toch een somber toekomstbeeld hoor, dat fragmentarisch lezen & kijken….

 4. schrijverdezes schreef:

  O gelukkig, ik begon al er al aan te twijfelen of je wel een gewoon mens was 😉 (Een uur is nog snel trouwens.)

 5. schrijverdezes schreef:

  p.s. Ik heb vast 'na woeste overpeinzingen' gelezen i.p.v. 'naar woeste overpeinzingen'. Ik neem althans aan dat je het niet snel veranderd hebt?

 6. @festina: waarom is dat somber dan, volgens jou? Als er fragmentarisch ook veel wordt gelezen is dat ook best goed voor taal- en kennisontwikkeling toch, of zie jij dat anders?

  @schrijver: dat heb ik niet gewijzigd nee. Als ik zulke artikelen lees begint het meestal meteen te borrelen, omdat het aansluit op dingen waar ik eerder over las of over nadacht. Opeens zie je het dan goed samengevat of verwoord. Het is vooral dat gevoel denk ik, dat ik probeerde te omschrijven.

Reageer